Atenționare de la BNM: Nu am acordat nicio autorizație pentru utilizarea așa-ziselor monede virtuale

Banca Națională a Moldovei (BNM) atenționează publicul că, urmare unor informații recente difuzate în presă, se creează percepții confuze și incorecte precum că utilizarea și tranzacționarea așa-ziselor „monede virtuale” ar avea loc sub aria de atribuții a BNM sau cu permisiunea acesteia, scrie mold-street.com.

Foto: UNIMEDIA

"Banca Națională nu a acordat nicio autorizație în acest sens și subliniază că scrisorile sale nu pot fi tratate drept permisiuni pentru punerea în aplicare a inițiativelor sau a produselor de investiții legate de crearea unei platforme de tranzacționare cu așa-numita „monedă virtuală”, precizează autoritatea bancară într-un comunicat.

Prin urmare, Banca Națională reiterează opiniile expuse anterior referitoare la așa-numitele „monede virtuale” și informează că acestea nu sunt monede în sensul comun al termenului, ci reprezintă active virtuale fără acoperire reală și garantare de acceptare ca mijloc de plată din partea autorității monetare și de rambursare a acesteia.

 

Potrivit BNM, așa-numitele monedele virtuale prezintă potențiale riscuri pentru investitori legate de volatilitatea prețului și lipsa unei securități adecvate, lipsa reglementării și a supravegherii tranzacțiilor, precum și riscul implicărilor în operațiuni de spălare a banilor și finanțării terorismului.

"Prin urmare, criptovalutele nu sunt potrivite pentru a fi utilizate ca mijloc de plată și prezintă un grad de investiție extrem de speculativ. Investitorii în aceste active sunt expuși unui risc ridicat de pierdere a mijloacelor investite, fără nicio garanție sau protecție a acestora", susţine BNM.

De notat că în luna mai 2018, la Chișinău a fost anunțată crearea primei burse exchange de criptovalute și a primului token "made in Moldova", care vine în contextul schimbului de criptografii.

Se mai anunţa că la prima etapă, bursa moldovenească va purta numele de   "Drachmae Market" va lucra cu opt perechi valutare (inclusiv leul moldovenesc, rubla rusească, dolarul american și euro), precum și cu zece criptomonede, inclusiv Bitcoin, Bitcoin Cash, DASH, Ethercoin, Ethereum, Monero, Nextcoin, ZOZO Coin și DTMI Token, acesta din urmă fiind disponibil pentru utilizatorii de schimb.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.