Operațiunea de salvare a copiilor din Thailanda s-ar fi putut încheia tragic. Ce s-a întâmplat chiar după ce a fost scos ultimul copil din peșteră

Operațiunea de salvare a copiilor blocați în peșteră s-ar fi putut încheia tragic. Dezvăluirea a fost făcută de scafandrii, care au spus că pompele care scoteau apa din peșteră au cedat chiar după ce ultimul copil a fost scos în siguranță, relatează The Guardian.

Operațiunea de salvare a copiilor din Thailanda s-ar fi putut încheia tragic. Ce s-a întâmplat chiar după ce a fost scos ultimul copil din peșteră
(Foto: libertatea.ro)

Coșmarul copiilor blocați în peștera din Thailanda s-a încheiat după aproximativ două săptămâni. Operațiunea de salvare a avut un deznodământ fericit, întreaga lume răsuflând ușurată că toți cei 12 copii și antrenorul lor au fost scoși în siguranță din subteran. Nu a lipsit mult ca totul să se transforme într-o tragedie de proporții. Acum a ieșit la iveală că pompa principală de apă a cedat, chiar când scafandrii și alți membri ai echipajului de salvare se aflau încă în subteran, la 1,5 kilometri distanță de ieșire. Aproape imediat, nivelul apei a început să crească periculos de mult.

Totul a fost dezvăluit de trei scanfadri, care au spus că incidentul a avut loc când se aflau într-o zonă care fusese amenajată ca bază. Acolo se odihneau cei care erau scoși, înainte să se pregătească pentru ultima prțiune de drum până la ieșire.

Pub

Scafandrii au că au auzit țipete și au văzut mai multe torțe mișcându-se rapid: erau membrii echipajului, care încercau să ajungă pe uscat, în momentul în care pompa principală a cedat, iar peștera a început să se umple cu apă, transmite libertatea.ro

„Am auzit oameni urlând, pentru că pompa cedase și apa a început să se ridice. Am văzut toate aceste torțe luminoase urcând și apa venea după ei, nivelul se ridicase considerabil”, a povestit unul dintre scafandri.

Înauntrul peșterii se aflau 100 de oameni, printre care și 3 soldați Navy Seals și un medic. Toți s-au grăbit spre ieșire și au reușit să iasă din peșteră în mai puțin de o oră. În mod normal, călătoria de la camera a treia până la ieșire dura 4-5 ore, dar timpul a fost redus sub o oră după o săptămână de curățare a nămolului care se formase la intrarea în peșteră. Dacă pompa de apă ar fi cedat înainte să fie scoși copiii, operațiunea s-ar fi încheiat cu o tragedie de proporții, au adăugat scafandrii. Între timp, au apărut și primele imagini cu micii fotbaliști, care se află internați pentru controale de rutină.

Operațiunea de salvare a micilor fotbaliști din peștera din Thailanda a fost urmărită cu sufletul la gură de întreaga lume. După trei zile, salvatorii au reușit să aducă la suprafață toți copiii, dar și pe antrenorul lor. Totul după 18 zile de chinuri, de când copiii, cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, au intrat în peșteră.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub