ora: 13:42, 28 apr 2017 11504 1
Kaufland - partenerul producătorilor autohtoni în România. Se va întampla și în Republica Moldova?Despre beneficiile venirii pe piața moldovenescă a companiei germane Kaufland care este cunoscută și populară în rândul consumatorului european, dar și despre care sunt tendințele la nivel de shopping într-un hipermarket aflați în interviul realizat de Ziarul Financiar cu managerul Corporate Affairs şi Comunicare al Kaufland România, Valer Hancaş:

- Ce ne puteți spune despre strategia Dvs. în ceea ce privește deschiderea de noi magazine. Cum a fost anul acesta, ce va fi în perioada următoare?

- În 2016, de altfel ca și în 2015, am avut aproximativ 6 deschideri pe an. Investițiile nu sunt neapărat în totalitate în această expansiune, ci mai ales la modernizarea magazinelor care au nevoie mai ales acest lucru, care sunt deschise de 10, 9 , 8, de mai mulți ani. Anul acesta însă vrem să devenim un pic mai alerți în ceea ce înseamnă expansiune, și anume să ne depășim nr. de magazine pe care le-am deschis anul trecut și de asemenea avem ca proiect ca până la jumătatea anului să terminăm de modernizat toate magazinele care necesită acest lucru. Va fi un an plin de inovații, inovații atât in-store cât și în alte obiecte în care suntem prezenți, atât în mediile sociale, în protecția mediului și mai mult decât atât în mediile cu o categorie de vârstă relativ tânără. Din păcate așa cum spuneam, ca să rămână inovații ale companiei pe care o reprezint, Kaufland România, prefer să păstrez un pic de suspans și puțină surpriză până aproximativ luna viitoare. Fondul de investiții pentru 2017 este aproximativ identic cu cel de anul trecut – aproximativ 100 de milioane de euro, dar ne-ar bucura într-adevăr să avansăm pe fon de performanță, să depășim această cifră. Mai mult decât atât, continuăm în același ritm alert și cu implicarea pe care am avut-o în momentul de față, cu tot ceea ce înseamnă susținerea producătorilor români, cu tot ceea ce înseamnă construirea sortimentului care deja este majoritar românesc în magazinele Kaufland, în acest sens am câteva exemple care vin să demonstreze acest lucruri: 18 agricultori din România beneficiază de un program de dezvoltare a business-ului, vorbim de cel mai renumit certificat la nivel mondial, GLOBAL A.P , Kaufland România a suportat o investiție de aproximativ 150 mii de euro prin care conferă acestor parteneri o dezvoltarea a business-ului pe care aceștia o produc și de ce nu, o previziune sustenabilă la tot ceea ce înseamnă business (începând de la testele de apă, testele de sol, verificarea semințelor sau a răsadurilor, până la schimbarea modurilor de ambalare a produselor , de paletare și de prezentare, vorbind de un program complex care conferă know-how acestor produse. Sper și deja aștept din tot sufletul ca cele aproximativ 60 de culturi care vor fi certificate să fie prezente încă de luna viitoare pe rafturile magazinelor Kaufland.


- Acum din totalul vânzărilor de fructe și legume, cât reprezintă producția locală?

- Producția locală este diferită în funcție de sezonalitate, în plin sezon putem ajunge la o cotă de aproximativ 80/90 la sută, sigur că depinde sezonul la fiecare sortiment în parte, dar în plin sezon când majoritate fructelor, legumelor sunt achiziționate din piața românească mergem chiar spre 90 la sută ca valoare și ca volum.


- Pe ce segmente de piață găsiți acum furnizori mai greu, de exemplu chiar pe aceste produse proaspete? Unde vedeți că ar trebui investiții, o implicare pe termen mai mare?

- Pe produse proaspete nu cred că există o problemă. Sortimentul nostru este format dintr-o mare proporție, hai să îl numim sortiment național, dar rămâne aproximativ 15 – 20 la sută care este un sortiment regional, astfel încât fiecărei regiuni din țară încercăm să îi oferim o caracteristică regională, adică lucrăm cu producători pe care îi listăm și sunt prezenți doar în magazinele din Banat, Crișana, Ardeal etc. Aceste produse sunt inscripționate și sunt mai vizibile la raft față de produsele naționale fiind că reprezintă un interes sporit din punctul de vedere al consumatorului. De asta, dacă ne referim la proaspete nu cred că-i cazul, avem producători de proaspete în toate zonele din țară. Un mare deficit la momentul de față o reprezintă produsele din gama de detergenți în România.


- Ce ne puteți spune despre mărcile private? Unde sunteți acum ca pondere și cu ce furnizori lucrați?

