ora: 09:29, 27 mar 2017 5358 0
Harunjen: Este foarte important ca procurorii să urmeze un cod de etică, iar „Cazul Dulghieru” este o lecţie ruşinoasă, dar utilă pentru viitorul comportament al procurorilorInterviul Procurorului General, Eduard Harunjen, cu privire la comportamentul inadecvat al unor procurori, dar și despre cât de util va fi Ghidul cetățeanului pentru public

-       Procuratura Generală anunţa recent, printr-un comunicat de presă, despre lansarea unui Ghid pentru cetăţeni despre etica procurorului, care urmăreşte scopul încurajării integrităţii acestora atît în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cât şi în viaţa privată. Credeţi că acest lucru va disciplina procurorii?

-       Înclin să cred că-i va disciplina şi voi încerca să justific acest punct de vedere. Nu e suficient să existe un Cod de etică cu principii ce trebuie să stea la baza comportamentului procurorilor. Este deosebit de important ca populaţia să cunoască despre existenţa acestor rigori obligatorii pentru procurori, precum şi căile de reclamare a unor persupuse abateri disciplinare, comise de către aceştia. Numai aşa, procurorii se vor simţi în permanenţă monitorizaţi pentru ca să nu existe o alternativă de comportament, decît unul corect şi etic. Să acţioneze cu integritate, profesionalism şi maximă corectitudine nu doar din cînd în cînd, dar repet - în permanenţă.

-       Au fost totuşi cazuri când unii procurori au manifestat un comportament total neadecvat despre care nu am auzit că ar fi fost pedepsiţi sau sancţionaţi în vreun fel. Ne referim aici la cazul procurorului Dulgheru, filmat în timp ce agresa verbal şi fizic un activist civic, care-l filma conducând pe trotuar... 

-       Mi-am expus şi anterior opinia referitor la acest incident. Într-adevăr, a fost un caz departe de a fi demn de comportamentul unui procuror, care trebuie să manifeste o înaltă ţinută morală şi profesională nu doar în timpul orelor de muncă, ci şi înafara lui. Da, fusese şi el agresat, dar nu trebuia să răspundă provocării, ci să se autocontroleze indiferent de locul şi situaţia în care s-a pomenit. Acest lucru contravine principiilor Codului de etică. De aceea, a fost sancţionat disciplinar cu mustrare. Colegiul de disciplină şi etică de pe lîngă Consiliul Superior al Procurorilor a concluzionat, în urma unei anchete interne efectuate de Inspecţia procurorilor că, numitul a manifestat un comportament inadecvat. Recunoaştem, a fost o lecţie dură şi ruşinoasă, dar utilă pentru viitorul comportament al Corpului de procurori.

-       Se creează totuşi impresia că decizia de a-l pedepsi a fost luată mai mult sub presiunea publicului şi a mass-media. De ce atât de greu s-a ajuns la finalitate pe acest caz?

-       În primul rînd, a durat însăşi ancheta de serviciu, deoarece reclamantul a ezitat să se prezinte mai mult timp în faţa inspectorilor pentru a da explicaţii şi a-şi prezenta probele cu care opera, periodic, în presă. De îndată, însă, ce verificările Inspecţiei procurorilor s-au încheiat, constatările au fost transmise pentru examinare Colegiului de disciplină şi etică, care însă nu a putut să purceadă la examinarea cazului pînă nu a fost emisă o hotărîre procesuală pe o altă plîngere a activistului. Mă refer aici la o plîngere prin care acesta solicita şi tragerea la răspundere penală a procurorului. Plîngerea a fost examinată în cadrul unui proces penal, soldat cu emiterea unei ordonanţe de refuz în pornirea urmăririi penale.

-       Credeţi că îi veţi convinge pe cetăţeni să se implice şi să raporteze devierile de comportament din partea procurorilor?

-       Ca să înţelegeţi, de pe 1 august 2016, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi cu privire la Procuratură şi crearea Inspecţiei procurorilor, în baza sesizărilor parvenite, au fost iniţiate 43 de proceduri disciplinare, soldate cu sancţionarea disciplinară a 19 procurori, inclusiv cu eliberarea din funcţie a 3 procurori. Pentru noi contează foarte mult spiritul civic pe care trebuie să îl trezim în cetăţeni, pentru ca în situaţii de acest tip sau oricare abuz comis de angajaţii Procuraturii, să nu ezite să ne informeze. Suntem conştienţi de faptul că, unii cetăţeni sunt sceptici faţă de îndemnul de a raporta o problemă, dar luarea de măsuri se poate dovedi esenţială pentru viitorul instituţiei şi prestaţia celor care muncesc în ea.

-       Cât de util va fi Ghidul cetăţeanului pentru public ?

-       Ne-am străduit să sintetizăm, într-un material, ce cuprinde 24 de pagini, toate informaţiile pe care cetăţenii trebuie să le cunoască despre standardele de etică obligatorii pentru procurori. Din conţinutul broşurii, cetăţenii pot afla care fapte ale procurorului constituie abatere disciplinară, căile de raportare şi autoritatea responsabilă de recepţionarea sesizărilor, termenele şi procedurile de verificare a acestora, precum şi alte informaţii relevante.

-       Unde poate fi găsit acest Ghid şi cât de accesibil va fi el pentru public ?

-       Am dispus şefilor procuraturilor teritoriale şi specializate să organizeze diseminarea broşurilor către cetăţeni în incinta procuraturilor şi în birourile de audienţa a cetăţenilor. Vom asigura plasarea acestora în incinta judecătoriilor şi inspectoratelor de poliţie. De asemenea, „Ghidul cetăţeanului. Etica Procurorului. Principiile răspunderii procurorului pentru încălcări de etică şi disciplină”poate fi descărcat şi pe site-ul oficial al Procuraturii.

-       Apare o întrebare firească, care totuşi este scopul Ghidului: să fie o culegere de norme de conduită şi etică ale procurorilor sau să îmbunătăţească calitatea actului de justiţie?

-       Cu certitudine - a doua variantă de răspuns. Deci atrag atenţia procurorilor că perioada dificilă nu s-a finalizat odată cu încheierea etapelor de reformare, ci va urma, dat fiind că buna reputaţie trebuie să fie menţinută pe tot parcursul carierei de procuror.

UNIMEDIA amintește că activistul civic Alexei Dimitrov a fost lovit cu pumnul de adjunctul procurorul sectorului Centru, Ion Dulgherul. Asta după ce, activistul i-a cerut omului legii să nu meargă cu Mercedes-ul său pe trotuar.

Ulterior, Inspecţia procurorilor s-a autosesizat în cazul procurorului Ion Dulgheru.

 


Comentarii (0)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
Alte interviuri
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA