(video) „Caravana” arestărilor la PL?

Caravana „Retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul R. Moldova”, organizată duminica trecută de Partidul Liberal (PL), a avut repercusiuni asupra membrilor formaţiunii săptămâna aceasta. Preşedintele filialei Orhei a PL, Mihai Cârlig, tot el pretor al sectorului Râşcani al capitalei, a fost reţinut marţea aceasta de poliţia din oraşul Orhei pe motiv că ar fi comis mai multe încălcări în timpul mitingului pe care l-a condus duminica trecută în această localitate. A doua zi, Cârlig a fost eliberat, dar numai după ce a trecut prin sala de judecată.
(video) „Caravana” arestărilor la PL?
(Foto: UNIMEDIA)

Reprezentantul PL a fost acuzat de forţele de ordine din Orhei că nu ar fi respectat locul de desfăşurare a acţiunii de protest pentru care a primit autorizare din partea Primăriei şi că l-ar fi insultat în timpul mitingului pe vicecomisarul din Orhei, Petru Golban. Conducerea PL a calificat cele întâmplate drept o comandă politică.

„Am stat într-o celulă ca o cuşcă de mică”

„Reţinerea mea este o încercare de persecuţie împotriva PL, pentru acţiunea pe care am organizat-o duminica trecută”, a declarat, pentru JURNAL, Mihai Cârlig. El susţine că a fost citat marţi la Comisariatul de poliţie din Orhei, unde a fost informat despre acuzaţiile care i se aduc, iar apoi a fost reţinut pe motiv că la acea oră (17:00 - n.r.) judecătoria era deja închisă, iar el nu putea fi lăsat să plece până nu era judecat. „Am stat într-o celulă ca o cuşcă de mică”, ne spune Cârlig, care pledează nevinovat. Pretorul afirmă că nu poate fi învinuit de încălcarea dispoziţiei primarului din Orhei cu privire la locul organizării manifestaţiei, deoarece potrivit Legii cu privire la întruniri, decizia finală cu privire la modificarea orei, a locului sau a formei de desfăşurare a întrunirii îi aparţine organizatorului, şi nu administraţiei publice locale.

Urmăriţi mai jos un reportaj la acest subiect, realizat de Pro TV Chişinău:


Cât priveşte acuzaţiile care i se aduc că ar fi jignit colaboratori ai poliţiei, Cârlig a declarat că acestea sunt o minciună. „Când am venit la miting, dl Golban s-a apropiat de mine şi mi-a spus că este vicecomisarul de Orhei. El a încercat de câteva ori să mă provoace, ameninţându-mă că m-ar putea aresta pentru că am încălcat ordinul primarului referitor la locul desfăşurării mitingului, dar eu nu am răspuns la provocare, de aceea nu am avut niciun conflict. Ba mai mult, după ce a încercat de mai multe ori să mă incite, vicecomisarul a sunat cuiva şi i-a raportat că eu nu mă las provocat şi nu are motive să mă reţină”, a precizat liberalul.

„Comandă de sus”

Miercuri, de dimineaţă, Mihai Cârlig a fost dus la Judecătoria raionului Orhei pentru a i se face „dreptate”. Însă nici şedinţa de judecată nu a decurs fără incidente. Mihai Ghimpu, preşedintele PL şi unul dintre avocaţii pretorului, nu a fost lăsat un timp să intre în sala de şedinţe. „Vicecomisarul s-a postat în uşă şi mi-a spus că nu mă lasă înăuntru pentru că judecătorul nu mă vrea ca avocat al dlui Cârlig”, susţine Ghimpu, adăugând că ulterior, după ce totuşi a reuşit să pătrundă în sală, judecătorul i-a spus că nu ştie nimic despre modul în care vicecomisarul a încercat să îl împiedice să asiste la şedinţă.

După ce au fost audiaţi martorii vicecomisarului, avocaţii lui Mihai Cârlig au solicitat o pauză pentru a fi audiaţi şi martorii lui. Judecătorul a acceptat şi a anunţat o pauză până pe data de 10 octombrie.

„Dacă se va face corect justiţie, eu cred că noi vom câştiga procesul pentru că ei nu au nicio probă concludentă. Martorii lor au dat mărturii contradictorii”, ne-a declarat Mihai Ghimpu, care a calificat reţinerea lui Mihai Cârlig drept o acţiune politică. „În seara aceea au vrut să mă aresteze şi pe mine. Mai multe persoane au auzit cum vorbeau poliţiştii despre reţinerea mea. Să văd ce va fi mai departe. Acum însă este clar că există comandă de sus să fie arestaţi şi compromişi liderii PL”, a conchis preşedintele formaţiunii.

Vicecomisarul de Orhei, Pertru Golban a refuzat să discute cu JURNALUL, în schimb, Vasile Grădinaru, comisarul raionului, a dat asigurări că nu este vorba de nicio comandă politică, poliţia neavând nimic personal împotriva lui Mihai Cârlig.

Sursa: Jurnal de Chişinău

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub