Arta de a vorbi în public între provocare și performanță. Interviu cu Margarita Ursu – expert Toastmasters

Public speaking sau arta de a vorbi în fața unui public este abilitatea de a ține un discurs cu trei scopuri generale: de a informa, de a convinge și de a distra. Unii au carisma de a vorbi în public, alții - perseverența de a dezvolta abilitatățile unui orator de succes. Și unii și alții au nevoie de multă experiență, practică, dar și suport din partea experților Toastmasters International. 

Arta de a vorbi în public între provocare și performanță. Interviu cu Margarita Ursu – expert Toastmasters
(Foto: AISE)

Un astfel de expert este Margarita Ursu, Ex-Președinte al Clubului Toastmasters Chișinău, care în parteneriat cu ”Academia de Inovare și Schimbare prin Educație” (AISE) începând cu data de 9 decembrie, va modera un curs de ”Public Speaking în limba Engleză” cu durata de 8 saptamani, dedicat în totalitate tehnicilor vorbirii în public. Sesiunile, 16 la număr, vor avea loc in zilele de weekend.

Am încercat să aflăm mai multe despre ce a determinat-o pe Margarita să se îndrăgostească de această artă și ce va cuprinde cursul ei din data de 9 decembrie:

AISE: De cât timp ești implicată în activități și proiecte care țin de public speaking?

Margarita Ursu: Cred că de vreo 15 ani. De fapt, relația mea cu oratoria a început cînd eram adolescentă. Nu o să credeți, dar la școală cînd eram invitată în față uitam și cum mă cheamă, indiferent cît de bine aș fi învățat lecția. Aveam doar de pierdut, de aceea am început să citesc cărți în domeniul psihologiei comunicării. Și m-am îndrăgostit de domeniu. Apoi am studiat în paralel limbi străine și măiestrie actoricească la universitate. Între timp  mergeam la tot felul de workshopuri și cursuri disponibile  (Școala de Retorică Politică, ToT-uri în Moldova și peste hotare). Cred că am „oficializat” relația cu oratoria cînd am devenit membru al familiei Toastmasters International , și de atunci practic public speaking la ședințele regulate ale Chisinau Toastmasters Club, livrez traininguri în domeniu pentru cei interesați, ofer mentorat membrilor noi, moderez evenimente, și cel mai important – împărtățesc cunoștințele mele cu cei dornici să se cufunde în lumea comunicării eficiente.

AISE: De unde și de la cine te inspiri în calitate de expert în public speaking?

Margarita Ursu: Astăzi avem acces la surse nelimitate de inspirație în orice domeniu. Nici domeniul de public speaking nu face o excepție – discursuri online și resursele organizațiilor specializate în domeniu (toți practic cunosc în ziua de azi de Toastmasters, Tedex, Ignite), cursuri gratuite online plasate de universități pe EDX, nenumărate cărți specializate, discursurile oamneilor de succes (începînd cu analiza campaniilor și discursurilor lui Barack Obama, dar și a soției lui Michelle, sau discursurilor de îndemn ale Angelinei Jolie, sau a discurului istoric al lui Martin Luther King). Personal, încerc să cuprind cît mai multe surse, în special considerînd că abilitățile de oratorie necesitîă o continuă dezvoltare și adaptare la contextul în care sunt aplicate. Dar cel mai mult îmi place să urmăresc oamenii mai puțin cunoscuți în comunicarea lor zilnică – în fiecare din ei găsesc o sursă de inspirație regulat.

AISE: De ce este important să dezvoltăm competențele de vorbit în fața unui public larg?

Margarita Ursu: Cînd erați la școală, ați fost invitați să răspundeți tema pentru acasă în față?  Sau ați fost vreodată puși în situația de răspunde rapid la o întrebare adresată de către un jurnalist în stradă? Ați avut vroedată nevoia să argumentați la o ședință de lucru poziția dumneavoastră altor colegi? Poate chiar a fost nevoie să faceți o prezentare clienților sau partenerilor? Sau pur și simplu, la o nuntă ați fost rugați să luați cuvîntul? De fapt, în toate aceste situații ați vorbit în fața unui public. Sincer să vă spun, nu cunosc domeniu în care vorbitul în fața unui public nu ar fi necesar la un moment sau altul. Și, din propria experiență, dar și urmărind succesul multor persoane, cei care știe să își exprime clar  și atractiv mesajul au de cîștigat.

AISE: Care sunt lucrurile utile și interesante pe care le vor învăța participanții la Cursul de ”Public Speaking în Limba Engleză” care se va lansa sâmbătă, 9 decembrie ?

Margarita Ursu: De la idee începe dezvoltarea unui mesaj. Cuvintele , structurate și ambalate într-o anumită formă fac ca mesajul să obțină un contur clar și pentru cei din jur. Limbajul non-verbal și  paraverbal oferă mesajului viață. Tehnicile de control ale emoțiilor și conexiunea stabilită cu publicul oferă celui care livrează mesajul credibilitate.  Utilizarea mijloacelor vizuale complementează discursul într-un mod atractiv într-o societate bazată pe tehnologii moderne.

Împreună cu participanții la curs vom parcurge aceste etape și nu numai, din punct de vedere teoretic , dar și mai mult – practic, pentru ca în final fiecare din ei să știe cum să construiască un mesaj original și memorabil. Avantajul acestor cursuri este faptul că vor fi ținute în limba engleză – deci participanții vor reuși să-ți dezvolte abilitățile de comunicare într-o limbă străină – abilități atît de necesare într-o lume globalizată, unde astăzi decizi să ajuți cîțiva turiști să găsească locațiile necesare în oraș, mîine ai de susținut un examen IELTS, iar poimîne ai de trecut un interviu de angajare în Londra sau, de ce nu, ai de făcut o prezentare a companiei în Beijing. AISE: Ce sfaturi ai pentru cei care doresc să-și dezvolte competențele de bază legate de public speaking?

Margarita Ursu:  Pasiunea și sinceritatea stau la baza unui discurs de succes.  Structura discursului, limbajul non-verbal, utilizarea mijloacelor vizuale, pînă și dezvoltarea propriului brand – sunt  tehnici care pot fi învățate, experimentate și practicate în procesul de cizelare a mesajului.

Dacă aveți un domeniu care vă pasionează și doriți să împărtășiți cunoștințele legate de el cu ceilalți, dacă doriți să influențați comunitatea într-un mod pozitiv prin ceea ce spuneți, dacă mesajul care doriți să îl comunicați vine din suflet, publicul va simți acest lucru și vă va îndrăgi. Vă rămîne doar să faceți publicul să vă audă – iar pentru aceasta veți avea nevoie de pregătire, cunoștințe la subiect și cît mai multe exerciții practice.

Margarita Ursu – o persoană pozitivă și plină de energie, ce transmite aceste emoții interlocuitorilor săi.

Cu siguranță va fi un curs foarte util pentru persoanele, care doresc să-și dezvolte abilitățile de speakeri și să cunoască tehnici de oratorie, toate acestea la pachet cu termeni și practici de vorbire în limba engleză.

Doritorii de a se inscire la acest curs, pot completa acest formular. 

”Academia de Inovare și Schimbare prin Educație”

www.aise.mdwww.aice.md

078 122 999 / 022 99 69 59

Str. Tricolorului 37B

P.

 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub