CRP: Cât a fost recuperat din miliardul furat? Zero

Recuperarea miliardului și procesul de lichidare a băncilor sunt două procese diferite. Potrivit celor de la CPR, zero lei au fost recuperați din miliard, iar veniturile din procesul de lichidare a celor trei bănci falimentate nu pot fi o compensație a miliardului furat. CPR Moldova prezintă informație detaliată despre procesul de recuperare a miliardului și plățile anuale pe care trebuie să le facă cetățenii.

Foto: cpr.md

CPR Moldova a extins și completat rubrica Panoul Miliardului” pe CPR Watch, prin care arătăm câți bani cetățenii trebuie să plătească pentru miliardul furat, inclusiv dobânzile anuale. Or, pe lângă cele 13 miliarde de lei transformați în datorie publică, anual, plătim și dobânzi, ceea ce ridică cifra totală la 24,5 miliarde de lei – resurse ce vor fi alocate din banii cetățenilor, adică din buget, în următorii 25 de ani. Până în acest moment, am achitat doar 2.7% din această sumă.

Pe CPR Watch, pe aceeași pagină sunt prezentate:

  • sumele anuale pe care le vom achita din bugetul de stat pentru compensarea furtului miliardului în următorii 25 de ani, inclusiv cât din total a fost achitat până acum.
  • Procesul de recuperare a miliardului de dolari furat din rezervele Băncii Naționale a Moldovei: în patru ani nu s-a recuperat nimic, lucru recunoscut și de Pavel Filip în luna mai în fața presei la Bruxelles.
  • Procesul de lichidare a celor trei bănci falimentate. În 2013 activele acestora însumau 20,19 miliarde lei. Din acestea, până acum, au fost recuperate puțin peste 1,18 miliarde Lei. Această sumă este prezentată drept „recuperarea miliardului furat”, lucru ce este un fals.

Numele rubricii „Panoul miliardului” își are originea în promisiunea lui Pavel Filip din primele zile după investirea sa în calitate de prim ministru de a instala un panou electronic care să arate în timp real câți bani au fost recuperați din miliardul furat. Panoul s-a transformat într-un tabel pe pagina web a Ministerului Finanțelor, iar tabelul manipulează cu datele.

Din 2016 pagina web a instituției manipulează cu informația, prezentând lichidarea drept recuperare a activelor fraudate. Am semnalat acest fapt nu o singură dată. Este inacceptabil ca o instituție să prezinte informație „oficială”, dar falsă.

 

Continuare pe cpr.md

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.