,,Medicina altfel", despre Cavinton, Cerebrolysin, Piracetam, Vitamine din grupul B, Magneziu: Nu dați banii pe prostii

Cât sunt de eficiente medicamentele de genul Cavintonului, Cerebrolysinului, Piracetamului, Magneziului etc.? Aflăm pe pagina "Medicina altfel", lansat recent pe facebook.

,,Medicina altfel
(Foto: UNIMEDIA)

Autoarea paginii, Mihaela Jardan, medic neurolog, care timp de aproape zece ani activează la un spital din Germania, susţine că aceste medicamente reprezintă tratamentul de bază al bolilor neurologice din Moldova: "Ele sunt bune aproape în orice boală și am eu o vagă bănuială că se administrează conform principiului: nu ajută, dar nici rău nu fac...".

Mai mult, autoarea a venit şi cu o descriere pentru fiecare preparat.

Pub

"1. Cavinton, Cerebrolysin, Piracetam, Lucetam etc.

Medicamente administrate de regulă la pacienți cu accident vascular cerebral, dureri de cap, amețeli, tulburări de memorie etc. Se consideră că ele ameliorează circulația sanguină, memoria și contribuie la regenerarea creierului. Aceste efecte nu au fost demonstrate în studii serioase și nu se folosesc decât în spațiul post-sovietic. 

Ameliorarea circulației sanguine e un termen extrem de vag și tratamentul se axează pe cauză și simptome. Memoria poate fi scăzută din numeroase motive, se tratează și aici cauza. Unicele medicamente acceptate pentru încetinirea deteriorării memoriei sunt cele administrate pentru boala Alzheimer. Unica utilizare a Piracetamului acceptată (ca alternativă) în Germania, e în cazul unor mișcări involuntare, apărute în comă la anumți pacienți (eu personal nu am văzut să fie utilizat. Regenerarea creierului după accident vascular cerebral e o temă complexă, dar cu siguranță medicamentele de mai sus nu sunt eficiente.

2. Vitamine din grupul B

Pe larg folosite, mai ales pentru regenerarea nervilor periferici. Ca să fie efectul mai spectaculos, se administrează intramuscular. 

Vitaminele, în general, se administrează atunci când se constată deficitul lor, în rest, le luăm din hrană. 

Două vitamine se administrează în mod curent. Vitamina B1 în venă, la alcoolici și Vitamina B12 în mușchi sau oral, după ce analiza de sânge arată un nivel scăzut al ei (la o anumită formă de gastrită, vegetarieni etc.)

3. Magneziu


Un medicament bun pentru...inhibarea contracțiilor uterine, în anumite complicații ale sarcinei, eventual pentru ameliorarea crampelor musculare. Se poate încerca ca profilaxie a migrenei (efect nedemonstrat). Se consideră un supliment alimentar și s-ar putea să aibă efecte minime asupra stresului, la fel ca și ceaiul de mușețel. Administrarea magneziului în venă, în cazul maladiilor neurologice, mi se pare cel puțin stranie".

 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub