A fost odată într-o zi de 6 August: Lansarea primei bombe atomice asupra localității japoneze Hiroshima

Astăzi este Ziua Hiroshimei - Ziua mondială a luptei pentru interzicerea armei nucleare și Ziua Internațională „Medicii lumii pentru pace”. Totodată, le spunem „La mulți ani!” lui Geri Halliwell, membră a trupei Spice Girls, actriței americane Vera Farmiga, actriței române Monica Davidescu și pictorului Pavel Guțu.

A fost odată într-o zi de 6 August: Lansarea primei bombe atomice asupra localității japoneze Hiroshima
Calendar istoric (Foto: Altfel.md)

- Într-o zi de 6 august, 118, astronomii chinezi și japonezi fixează explozia unei supernove.

- Tot într-o zi de 6 august, în 1484, începea asediul cetății Chilia, în timpul campaniei sultanului Baiazid al II-lea în Moldova (iunie - august 1484). După opt zile, cetatea era cucerită de invadatori (la 14 august) și devenea raia turcească.

Pub

- La 6 august 1497, expediția lui John Cabot care a descoperit Canada s-a întors la Bristol.

- La data de 6 august 1863, la Londra intra în funcțiune primul metrou din lume, de-a lungul sectorului Victoria Street, cu lungimea de 6,3 kilometri. Tracțiunea era realizată cu o mașină cu abur.

- La 6 august, 1890, ucigașul William Kemmler (William Kemmler) a devenit primul om care a fost executat într-un scaun electric, în inchisoarea Auburn din New York.

- La 6 august 1917 se încheie Bătălia de la Mărășești (începută 24 iulie 1917), unde armata română a respins puternica ofensivă a armatei germane în cadrul Primului Război Mondial. Prin durată şi intensitate, bătălia a fost cea mai mare de pe frontul românesc din tot cursul războiului. 

- Într-o zi de 6 august, în 1945, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aviația americană lansa prima bombă atomică asupra localității japoneze Hiroshima. Armele nucleare s-au folosit împotriva oamenilor doar de două ori: în jurul incheierii celui de-al doilea Război Mondial, când S.U.A. au aruncat câte o singură bombă atomică cu fisiune asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki. Primul eveniment a avut loc în dimineața zilei de 6 august 1945, când Statele Unite ale Americii au aruncat un dispozitiv tip pistol, cu uraniu, cu codul „Little Boy” (Băiețelul), asupra orașului Hiroshima. În jur de 70.000 de persoane sunt ucise instantaneu, și câteva zeci de mii de oameni mor în anii următori din cauza arsurilor și a radiațiilor. În fiecare an, pe 6 august, este Ziua Hiroshimei - Ziua mondială a luptei pentru interzicerea armei nucleare.

 

Ca să citiți articolul în întregime, accesați Altfel.md.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub