Deputata Inna Șupac adresează șase întrebări lui Tudor Ulianovschi, după ce Ambasada Germaniei la Chișinău a dezmințit incidentele de securitate la Ambasada Moldovei în Berlin

Deputatul PCRM Inna Șupac a trimis un demers către ministrul de Externe Tudor Ulianovschi, în care îi adresează șase întrebări privind situația de la Ambasada Republicii Moldova în Germania din timpul protestelor legate de expulzarea cetățenilor turci.

Foto: UNIMEDIA

„1. În baza căror informații a fost luată decizia de a evacua personalul Ambasadei și Consulatului, și de a lua copii diplomaților de la școală?

2. Dacă cineva din personalul Ambasadei și Consulatului a trimis un demers oficial în adresa organelor competente din Germania cu privire la amenințări, cu prezentarea probelor? Dacă da, solicit să comunicați mie numele acelor angajați care au făcut aceste demersuri oficiale.

3. Dacă personalul din Ambasada într-adevăr a primit amenințări, Dvs.puteți să afirmați că aceste amenințări au venit «din partea unui grup de persoane care ar avea niște legături și ar face parte din aceeași organizație din care sunt și acei 7 persoane turci expulzați din RM», așa cum afirmă dna Rita Ursalovschi la PublikaTV?

4. Cine anume a dat indicația ca clădirea Ambasadei să fie evacuată? Dacă Dvs.ați participat la adoptarea acestei decizii, avînd în vedere, că data de 7 septembrie ați fost la Berlin?

5. Dvs. puteți să confirmați faptul că serviciile competente din Germania au sugerat necesitatea evacuării personalului Ambasadei? Dacă da, solicit să comunicați ce instituție din Germania anume a dat această sugestie?

6. Cum comentați informația Poliției Germanie care la întrebarea Ziarului de Gardă au negat faptul că diplomații moldoveni de la Ambasada și Consulatul Republicii Moldova la Berlin și copiii acestora ar fi fost amenințați sau ar fi fost în pericol, ca urmare a protestelor organizate de câțiva cetățeni turci?”, a scris Inna Șupac, menționând că „așteaptă cu nerăbdare răspunsul”.

Demersul vine în contextul în care Ambasada Germaniei la Chișinău a reacționat astăzi în urma unor informații apărute la 7 septembrie curent, la Publika TV, precum că diplomații și angajații Ambasadei Republicii Moldova din Berlin ar fi fost amenințați cu moartea de către „membrii unei grupări islamiste” care ar avea legătură cu „cei 7 profesori turci expulzați din Moldova”.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.