Avocat, despre dezvăluirile lui Mihai Stratulat în privința sistemului medical: „Atunci când justiția și mecanismele statului nu funcționează este normal și logic să apelezi la unica voce care te poate auzi și înțelege - oamenii”

Aavocatul Promo-Lex și expert în domeniul nediscriminării, Dumitru Petru Slisarenco, susține că „odată la câteva luni sistemul medical din Moldova se aprinde, iar apoi, sub șuvoiul promisiunilor miniștrilor, prim-miniștrilor și altor experți se stinge”, iar într-un final problema rămâne nerezolvată, cu referire la dezvăluirile medicului pediatru Mihai Stratulat. Dânsul a declarat că atunci când justiția și mecanismele statului nu funcționează, unica soluție este „cea mai vocală platformă – adică facebook și media”.

Foto: anticorupție.md

Potrivit lui Slisarenco, medicul pediatru, Mihai Stratulat, a procedat corect atunci când a decis să facă dezvăluiri, criticând sistemul medical la două spitale din capitală. În timp ce Pavel Filip a cerut celor care se întâlnesc cu cu asemenea cazuri să semnaleze CNA și Procuratura și să nu se limiteze doar la postări pe Facebook.

„În primul rând, pentru a putea remedia o problemă în interiorul unui sistem, este necesar ca sistemul să fie deschis la recunoașterea acestor probleme și interesat în asigurarea celui mai înalt standard de sănătate. Din ceea ce a expus d. Stratulat, este evident că sistemul-i închis, iar oamenii care îl conduc sunt interesați de scheme financiare”, scrie Dumitru Petru Slisarenco într-o postare.

Dânsul mai menționează faptul că o altă soluție juridică ar fi fost o notă adresată prim-ministrului, președintelui parlamentului, președintelui țării ori altui demnitar, care ar putea vocifera problema cu aer important de la vreo tribună. Însă, într-un final, ar duce la redirecționarea plângerii la Minister și iar nimic nu se va schimba.

„Atunci când justiția și mecanismele statului nu funcționează este normal și logic să apelezi la unica voce care te poate auzi și înțelege - oamenii. De fapt pentru ei funcționează sistemul medical și statul ca atare. Și pentru asta folosești cea mai vocală platformă – adică facebook și media.

Iată cum arată procesul luptei cu sistemul sănătății în baza legii:
1) Depui plângere. Să faci asta nu e ușor, mai ales când ai probleme de sănătate (ori cei apropiați ție) și ești dependent de medici. Plângerea trebuie documentată și foarte puțini știu să o facă, mai ales din timp. 2) De obicei plângerea se prăfuiește câteva luni undeva prin sertare și primești un răspuns formal și arogant. Dacă ai noroc sau dacă cazul e mediatizat, de lucru se apucă vreo comisie ceva, care face un raport în care zice că au fost unele încălcări, dar în general protocoalele se respectă. 3) În dependență de caz, poate fi inițiat un dosar penal sau civil. Ambele durează de la câteva luni la câțiva ani. Între timp tu cheltui bani, cauți avocați, strângi probe, devii dușmanul sistemului. Cazul se prăfuiește, media uită, tu lupți singur. 4) Obții o decizie favorabilă (în cel mai bun caz) prin care ți se dă un pic de dreptate și primește câteva mii de lei prejudicii. Până decizia trece toate instanțele și rămână irevocabilă trec câțiva ani. 5) Până o duci la executare mai trec câteva luni/ani.

Între timp, oamenii în sistem se schimbă, vin miniștri și șefi noi, care dau asigurări că așa urât s-au purtat doar nătărăii de până la ei, iar ei vor face totul conform legislației în vigoare. Așa, în marea majoritate a cazurilor sistemul nu ajunge să se schimbe, un om de rând foarte rar poate obține asta. Iată de ce, a critica și a informa oamenii despre abuzurile din sistem este necesar pentru ca sistemul să devină mai bun. Critica este unul din pilonii schimbării”, menționează Slisarenco în postare.

UNIMEDIA amintește că Recent, Mihai Stratulat, a făcut mai multe dezvăluiri despre sistemul de sănătate din două spitale din capitală. Dânsul aduce acuzații despre modul în care unele spitale își măresc bugetele din contul unor diagnoze incorecte puse copiilor.

Centrul Național Anticorupție a anunțat că s-a autosesizat pe neregulile semnalate de către doctorul pediatru Mihai Stratulat în Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 "S. Lazo" și Spitalul Clinic Municipal Nr.1.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.