A fost odată într-o zi de 9 August. Despre asasinarea lui Mihai Viteazul și bomba atomică de la Nagasaki

Astăzi celebrăm Ziua Internațională a mediului, Ziua Internațională a grădinilor zoologice și Ziua Internațională a ingeniozității. Totodată, le spunem la mulți ani actriței americane Melanie Griffith, cântărețului columbian Juanes, actriței americane Gillian Anderson, fotbalistului italian Filippo Inzaghi, actorului australian Eric Bana, actriței franceze Audrey Toutou și actriței americane Anna Kendrick.

A fost odată într-o zi de 9 August. Despre asasinarea lui Mihai Viteazul și bomba atomică de la Nagasaki
Calendar istoric (Foto: Altfel.md)

- Într-o zi de 9 august, în anul 48 i.Hr., avea loc Bătălia de la Farsalos (Thesalia), unde Iulius Cezar, în fruntea Populares, l-a învins pe Pompei și pe Optimates în bătălia de la Pharsalus, întărindu-și controlul asupra Republicii Romane.

- Pe 9 august 378 se încheia Batalia de la Adrianopol. Armata romană era înfrântă de vizigoti. Împăratul Valens murea în lupta. Prima afirmare a cavaleriei pe câmpul de luptă.

Pub

- În anul 1173, pe 9 august, începea construcția unei clopotnițe care avea să devină Turnul înclinat din Pisa. A fost proiectată de arhitectul și sculptorul Bonanno din Pisa.

- Tot într-o zi de 9 august, în 1483, se inaugura Capela Sixtină (italiană: Cappella Sistina), capela palatului papal din Vatican și una dintre cele mai faimoase comori artistice ale Europei. A fost construită între anii 1472 și 1483, în timpul pontificatului Papei Sixtus al IV-lea.

- În zorii zilei de 9 august 1601, domnitorul Mihai Viteazul este asasinat mişeleşte din ordinul generalului Habsburgic Gheorghe Basta.

- Din 9 august, 1639, datează primele așezări ale europenilor pe teritoriul orașului New York de azi.

- În 1910, pe data de 9 august, un american din Chicago, Alva John Fischer a brevetat mașina de spălat electrică.

- Tot într-o zi de 9 august, în 1945, aviația americană lansa cea de-a doua bombă atomică din istoria umanității asupra localității japoneze Nagasaki, iar U.R.S.S. intra în război cu Japonia, ocupând insulele Sahalin și Kurile.

Pentru a citi articolul în întregime, accesați Altfel.md.

 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub