Valeriu Munteanu, despre reacția lui Candu și Filip la rezoluția PE: „Consecința acestor declarații va fi izolarea și mai mare a Republicii Moldova”

Consecința acestor declarații va fi cu siguranță izolarea și mai mare a Republicii Moldova, lipsa de dorință a reprezentanților UE de a comunica elementar cu conducătorii statului nostru, este de părere liberalul Valeriu Munteanu, care se arată indignat de faptul că Andrian Candu și Pavel Filip ar fi spus în cadrul unor emisiuni sau conferințe că oficialii UE fac presiuni ilegale privind condițiile impuse recent.

Foto: UNIMEDIA

„Aceste declarații destul de generale, dar dure fără precedent, că oficiali ai Uniunii Europene, s-ar fi dedat la acțiuni ce depășesc cadrul legal și normele democratice general acceptate și respectate cu sfințenie în UE, dinamitează minimul de încredere și necesitatea permanentă de dialog dintre conducătorii Republicii Moldova și instituțiile și oficialii UE, dar și a altor parteneri de dezvoltare ai statului nostru”, a scris liberalul pe pagina sa de Facebook.

Valeriu Munteanu, despre reacția lui Candu și Filip la rezoluția PE: „Consecința acestor declarații va fi izolarea și mai mare a Republicii Moldova”

„În aceste condiții, cred cu tărie, că în termeni cât mai proximi, pentru binele Republicii Moldova, pentru speranța unui dialog minim cu UE, domnii Candu și Filip, fie trebuie să reinterpreteze declarațiile dumnealor la adresa „unor oficiali UE”, fie trebuie să facă publică lista celor „care au încercat” să-i influențeze „negativ” și să denunțe aceste „abuzuri”. Altfel, intrăm într-o eră glaciară în relația cu UE, stare din care vor pierde foarte mult cetățenii statului nostru”, a concluzionat Munteanu.

UNIMEDIA amintește că plata primei tranșe din cadrul actualului Program de Asistență Macrofinanciară a fost suspendată. Această evaluare a fost făcută în baza recentelor evenimente politice din Republica Moldova și, în special, având în vedere decizia Curții Supreme de Justiție din 25 iunie de a invalida rezultatele alegerilor pentru Primăria Chișinău. 

Parlamentul European a votat o rezoluție prin care îndeamnă Comisia Europeană "să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară (AMF) pentru Moldova" și, totodată, "să suspende sprijinul bugetar pentru Moldova, utilizând precedentul din iulie 2015, când o astfel de suspendare a avut loc în urma crizei bancare".

Guvernul a venit cu o reacție în care se spune că, pe lângă Executiv, și autoritățile din UE "poartă o responsabilitate" pentru faptul că "lucrurile nu merg încă așa cum trebuie".

Potrivit lui Candu, Uniunea Europeană a obosit de regiune, iar această schimbare de dispoziție a dus la o mare greșeală. 

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.