A fost odată, într-o zi de 6 Septembrie. Despre prima călătorie în jurul lumii a lui Magellan și despre Mihail Kogălniceanu

Astăzi le spunem „La mulți ani” fondatorului Pink Floyd, muzicianul Roger Waters, muzicianului norvegian Paul Waaktaar-Savoy, membrul trupei A-HA, cântărețului rus Iurii Șatunov, interpretei de muzică populară Ioana Căpraru și pictorului Victor Cobzac.

Foto: Altfel.md

- Într-o zi de 6 septembrie, în 1456, se semna tratatul încheiat de Vlad Țepeș, domn al Țării Românești, cu negustorii din Brașov și Țara Barsei. Se stabilea că, în cazul în care ar fi nevoit să-și părăsească țara din cauza năvălirii turcilor sau a altor dușmani, să fie primit de brașoveni. În schimb, se angaja să le dea negustorilor ajutorul împotriva turcilor.

- La 6 septembrie, anul 1492, expediția lui Columb părăsește Lumea Veche, așa cum era (portul San Sebastian, Insulele Canare) și se îndreaptă spre vest, navigând pe Oceanul Atlantic, în căutarea unei rute spre Asia, dar și-a câștigat reputația descoperind un nou continent, America, în perioada precolumbiană fiind cunoscută numai Lumea Veche.

A fost odată, într-o zi de 6 Septembrie. Despre prima călătorie în jurul lumii a lui Magellan și despre Mihail Kogălniceanu

Expedițiile lui Columb / Sursa: Encyclopedia Britannica

- Tot într-o zi de 6 septembrie, 1522, 18 membri supraviețuitori ai expediției exploratorului Fernando Magellan au încheiat prima călătorie în jurul lumii. Unul dintre cele cinci vase ale navigatorului portughez, Victoria, a acostat în portul Sanlýcar de Barrameda din Spania, fiind prima navă care a înconjurat globul. Victoria l-a avut ca și comandant pe Juan Sebastian de Elcano. Acesta a devenit căpitanul navei după ce Magellan a fost ucis în aprilie 1521 în insulele Filipine. Majoritatea membrilor echipajului nu a supraviețuit îndelungatei călătorii, marinarii fiind răpuși de bolile tropicale contactate sau de scorbut. Din 265 de oameni care se aflau la bordul celor cinci corăbii au mai rămas în viață până la final doar 115. Călătoria lui Magellan în jurul lumii a început în 1519, acesta căutand un drum prin Vest spre Insulele Moluce din Indonezia. În cursul expediției, navigatorul a descoperit strâmtoarea care îi poartă numele și care face legătura dintre Oceanul Atlantic și Pacific. Magellan nu a reușit să ajungă la destinație, fiind ciopârțit de băștinașii din insula Mactan. Numele său se leagă însă de una dintre cele mai strălucite călătorii din istoria descoperirilor geografice.

A fost odată, într-o zi de 6 Septembrie. Despre prima călătorie în jurul lumii a lui Magellan și despre Mihail Kogălniceanu

- În ziua de 6 septembrie, 1817, la Iași, se năștea Mihail Kogălniceanu, om politic, gazetar, scriitor, „creierul” Unirii Principatelor Româneşti. „N-aş schimba săraca Moldovă nici pentru întâiul tron din lume”, afirma la Luneville, în Franţa, Mihail Kogălniceanu cel care se considera, pe bună dreptate, „un adevărat fiu al secolului al XIX lea”. Personalitate fascinantă a epocii moderne, spirit pasionat, Mihail Kogălniceanu se situează în fruntea celor mai talentaţi reprezentanţi ai generaţiei paşoptiste contribuind activ în lupta pentru Unirea Principatelor Româneşti. Mihail Kogălniceanu a decedat la Paris pe data de 20 iunie 1891. A fost înmormântat la Cimitirul „Eternitatea” din Iaşi.

A fost odată, într-o zi de 6 Septembrie. Despre prima călătorie în jurul lumii a lui Magellan și despre Mihail Kogălniceanu

Mihail Kogălniceanu / Sursa:Wikipedia

- În anul 1865, la 6 septembrie a fost deschis cursul clasei I de la Școala de la Trei Ierarhi din Iași încredințată lui Ion Creangă.

- La 6 septembrie, 1901, anarhistul Leon Czolgosz îl împușcă fatal pe președintele american William McKinley (va muri la 14 septembrie) la Pan-American Exposition în Buffalo, New York. McKinley a murit opt zile mai târziu iar asasinul său a fost executat un an mai târziu pe scaunul electric.

Pentru a citi articolul în întregime, accesați Altfel.md.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.