- Sigur mărcile private reprezintă imaginea companiei, ele sunt un ambasador în coșul de cumpărături și pe masa consumatorului. Toate produsele noastre, mărci proprii sunt selectate cu extrem de mare grijă vizavi de calitatea acestuia, orice furnizor pe care îl alegem de a ne continua dezvoltarea acestei mărci proprii este atent selectat și verificat de către institute de siguranță alimentară chiar din Germania,  în momentul de față mărcile proprii reprezintă 13 la sută din cadrul sortimentului nostru și pot să le recomand cu toată încrederea, reprezintă un raport calitate preț excepțional.


- Dar avem o creștere în lanț față de anii trecuți? Ce așteptări aveți, insistați pe aceste mărci private?

- Există mărci private care sunt produse la nivel internațional, există mărci private care sunt produse la nivel național. În funcție de disponibilitatea furnizorilor pe care îi găsim bineînțeles că numărul acestora poate să crească.


- Spuneți de mai multe surprize pe care ne le pregătiți anul acesta, ce vreți să capturați? Care sunt tendințele Dvs remarcate la nivel de shopping într-un hipermarket?

- Fiecare comerciant beneficiază de niște studii prezentate de institutele de piață, acestea pot fi mai complexe sau simpliste în funcție de dorință. În derularea activității noastre nu putem și nu ne permitem să nu le acordăm o atenție sporită. Diferența pe care o abordăm din punctul meu de vedere pentru retail este modul în care implementăm aceste informații, toți beneficiem de aceleași informații diferă doar de la o suprafață de vânzare la celălalt și așa mai departe. Însă tendința de consum și profilul consumatorului este aproximativ identică, în baza acestor informații pe care și noi le deținem încercăm să implementăm anumite proiecte care să vină să surprindă în mod plăcut consumatorul și prin care să creăm o relație de comunicare, fiind că în ultima perioadă de retail cumpărăturile nu mai sunt neapărat o necesitate ci este și o experiență de socializare.


- Cum se transpune asta, dacă e o experiență de socializare ce faceți la raft?

- Sunt multe lucruri care se pot face indoor cât și outdoor, ne vom ocupa de ambele aspecte. Există inovații pe care le-am avut în ceea ce constă utilizarea mobilelor în magazinele Kaufland .


- Faceți astfel de analize ce arată pe unde oamenii merg mai des, pe lângă care rafturi?

- Sigur că există foarte multe studii dar vizavi de surprizele pe  care le pregătim pentru a ramane totusi surprize ar trebui să limită discuția la acest subiect.


- Ce consumă tinerii? Ati observat, au alt mileniu, folosesc mai mult smartphone, nu știu poate preferă genul acesta de mâncare sănătoasă sau poate se duc mai mult spre produse românești ?

- În România există o tendință de a schimba stilul de viață printr-un consum sănătos mai mare decât în Europa , 55 la sută dintre români versus 38 la sută dintre europeni spun că au această preocupare. În acest sens am derulat încă de anul trecut această campanie Trăiește fresh prin care bineînțeles am încercat să îi oferim clinetului și o posibilitate de a schimba oarecum mentalitatea și de ce nu, activitatea zilnică. Am avut indoors-uri care au dat sfaturi vizavi de ceea ce înseamnă să gătești simplu și sănătos, sfaturi vizavi de ceea ce înseamnă mișcare și care ne-au spus care e cel mai greu lucru de schimbat în viață și aici îmi permit să îl citez de Andrei Roșu, celebrul maratonist din Ro care ne-a spus că cel mai greu moment din viața lui, ceea ce înseamnă această performanță a fost să renunța la canapea și telecomandă după care lucrurile au evoluat subtanțial.


- Vorbind de obiceiurile de consum, ne puteți spune cum s-au schimbat obiceiurile consumatorilor în zece ani?

- Nu știu ce fac ceilalti retaileri, dar stiu foarte bine ceea ce facem noi. Și modelul Kaufland încă de acum câțiva zeci de ani de când a fost pornit dintr-o fază incipienta, s-a axat pe cel mai important atribut al derularii activitatii noastre, care spune NU FACEM COMPROMISURI LA CALITATE. NICIODATĂ. Mă bucur foarte mult când prietenii mei pe care-i am din momentul angajării mele la Kaufland, aici vorbim de 2005, îmi spuneau: “Sunteți cei mai buni în cee ce înseamna legume, fructe și carne.”.

Și eram foarte mandru de mine. La fel de mandru sunt si in ziua de azi, cand ii spun ca cand e vorba de legume, fructe sau de carne, intotdeauna vin la Kaufland.

Am avur o politica destul de sănătoasă, în 2008, într-o plina criza financiară, echipa Kaufland a stat la o masă, și și-au propus un nou țel, astfel încât să ajungem în scurt timp sau relativ scurt timp, lider pe piata, lucru care s-a întâmplat în 2011 și care se menține inclusiv în 2016.


Comentarii (1)
  • 0 (0)
    Abia asteptam sa intre aceasta retea in Moldova si vom vedea cum o gramada de producatori autohtoni vor da faliment alaturi de citeva retele locale.

    O sa vedeti cum aceasta retea usuca tot ce este in jurul ei.

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
Alte interviuri
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA