Cum Rusia ne-a lăsat fără circa 1,5 miliarde de dolari

Cele două embargouri din 2006 şi din 2013, cât şi alte restricţii impuse de Rusia la exporturile de vinuri din Moldova pe piaţa rusească au provocat pierderi directe de peste 200 de milioane de dolari, iar valoarea veniturilor ratate se ridică la peste 1,5 miliarde dolari, arată o analiză realizată de specialiştii Oficiului Naţional al Viei și Vinului (ONVV), scrie mold-street.com.

 Cum Rusia ne-a lăsat fără circa 1,5 miliarde de dolari
(Foto: UNIMEDIA)

Ca urmare a acestor embargouri sectorul vitivinicol a fost lovit de o recesiune profundă, ce a dus la reducerea de trei ori a exporturilor de vinuri: de la 360 milioane dolari în 2005 la doar 102 milioane dolari în 2016. 

Proporţiile dezastrului provocat de Rusia

De asemenea peste 80 de vinării au falimentat, suprafaţa plantaţiilor de viţă de vie s-a redus cu peste 80.000 de hectare, sau cu circa 40%, afectând grav lanţul de producere. Totodată ramura a pierdut peste 1.200 de specialişti în domeniu, se arată în studiul ONVV.

În plus imaginea produselor Republicii Moldova a fost grav afectată. Pierderile financiare și impactul distructiv încă nu a fost pe deplin recuperat, iar industria vitivinicolă din Moldova a fost impusă să se reinventeze în condițiile unei crize sistemice ce a durat peste 5 ani.

"Din cauza acestor restricţii şi embargouri ţara noastră a pierdut din 2006 şi până în prezent anual cel puţin câte un punct procentual din produsul intern brut, iar efectele negative le-au resimţit toate ramurile economiei naţionale", descrie proporţiile dezastrului, economistul Andrei Crigan, autorul studiului, scrie mold-street.com.

Cum a renăscut sectorul

Gheorghe Arpentin, Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului este mai direct şi compară lovitura dată de Rusia vinificaţiei şi viticulturii din Moldova cu prejudiciile provocate de filoxeră (o boală ce a distrus practic 90% din plantaţiile de viţă de vie) sectorului vitivinicol în secolul XIX.

"Embargoul din martie 2006 a generat şi o panică în mediul de afaceri. Sectorul privat din domeniul vitivinicol era practic paralizat şi a fost nevoie de câţiva ani ca să ne unim eforturile şi să ieşim împreună din acest impas", a declarat Gheorghe Arpentin.

Vasile Luca, vice-ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului  consideră că e o minune faptul că sectorul a rezistat şi s-a refăcut.

"Efectele acestor embargouri se resimt şi astăzi, dar putem spune că sectorul a rezistat şi a renăscut. Dovadă sunt rezultatele din ultimii ani", a adăugat oficialul, 

UE a devenit piaţă tradiţională pentru vinificatorii moldoveni

Potrivit lui Luca un punct de cotitură a fost armonizarea legislaţiei din domeniu a Moldovei cu cea a UE şi crearea acestui parteneriat public-privat care este Oficiul Național al Viei și Vinului.

"Acum piaţa UE poate fi declarată tradiţională pentru vinificatorii moldoveni", a constatat vice-ministrul. 

Astfel cu susținerea partenerilor strategici (Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei), filiera vitivinicolă din Moldova a dezvoltat o nouă viziune de dezvoltare, a realizat reforme structurale care au permis reorientarea exporturilor spre UE și alte piețe cu potențial înalt.

În afară de armonizarea legislaţiei s-a mers pe dezvoltarea brandului de ţară "Vinul Moldovei", pe dezvoltarea vinurilor cu indicaţie geografică protejată (IGP).

Denumirile IGP sunt recunoscute de către UE, ce facilitează accesul pe piaţa europeană, oferă o garanţie adiţională a calităţii şi face legătura dintre vin şi regiunea sa de origine, contribuind astfel şi la promovarea turismului vitivinicol.

În plus aceasta permite ca vinurile IGP să fie vândute la un preţ cu 10-15% mai mare.

"Unirea eforturilor vinificatorilor a fost unul din factorii ce a facilitat accesul nostru pe pieţele externe", susţine Ludmila Gogu, director la vinăria Chateau Vartely.

Potrivit ei trasabilitatea este un factor decisiv la negocierea cu reţelele mari comerciale pentru comercializarea vinurilor.

Totuşi specialiştii susţin că sectorul vitivinicol continuă să se confrunte cu dificultăţi şi încă nu şi-a revenit complet după lovitura dată de Federaţia Rusă, scrie mold-street.com.

Rusia, ţara embargourilor

De notat că în afară de embargourile impuse de agenţia Rospotrebnadzor la exportul de vinuri, economia Moldovei a fost afectată şi de restricţiile impuse de Agenția federală rusă pentru siguranța agroalimentară și veterinară Rosselhoznadzor la fructe, legume, carne şi alte produse.

O notă Rosselhoznadzor cu privire la toate restricțiile impuse din 2012 și până în 2016 la importul în Rusia a mărfurilor agroalimentare arată că peste 50 de state au fost afectate: de la toată Uniunea Europeană, la SUA sau șapte state din CSI.

Circa o treime din textul documentului este dedicată restricțiilor și măsurilor de ridicare temporară a acestora impuse din 21 iulie 2014 și până în prezent de Rosselhoznadzor față de agenții economici din Moldova.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub