(video/update) Mark Zuckerberg, audiat în Parlamentul European: „Siguranţa utilizatorilor Facebook, mai importantă decât profitul”

Mark Zuckerberg este audiat în Parlamentul European, unde răspunde întrebărilor privind sustragerea datelor a peste 87 de milioane de utilizatori de către Cambridge Analytica. Fondatorul rețelei sociale a vorbit despre schimbările făcute sau promise după izbucnirea scandalului. Zuckerberg s-a referit, printre altele, la limitarea volumului de date pe care le pot colecta aplicaţiile, sfătuirea utilizatorilor să verifice setările privitoare la siguranţa aplicaţiilor pe care le folosesc şi anchetarea tuturor aplicaţiilor care au primit multe date ale utilizatorilor înainte de izbucnirea acestui scandal.

UPDATE 16: Zuckerberg spune că timpul alocat conferinței a fost depășit și adaugă că a răspuns în general la toate temele abordate. Mulțumește și vrea să încheie, dar nu este lăsat de europarlamentari supărați că nu li s-au oferit răspunsuri. Șeful Facebook promite că va da răspunsuri în zilele următoare la toate întrebările.
 
UPDATE 15: Vor exista noi scandaluri Cambridge Analytica. Schimbările făcute în 2015 ar fi făcut imposibilă repetarea unui incident similar. Zuckerberg repetă că sunt auditate multe mii de aplicații și totul va mai dura. ”Este parte a unei schimbări pe care o facem la modul în care funcționăm. Ne sesizăm mai repede singuri, investigăm toate aplicațiile și nu așteptăm ca alții să facă sesizări. 
 
UPDATE 14 Subiectivitate politică. Suntem o platformă pentru toate tipurile de idei din spectrul politic. Permitem cât mai multe tipuri de discurs. Nu contează orientarea politică atunci când facem ierarhii. El spune că de cîteva luni pe News Feed userii văd conținut mai mult de la familie și prieteni, așa cum a cerut în general publicul. Conținutul public are volum, mai scăzut pe News Feed.
 
UPDATE 13: Am plătit toate taxele cerute de lege în toate țările unde operăm.
Despre GDPR: Când va respecta Facebook regulamentul în totalitate? Pe 25 mai, iar o echipă de mari dimensiuni lucrează la acest lucru în companie. 
 
UPDATE 12: Are Facebook concurenți? Da, mereu apar și au multe milioane de utilizatori. ”Este un mediu concurențial de unde oamenii au de ales între multe aplicații”. El spune că 70 de milioane de IMM-uri ca să-și ajute business-ul, 18 milioane dintre ele fiind în Europa. Unele pot să angajeze în plus datorită tool-urilot Facebook.
 
UPDATE 11: Alegerile și cum să fie oprite interferențele. Mai multe programe de inteligență artificială, colaborarea cu autoritățile naționale. ”Suntem optimiști, crede, că lucrurile vor merge bine”

UPDATE 10: Căror reguli să se supună Facebook? Trebuie să existe reguli, întrebarea este cuum să facem ca ele să fie corecte. Este un subiect pe care trebuie să se mai discute.
 
UPDATE 9: Fake News și cum poate fi rezolvată problema. Prezintă măsurile luate contra spammer-ilor și contra conturilor false, cel mai recent raport arătând că Facebook a dezactivat peste 500 de milioane de conturi false în trei luni, multe dintre ele la câteva minute după ce au fost create. Unii oameni bine intenționat dau share la lucruri care sunt false, uar pentru a repara acest aspect se va lucra mai mult cu agenții de fact checking și vor fi căutați parteneri în cât mai multe țări.
 
UPDATE 8: Zuckerberg spune că va răspunde la întrebările puse, în limita timpului rămas. Promite mai multe tool-uri de inteligență artificială și că va angaja zeci de mii de oameni la moderarea de conținut. El dă exemplul preferat, și anume că programele pot detecta 99% dintre mesajele cu propagandă teroristă.
 
UPDATE 7: În ultimele 20 de minute au fost puse peste 25 de întrebări, Zuckerberg nu a avut posibilitatea să răspundă și încă patru europarlamentari vor mai adăuga întrebări.
 
UPDATE 6: Guy Verhofstadt: Cum ați vrea să rămânețti în istorie? Ca unul dintre giganții internetului, alături de Bill Gates și Steve Jobs, sau ca fiind creatorul unui monstru social al internetului. Cred că vă cereți scuze a 14-a sau a-15-a oară, anul acesta este a treia oară...Chiar puteți repara Facebook? Sunteți capabil să faceți asta?
 
UPDATE 5Președinții diverselor grupuri parlamentare îi pun numeroase întrebări, una după alta, iar Zuckerberg va răspunde la sfârșit.
 
UPDATE 4: Facebook va avea 10.000 de angajați în 12 țări europene la final de an, cu 3.000 mai mulți decât acum. Ân Europa sunt 400 de milioane de utilizatori de Facebook.
 
UPDATE 3: Zuckerberg prezintă și măsurile luate pentru ca postările abuzive sp fie scoase mult mai repede. Cuvintele de bază sunt transparență și securitate, iar Facebook promite să investească masiv.

UPDATE 2, Zuckerberg și-a început prezentarea

”Fie că este vorba de fake news, de intervenții străine în alegeri sau de dezvoltatorii care folosesc în mod abuziv informațiile utilizatorilor, este clar că nu ne-am înțeles pe deplin responsabilitățile. Am greșit și îmi cer scuze pentru asta”

UPDATE 1: Zuckerberg a sosit la ora 19.00 și a avut o scurtă discuție cu Antonio Tajani, președintele Parlamentului European. Tot Tajani are discursul de descnidere al conferinței, explicând care sunt problemele legate de Facebook.
 
Oficialii UE i-au cerut lui Zuckerberg încă de acum câteva săptămâni să vină în PE și să răspundă întrebărilor legate de modul în care Facebook a folosit datele user-ilor. ”Sunt mai mulți utilizatori de Facebook în UE decât sunt în SUA și europenii au dreptul să știe cum le sunt gestionate datele”, spunea acum câteva zile, comisarul european Vera Jurova. Ea se arăta bucuroasă că șeful Facebook a acceptat să vină, dar și tristă că audierea era programată a fi cu ușile închise și nu live pe internet.
 
Guy Verhofstadt, unul dintre cei mai vocali europarlamentari, a spus că nu va participa la întâlnire dacă nu va transmisă live și a adăugat că ar fi o idee bună să fie transmisă live pe Facebook, scrie economie.hotnews.ro

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.