Analist politic, despre reglementarea activităților partidelor politice pe rețelele de socializare: Această grijă indică cât de vulnerabilă se simte partidul de la guvernare

„Tentativa de a reglementa activitatea partidelor politice pe rețelele de socializare poate crea condiții și mai nefavorabile pentru partidele de opoziție, care deja activează în condiții politice necompetitive, comparativ cu resursele abundente de care dispune Partidul Democrat sau Partidul Socialiștilor”. Concluzia aparține analistului politic, Deonis Cenușă și a fost făcută publică într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Foto: UNIMEDIA

 „Pe scurt, despre intențiile guvernării de a reglementa internetul în perioada electorală:

1. În loc să se concentreze pe măsuri de prevenire a cazurilor de invalidare a alegerilor, similar anulării scrutinului din Chișinău din iunie 2018, autoritățile vor să reglementeze activitatea partidelor politice pe online.

2. Această grijă pentru ordonarea online-ului pe perioada electorală indică cât de vulnerabilă se simte partidul de la guvernare pe rețelele de socializare, unde are o popularitate redusă și unde se confruntă cu antipatie antiguvernamentală tot mai pronunțată.

3. Tentativa de a reglementa activitatea partidelor politice pe rețelele de socializare poate crea condiții și mai nefavorabile pentru partidele de opoziție, care deja activează în condiții politice necompetitive, comparativ cu resursele abundente de care dispune Partidul Democrat sau Partidul Socialiștilor.

4. În realitate, accentul pe comunicarea pe online trebuie să cuprindă cu lupta împotriva mesajelor violente ("hate speech"), discriminatorii sau de propaganda informațională internă și externă. Cât privește aspectele electorale, legislația actuală deja interzice agitația electorală în ziua alegerilor. Lucrurile pot fi concretizate, dar nu trebuie să devină limitative pentru opoziție.

Deși guvernarea ar putea încerca să împacheteze acțiunea ca pe o prevenire a imixtiunii externe în alegeri, atenția trebuie readusă pe alte subiecte majore: 1. anularea efectelor sistemului de vot mixt; 2. evaluarea constituționalității invalidării alegerilor; 3. înăsprirea sancțiunilor pentru abuzuri în domeniu la finanțării partidelor politice; 4. reducerea plafoanelor pentru donații; 5. actualizarea legislației privind fundațiile”, a conchis acesta.

Analist politic, despre reglementarea activităților partidelor politice pe rețelele de socializare: Această grijă indică cât de vulnerabilă se simte partidul de la guvernare

UNIMEDIA amintește că paginile oficiale ale politicienilor și ale partidelor de pe rețelele de socializare ar putea fi reglementate prin lege în timpul campaniilor electorale. Cel puțin asta a declarat membrul Consiliului Electoral Centrale Iurie Ciocan în cadrul Comisiei Juridice, Numiri și Imunități.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.