Banca Mondială, despre reforma fiscală: „Pachetul de legi este incompatibil cu programul de reforme sprijinit de Grupul Băncii Mondiale”

Grupul Băncii Mondiale anunță că este "profund îngrijorat" de pachetul de legi fiscale recent aprobat în Parlament. 

Banca Mondială, despre reforma fiscală: „Pachetul de legi este incompatibil cu programul de reforme sprijinit de Grupul Băncii Mondiale”
(Foto: Premium Times)

"Grupul Băncii Mondiale este profund îngrijorat de pachetul de legi recent aprobat, privind inițiativele fiscale și aminstia capitalului, deoarece acestea ar putea submina angajamentul guvernării de a lupta cu corupția și ar putea avea un impact negativ asupra respectării impozitelor, ducând la riscuri semnificative. Pachetul de legi este incompatibil cu programul de reforme sprijinit de Grupul Băncii Mondiale.

Banca Mondială va continua să evalueze consecințele pachetului adoptat atunci când vor fi disponibile mai multe detalii", se arată în comunicatul instituției.

Pub

Amitnim că pe 7 noiembrie 2016, Consiliul de Directori Executivi al Fondului Monetar Internațional a aprobat un Program de trei ani cu Republica Moldova. Acesta prevede acordarea sprijinului financiar în realizarea reformelor promovate de Guvern. În acest sens, până în prezent, au fost debursați circa 59 milioane de dolari SUA din totalul Programului de aproximativ 178,7 milioane dolari SUA.

La începutul lunii iulie 2018, Ministerul Economiei scria că, potrivit directorului executiv al FMI în Republica Moldova, Anthony De Lannoy, "Guvernul Republicii Moldova a realizat cu succes prevederile programului susținut de Fondul Monetar Internațional (FMI) și implementarea reformelor structurale pentru a asigura o creștere economică continuă și menținerea stabilității macroeconomice".

Ieri în Parlament, la inițitiva PD, au fost votate o serie de legi care privind  Amnistia Fiscală, reducerea impozitului pe venit pentru persoane fizice de la 18% la 12%, reducerea atribuției angajatorului la bugetul de stat  a asigurării sociale de la 23% la 18 la sută și dublarea scutirii personale, de la  11280 de lei la 24 de mii.

De menționat că și-au exprimat îngrijorarea față de proiectul privind amnistia fiscală și Reprezentantul Permanent al FMI în Moldova și Ambasada SUA, precum și Ambasadorul UE, Peter Michalko.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub