Cartea Tatianei Țîbuleac, „Vara în care mama a avut ochii verzi”, premiată la Gala Premiilor „Observator cultural” 2018

Scriitoarea din Republica Moldova, stabilită la Paris, Tatiana Țîbuleac, a fost premiată categoria „Proză” în cadrul Galei Premiilor revistei „Observator cultural” din România cu cartea „Vara în care mama a avut ochii verzi”.

Cartea Tatianei Țîbuleac, „Vara în care mama a avut ochii verzi”, premiată la Gala Premiilor „Observator cultural” 2018
(Foto: Observator Cultural)

 Cartea  „Vara în care mama a avut ochii verzi” a fost publicată în 2016 la editura CARTIER. 

Fragmente din carte: 

 „Ochii mamei erau o greșeală/ Ochii mamei erau resturile unei mame frumoase/ Ochii mamei plângeau înăuntru/ Ochii mamei erau dorința unei oarbe împlinită de soare/ Ochii mamei erau lanuri de tulpini frânte/ Ochii mamei erau poveștile mele nespuse/ Ochii mamei erau geamurile unui submarin de smarald/ Ochii mamei erau scoici crescute pe copaci/ Ochii mamei erau cicatrice pe fața verii/ Ochii mamei erau muguri în așteptare”.
Imagini pentru vara în care mama a avut ochii verzi interviu

„Îmi târam picioarele ca o slugă, gândindu-mă la prostia mamei, dar mai ales la ipocrizia oamenilor. De ce să cumperi patru pahare, dacă bei doar din unul? De ce să-ți cioplești opt scaune dacă mănânci mereu singur la masă? Pentru ce să aduci un lucru în casa ta, să-i primiți o viață, o poveste, iar apoi să îl lași neatins și netrebuit zile, ani, decenii? Să-l muți dintr-o cameră în altă, dintr-un gând în altul să-l învechești și să-l ieftinești fără a te fi bucurat de el, iar la sfârșit să îl împingi în coșul unei muribunde care este o mincinoasă și mai mare decât tine, pentru că știe că moare, dar, iată, face achiziții. 

La moarte te gândești doar când mori, abia când mori, și este o prostie, o mare prostie. Pentru că moartea este cel mai probabil lucrul care i se întâmplă unui om în locul tuturor visurilor”.

Pub

Menționăm că cea de-a XII-a ediţie a Galei Premiilor revistei „Observator cultural”, a avut loc aseară la Teatrul Odeon din București, în cadrul căreia au fost acordate premii la șase categorii: „Critică/Istorie şi teorie literară”, „Proză”, „Poezie”, „Eseistică/Publicistică”, „Memorialistică” și „Debut”.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub