12 decembrie, zi decisivă pentru Vlad Filat. Ce mesaj a transmis după 26 de luni de închisoare

Curtea Supremă de Justiție va decide în privința admisibilității recursului în anulare în dosarul lui Vladimir Filat la data de 12 decembrie curent. 

"CSJ mai are o șansă – de a repara erorile grave care au fost admise în dosarul fostului premier şi să șteargă pata murdară de pe faţa justiţiei moldoveneşti", a declarat avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă.

12 decembrie, zi decisivă pentru Vlad Filat. Ce mesaj a transmis după 26 de luni de închisoare
(Foto: UNIMEDIA)

"Ceea ce s-a întâmplat la Judecătoria Buiucani și la Curtea de Apel a fost o mascaradă pentru a induce în eroare opinia publică, dar și a arăta din deget altor politicieni că trebuie să stea cuminți la locul lor, în caz contrar se pot pomeni în aceeași situație. Consider că magistrații nu au intrat în esența dosarului, pe unii chiar i-am surprins adormind la ședințele de judecată. Au emis sentințele contra cronometru. Noi, avocații, ne menținem poziția și afirmăm că acest dosar are tentă politică.

Totuși, vreau să cred că judecătorii de la CSJ vor manifesta corectitudine, nu se vor lăsă atrași în jocuri politice și se vor conduce de buchea legii. Vlad Filat nu a avut parte de un proces echitabil și mizez pe faptul că CSJ va corecta greșelile magistraților de la instanțele inferioare. Vă aduceți aminte cu toții de acei martori falși din Federația Rusă, probele fictive, renumita sumă de 250 mln. $ care nu s-a confirmat, etc. și cu siguranță asta nu e tot. Odată cu trecerea timpului vor ieși la iveală foarte multe lucruri dubioase care s-au petrecut în instrumentarea acestui dosar", mai spune Igor Popa pentru Ziarul de Gardă.

Pub

Dacă CSJ nu va face dreptare, Vlad Filat "îşi va găsi dreptatea la CtEDO", unde deja sunt înregistrate două cereri, dintre care una a fost deja recepționată, potrivit avocatului.

Vlad Filat a transmis un mesaj în scris prin intermediul avocaților:

„După 26 de luni, lucrurile au devenit clare pentru cunoscători și necunoscători. Mă refer la așa numitul proces Filat. Eu nu-mi doresc decât să am parte de o judecată, dar nu de o execuție. În toată această perioadă am solicitat doar lucruri legale și dacă vreți umane: proces public, în care să fie examinate probele, dar nu denunțuri mincinoase; să fie audiați martorii apărării; efectuate expertize financiare, astfel încât decizia instanței de judecată să fie o judecată de valoare, dar nu una de interes.

În acest context, având în vedere că recursul ordinar depus anterior nu a fost acceptat spre judecare, aștept ca cel puțin de aceasta dată CSJ să i a o decizie legală  și să admită spre examinare recursul în anulare”.

Din 2018, pe pagina popa.md va fi creată o rubrică cu denumirea: „Adevărul despre dosarul politic al lui Vlad Filat”, unde vor fi postate toate "ilegalitățile și abuzurile comise în acest dosar în mod cronologic", a mai adăugat Igor Popa.

Interviul integral cu avocatul Igor Popa poate fi citit pe Ziarul de Gardă.

UNIMEDIA amintește că în data de 27 iunie curent, Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare de către Judecătoria Buiucani. 

Totodată, fostul premier a primit o amendă de 60 de mii de lei și i-au fost confiscate bunurilor care îi aparțineau în valoare de 791 de milioane de lei.

În luna septembrie 2017, Casa de avocatură `Popa și Asociații” anunță că a depus la Curtea Suprema de Justitie (CSJ) o cerere de recurs în anulare în dosarul fostului premier al Republicii Moldova, Vlad Filat.

Avocatul Igor Popa a solicitat CSJ casarea hotărârilor instanțelor naționale, rejudecarea cauzei și pronunțarea unei noi hotărâri prin care Vlad Filat să fie achitat și eliberat din detenție.

UNIMEDIA mai amintește că în august 2017, Vlad Filat a depus o cerere la CtEDO. Fostul prim-ministru a invocat că, pe parcursul procesului de judecată, i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale: art. 3 din Protocolul nr.1 raportat la art.13 din Convenție, art. 6, art. 8, art.18 al Convenției, etc

Precizăm că și în anul 2015, Vlad Filat a depus o plângere la CtEDO „Filat c/Moldovei”, care vizează încălcarea condițiilor de detenție din Penitenciarul 13, reținerea și arestarea ilegală.

Vlad Filat pledează în continuare nevinovat și spune că este victima unei răfuieli puse la cale de președintele PDM, Vladimir Plahotniuc.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub