5 Obiective turistice pentru care merită un drum până la Glodeni

Preferințele călătorilor sunt dintre cele mai variate când vine vorba de vacanțe de vis, dar să nu uităm că într-un an sunt 52 de weekend-uri și dacă ne dorim mult, le reușim pe toate: o vacanță la munte, una la mare, un city break în Europa dar și o minivacanță prin Moldova, scrie pentruea.md.

5 Obiective turistice pentru care merită un drum până la Glodeni
(Foto: pentruea.md)

Chiar dacă suntem locați practic pe o palmă de pământ, natura a avut grijă să ne lase moștenire câteva monumente naturale unice, de care mulți din noi cunosc doar niște informații vagi. Moara Domnească, Cubani, Butești, Balatina sunt câteva sate care își fac loc pe harta turistică a Moldovei.Weekendul acesta am fost la Glodeni cu alți bloggeri în expediția Redescoperă Moldova, am trecut pe la câteva atracții turistice care au rezistat timpului dar și mâinii omului.

suta de movile

Pub

Suta de Movile

Reprezintă o porțiune a teraselor râului Prut, un relief cu peste 3 500 de movile. Formarea lor încă a rămas o enigmă, chiar dacă s-au făcut mai multe săpături în zonă, nu există o teorie general acceptată. Cert este că așa ceva nu prea găsești în altă parte. Cea mai înaltă movilă este „Movila Țiganului”, măsoară peste 30 metri înălțime, iar de-a lungul timpului a fost sursă de inspirație pentru mai multe legende. Suta de Movile se întind pe o suprafață de 25 de hectare între satele Cubani/Glodeni și Braniște/Râșcani cu o vegetație de stepă, care îndeosebi este frumoasă primăvara.

suta de movile

Camenca

Cheile Butești

În satul Butești, râul Camenca și afluentul său Camencuța sapă un relief spectaculos printre toltre, cunoscute și toltrele de la Prut. De fapt sunt recifi care cu milioane de ani în urmă erau pe fundul mării Sarmatice. Acest lanț calcaros își ia începutul mai la nord, în satul Criva și se termină în apropiere de satul Cubani, o lungime de aproximativ 200 km. Recifi asemănători mai pot fi găsiți în marele lanț coralier din Australia. În zonă Cheilor Butești veți observa și un „elefant” încremenit, o stâncă mare de peste 40 de metri înălțime și o lungime de 2 km. Noi am urcat sus până la grote, un loc unde în urma săpăturilor sau găsit oase de mamut dar și schelete al omului preistoric. Toate artefactele le găsiți acum la muzeele din Chișinău.

Glodeni

Rezervația Pădurea Domnească

Intarea în rezervație este în apropiere de satul Moara Domnească. Peste 3000 de hectare de pădure, una dintre cea mai bătrână pădure de luncă din Europa. Este casa a sute de păsări: bâtlanul, egreta, lopătarul, viesparul, acvila, dar și zeci de animale incluse în Cartea Roșie: jderul de pădure, pisica sălbatică sau cerbul nobil.

Zimbrii

În rezervație sunt peste 100 de hectare de stejar. Stejari seculari, de peste 200 de ani, cu tulpini groase, că-au trebuit 4 persoane să-l putem cuprinde pe unul din ei. Nicăieri în Moldova, nu mai există o asemenea grupare de arbori seculari.

suta de movile

Zimbrăria din Rezervația Pădurea Domnească

Unicul loc din Moldova unde poate fi admirat Zimbrul, este aici, în Rezervația Pădurea Domnească, unde li s-au rezervat un ocol de 32 de hectare de pământ. Zimbrul (Bisonus Bonasus) specie pură, care a supravețuit timpului. Cică după al doilea război mondial au supravețuit doar 51 de exemplare, acum în toata Europa (Polonia, Ucraina, România, Rusia etc.) sunt aproape 4 000 de exemplare. Iar 6 din ei îi puteam vedea și la noi în țară într-un mediu de semilibertate. Este cel mai masiv animal sălbatic din Europa, fioros, dacă stai foarte aproape chiar un pic te infioară. Acum pe teritoriul Zimbrăriei este amenajat un podeț, unde pot fi admirate animalele în siguranță.

Citiți integral pe site-ul pentruea.md.

Acest material este fost creat în expediția bloggerilor Redescoperă Moldova - Glodeni (www.glodeni.com), organizată cu suportul partenerilor: Proiectul USAID CEED II Moldova , ANTRIM, Agenția de turism Tatrabis, vinurile mimi, țuica naturală Nimorinka, Oldcom, Pomușoară Dulcișoară,  RT Design Studio și Rezervația Naturală Pădurea Domnească.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub