Banca Mondială a calculat pierderile globale cauzate de lipsa accesului la studii pentru fete

Circa 130 de milioane de fete din întreaga lume nu primesc studii secundare, motiv pentru care țările pierd zeci de trilioane de dolari, a calculat Banca Mondială, scrie RBK.

Foto: Reuters

Din cauza barierelor care nu permit fetelor să beneficieze de educație secundară, pierderile totale la nivel global constituie între 15 și 30 trilioane de dolari, arată un raport al Băncii Mondiale intitulat "Șanse pierdute: Prețul ridicat al lipsei de educație la fete".

Femeile care au făcut școala secundară câștigă, în mediu, de două ori mai mult decât femeile fără educație. Dacă fetele din întreaga lume ar avea acces la educație secundară, va scădea considerabil numărul de fete care se căsătoresc până la 18 ani, precum și riscul nașterilor în rândul minorelor.

Accesul la educație ar spori conștientizarea femeilor despre propria lor sănătate și stare psihologică. Mai mult, va scădea rata mortalității infantile printre copiii de până la cinci ani, atenționează Banca Mondială.

"Când 130 de milioane de fete nu pot deveni ingineri, jurnaliste sau conducătoare de companii din lipsa accesului la educație, lumea pierde trilioane de dolari, care ar fi putut întări economia globală", a declarat apărătoarea drepturilor omului și laureata premiului Nobel, Malala Yousafzai, a cărui fond a contribuit la crearea raportului Băncii Mondiale.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.