Andrian Candu nu se consideră unionist și spune că unirea cu România ar putea duce „în cel mai rău caz, la un război civil”

Andrian Candu a declarat că nu se consideră unionist și că ar trebui să fim "foarte atenți" în privința acestui subiect. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru publicația ucraineană censor.net.ua.

Foto: UNIMEDIA

"Nu, nu mă consider unionist. Eu cred că unionismul, în forma în care își dorește să îl obțină Șalaru, înseamnă moartea Republicii Moldova. Țara noastră este multinațională. O avem, spre exemplu, pe Găgăuzia la sud și Transnistria la nord.

Trebuie să fim foarte, foarte, foarte atenți. O unire directă ar însemna, în cel mai rău caz, un război civil cu victime, iar în cel mai bun- unirea unor sate, raioane și jumătate de Chișinău. Mai mult, în Constituția noastră e scris că, în luarea deciziei de unire a Moldovei cu o țară, spre exemplu România, găgăuzii au dreptul la autodeterminare națională. Și asta ar însemna destrămarea Republicii Moldova", a declarat Andrian Candu.

Totuși, președintele Parlamentului a spus că deține pașaport românesc: "Am cetățenie românească din 1994, de când învâțam în România. Aceasta nu înseamnă că nu îmi iubesc țara, Moldova. Și nu înseamnă că nu sunt patriot al Moldovei. Am depus jurământ Moldovei. Tot ce fac în fiecare zi este pentru Moldova".

Întrebat recent la emisiunea "Important" despre schimbarea limbii de stat în Constituție, din "moldovenească" în "română", Andrian Candu a declarat că "nu anul acesta, nu în această legislatură și nu în acest context".

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.