Beijing vrea să înscrie mausoleul lui Mao pe lista UNESCO

Municipalitatea din Beijing vrea să înscrie mausoleul lui Mao Zedong şi Piaţa Tiananmen, simboluri ale puterii regimului comunist, pe lista patrimoniului mondial UNESCO, transmite agerpres.ro.

Foto: travelandphototoday.com

Capitala chineză doreşte să propună un grup de 14 situri pentru a fi înscrise pe lista administrată de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Ştiinţă, Educaţie şi Cultură (UNESCO), a declarat Shu Xiaofeng, coordonatorul departamentului de patrimoniu cultural din cadrul Primăriei din Beijing, citat de cotidianul local de limbă engleză Global Times.

Printre acele situri figurează mausoleul lui Mao, construit după moartea din 1976 a fondatorului regimului comunist chinez.

Acest monument masiv este în continuare vizitat în fiecare zi de sute de persoane, care vin să se reculeagă în faţa sarcofagului fostului lider comunist, ale cărui campanii politice şi economice, demarate după ce a ajuns la putere în 1949, au cauzat moartea a milioane de chinezi.

Mausoleul se află în partea sudică a Pieţei Tiananmen, considerată cea mai mare esplanadă din lume. Construită în secolul al XV-lea şi loc în care au avut loc mai multe evenimente marcante din istoria Chinei, ea a reprezentat spaţiul în care s-au desfăşurat manifestaţiile din 1989 pentru democraţie, ce au fost urmate de o represiune armată care a făcut câteva sute de victime. Beijingul doreşte ca şi această piaţă să fie înscrisă pe lista patrimoniului mondial.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.