Cazul Skripal: Washingtonul pregătește sancțiuni și mai „severe” împotriva Moscovei

SUA au confirmat ieri pregătirea unui al doilea pachet de sancţiuni economice „extrem de severe” împotriva Rusiei după atacul cu agent neurotoxic Noviciok din Marea Britanie atribuit Moscovei, afirmând că Rusia nu a îndeplinit încă condiţiile pe care Washingtonul le-a formulat la adresa sa, potrivit AFP.

Foto: Sydney Morning Herald

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a instituit deja o primă serie de sancţiuni în luna august, după ce a ajuns la concluzia că autorităţile ruse se află în spatele otrăvirii din primăvară a fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia. Aceste măsuri, intrate în vigoare în luna august, vizează exportul anumitor produse tehnologice, cum ar fi aparate sau echipament electronice şi vânzările de arme ruse.

Pe baza unei legi din 1991 cu privire la armele chimice, Washingtonul a dat un termen de 90 de zile Rusiei, până la sfârşitul lunii noiembrie, să declare că nu mai utilizează arme chimice sau biologice, să se angajeze să nu mai facă acest lucru în viitor şi să permită inspecţii pentru a asigura eliminarea acestora. În caz contrar, noi sancţiuni "draconice" vor fi decretate, a avertizat în august administraţia SUA.

"Noi observăm acţiunile lor, le-am spus că pot evita aceste sancţiuni dacă vor permite inspecţii la faţa locului", "dacă ne vor da o garanţie verificabilă că nu vor mai folosi acest agent neurotoxic împotriva propriilor concetăţeni", a declarat joi secretarul de stat american adjunct pentru afaceri economice, Manisha Singh, în faţa unei comisii parlamentare din Washington. "Nu au făcut nimic în acest stadiu", a adăugat ea.

Întrebată dacă SUA vor impune sancţiuni şi mai dure dacă Rusia continuă să nu facă nimic, ea a răspuns: "Ne pregătim pentru termenul limită din noiembrie, absolut, suntem gata să impunem o a doua serie de sancţiuni foarte dure".

Dacă Moscova nu respectă condiţiile SUA, "a doua serie de sancţiuni va fi impusă prin lege, o vom pune în aplicare", a insistat Manisha Singh. Măsurile "vor include sancţiuni bancare, interdicţia de a procura articole destinate apărării şi orice formă de ajutor extern; există o listă lungă de lucruri", a adăugat ea.

În august, un responsabil american a evocat posibilitatea de a interzice companiilor aeriene ruse să opereze pe aeroporturile americane sau chiar suspendarea relaţiilor diplomatice între cele două ţări.

Anunţul primei serii de sancţiuni, deşi cu caracter limitar, a fost suficient pentru ca pieţele financiare ruse şi rubla să se prăbuşească, aminteşte AFP. 

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.