Moldovean stabilit în Italia: La început dormeam și prin vagoane

Vasile Dabija are 53 de ani, este originar din satul Codreni, raionul Cimișlia. Din 2003 este stabilit în Italia, unde, a lucrat în construcție 5 ani, iar ulterior alți 5 ani și jumătate a fost mecanic agricol. De doi ani, are grijă de un bătrân și de gospodăria acestuia. Nu i-a fost ușor să ia această decizie de a pleca de acasă. Mai ales că a fost o perioadă și viceprimarul satului de baștină. În Italia, la început a fost nevoit să doarmă și prin vagoane, să trăiască în condiții greu de imaginat, ca ulterior să poată obține permisul de ședere și să lucreze legal, scrie pe blogul ei, jurnalista Elena Robu.

 Moldovean stabilit în Italia: La început dormeam și prin vagoane
Vasile Dabija (elenarobu.md)

”Am plecat de acasă în 2003 ilegal. Am parcurs un drum lung ca să ajung în Italia. A fost cam așa: Chișinău-Moscova-Antalia (Turcia)- Paris (Franța)-Milano (Italia). Acest drum l-am parcurs în două săptămâni, e o poveste întreagă la mijloc… În perioada când îmi făceam studiile, dar și atunci când lucram, aveam un gând să ajung într-o țară capitalistă, să văd cu ochii mei cum muncește lumea, cum trăiește”, își începe povestea moldoveanul.

Despre situația de acasă, din Moldova spune că schimbările nu se pot face într-un an sau doi.

Pub

”Cine ar veni la putere azi, într-un an sau doi nu poate face schimbări mari. Trebuie să trecem de acest haos. Cât va dura, este greu de spus. Astăzi în lume nu dictează economia politică, ci politica dictează economia. Politica a devenit business mare”, susține Vasile Dabija.

Întreaga poveste o puteți citi pe blogul elenarobu.md

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub