A fost odată, într-o zi de 31 Iulie. Despre primul accident feroviar din lume și dispariția lui Antoine de Saint-Exupéry

Astăzi își serbează ziua de naștere: actrița americană Geraldine Chaplin, fiica lui Charlie Chaplin, compozitorul și interpretul român de muzică ușoară Mircea Baniciu, actorul american Wesley Snipes, actrița britanică Emilia, scriitoarea britanică J. K. Rowling, bateristul Coldplay Will Champion, muzicianul britanic Norman, Cook, cu pseudonimul Fatboy Slim, cântăreața germană Caroline Catharina Müller, cu pseudoniml C.C.Catch și rectorul UTM, membru titular al Academiei de Ştiințe a Moldovei, Ion Bostan.

A fost odată, într-o zi de 31 Iulie. Despre primul accident feroviar din lume și dispariția lui Antoine de Saint-Exupéry
Calendar istoric (Foto: Altfel.md)

- Într-o zi de 31 iulie, în anul 30 d.Hr., în Bătălia de la Alexandria, Mark Antoniu repurta o victorie minoră împotriva lui Octavian, dar o mare parte din armata sa dezerta. La scurt timp, Marc Antoniu s-a sinucis.

- La 31 iulie, 1423, are loc Bătălia de la Cravant, una dintre bătăliile războiului de o sută de ani, considerată una dintre cele mai mari realizări ale britanicilor și aliaților burgunzi.

Pub

- Tot într-o zi de 31 iulie 1498, în cea de-a treia călătorie, Cristofor Columb devenea primul european care descoperea insula Trinidad.

- În 1707, la 31 iulie, începe cea de-a doua domnie a lui Mihai Racoviţă în Moldova.

- În ziua de 31 iulie 1815, are loc accidentul feroviar din Philadelphia, comitatul Durham, Anglia, când 16 persoane au murit din cauza exploziei locomotivei (conform altor surse 13). Aceasta este prima explozie a unei locomotive din lume, precum și primul accident feroviar.

Locomotiva experimentală Brunton's Mechanical Traveller, care a explodat și a ucis 16 persoane / Wikipedia

- În anul1928, la 31 iulie, apare pentru prima oară într-un film, leul Jackie, mascota studiolului „Metro-Goldwyn-Mayer”. A fost primul film sonor al studioului „Umbrele albe ale mărilor sudice”. Este amuzant că urletul leului era cel mai lung sunet din film, pentru că în film a fost rostit doar un singur cuvânt - „Bună!”.

Leul Jackie, în 1928 / captură Youtube

- La data de 31 iulie 1932, Partidul Naționalist German al Muncitorilor câștiga peste 38% din voturi la alegerile din Germania.

- În ziua de 31 iulie, 1937, în timpul unei operațiuni masive a NKVD, au fost arestați mii de locuitori ceceni.

- Pe 31 iulie, 1944, scriitorul și aviatorul Antoine de Saint-Exupéry se lansează într-un zbor de recunoaștere deasupra Mării Mediterane; avionul său este doborât și Antoine de Saint-Exupéry este considerat de atunci dispărut.

Antoine de Saint-Exupéry, fotografiat lângă avionul cu care urma să zboare, L'Intransigeant. / Sursa:AFP PHOTO

Ca să citiți articolul în întregime, accesați Altfel.md.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub