AP OSCE a reafirmat necesitatea retragerii forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova

Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE)  a reafirmat, în cadrul  sesiunii anuale curente, necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Foto: simbol

Discuțiile au avut loc în cadrul ședinței Comitetului general al AP OSCE pentru afaceri politice si securitate, unde raportorul general al Comitetului, Kristian Vigenin (Bulgaria) a prezentat Raportul Comitetului și proiectul Rezoluției acestuia. Astfel, au fost dezbătute 25 de amendamente propuse la textul Rezoluției de către delegațiile celor 57 de state participante la sesiunea anuală a AP OSCE.

Printre acestea au fost votate 3 amendamente cu referire la Republica Moldova, prin care s-a reafirmat necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea actualei misiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.

Două amendamente au fost propuse de delegația Parlamentului Republicii Moldova și un amendament de delegația Parlamentului României. Toate au fost acceptate cu o majoritate de voturi. Aprobarea amendamentelor delegației țării noastre a avut la bază efortul comun al delegațiilor parlamentare din Republica Moldova, România, SUA, Marea Britanie, Georgia și Lituania.

Șeful delegației Parlamentului la AP OSCE, Sergiu Sîrbu a menționat că prin susținerea amendamentelor, OSCE și-a reconfirmat sprijinul plenar pentru soluționarea diferendului transnistrean cu respectarea integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova. Potrivit lui, textul final al Rezoluției va fi adoptat la ședința plenară a AP OSCE de astăzi,  10 iulie. 

Cea de-a 27-a sesiune a AP OSCE are loc în perioada 7 – 11 iulie 2018 și este găzduită de Bundestagul Germaniei. Reuniunea din acest an are genericul ”Implementarea angajamentelor OSCE: rolul parlamentelor”. Din componența delegației conduse de șeful delegației Parlamentului la AP OSCE, Sergiu Sîrbu fac parte deputații Anatolie Gorilă și Ion Casian. Sesiunea anuală a AP OSCE reunește pentru dezbateri peste 300 de parlamentari, reprezentând 57 de țări din America de Nord, Europa și Asia. 

UNIMEDIA amintește că a votat rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) privind retragerea trupelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Rezoluția a fost votată ieri la New York cu 64 de voturi pentru, 15 contra și 83 abțineri.

Ministerul de Externe rus a denunţat rezoluţia adoptată de Adunarea Generală a ONU privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Iar prin adoptarea acestei rezoluții, potrivit rușilor, Moldova riscă să submineze progresele fragile care s-au profilat în ultimele luni în ceea ce priveşte reglementarea conflictului transnistrean.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.