Agenția Medicamentului retrage de pe piața din Moldova 22 de produse medicamentoase care conține susbstanța activă Valsartan

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) anunță retragerea a 22 de produse medicamentoase, care conțin substanța activă Valsartan, de pe piața farmaceutică din Moldova. 

Agenția Medicamentului retrage de pe piața din Moldova 22 de produse medicamentoase care conține susbstanța activă Valsartan
poză simbol (Foto: UNIMEDIA)

Decizia vine după ce Agenția Europeană pentru Medicamente a identificat impurități cu potențial carcinogen cunoscute sub denumirea de N-nitrozodimetilamina (NDMA) în substanta activă Valsartan, fabricată de producătorul Zhejiang Huahai Pharmaceuticals din China.

AMDM vine cu următoarele precizări:
La data de 4 iulie 2018, în baza notificării de alertă rapidă a unui defect de calitate clasa l, în conformitate cu practicile aplicate în Comunitatea Europeană, AMDM a întreprins acţiuni privind neadmiterea pe piaţa farmaceutică din Republica Moldova a produselor cu substanța activă Valsartan, fabricată de către Zheijang Huahai Pharmaceuticals Co. Ltd din China. 

Pub

AMDM a emis un ordin (nr.A07.PS-01.Rg04-176 din 05.07.2018) privind rechemarea tuturor medicamentelor cu conţinut de substanţă activă Valsartan, fabricată de Zheijang Huahai Pharmaceuticals Co. Ltd, China până la nivel de farmacie. Astfel, a fost sistată distribuirea a 22 produse medicamentoase cu această substanță activă, fabricată de producătorul chinez, de la depozitele angro către farmacii şi instituţii medicale, precum şi eliberarea acestora din farmacii.

Măsura de retragere de pe piață a medicamentelor care conțin substanța activă Valsartan, afectată de N-nitrozodimetilamina, a vizat 22 de produse, pentru care fabricantul de substanță activă este de Zhejiang Huahai Pharmaceuticals din China. Menționăm că în Nomenclatorul de Stat sunt înregistrate încă 28 de produse medicamentoase care conțin substanța activă Valsartan, fabricată de alți producători, care nu este afectată de prezența impurității, ce prezintă risc sporit pentru sănătate.
La moment, AMDM nu a primit informații despre absența medicamentelor cu substanța activă Valsartan în farmaciile comunitare.

AMDM precizează că medicamentele cu substanța activă Valsartan sunt utilizate pentru tratarea unor afecțiuni cardiovasculare.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub