ora: 09:36, 17 mar 2017 9517 0
Interviu cu Ruslan Uskov: Dacă părinții nu ți-au cumpărat un post de judecător, participă și câștigă la Concursul Naţional al Tinerilor JuriştiA doua etapă a Concursului Naţional al Tinerilor Jurişti se va desfăşura sâmbătă, 18 martie 2017. Concursul, organizat de compania de consultanţă „Brodsky Uskov Looper Reed & Partners”, împreună cu ELSA Moldova (Asociaţia Europeană a Studenților la Drept), în parteneriat cu Camera de Comerţ Americană din Moldova (AmCham), este la a doua ediţie.

Ce avantaje oferă concursul pentru tinerii jurişti şi cum putem creşte calitatea specialiştilor din Moldova, am discutat cu iniţiatorul concursului, Ruslan Uskov, managing partner „Brodsky Uskov Looper Reed & Partners”.

În ce constă Concursul Naţional al Tinerilor Jurişti şi care este miza pentru cei care vor ajunge în finală?

Concursul constă din trei etape. Scopul acestuia este de a identifica cei mai talentați și capabili tineri juriști, studenţi de la facultățile de drept din Republica Moldova. În prima etapă selectarea participanților se face în baza testelor, care includ şi întrebări din examenul de obținere a licenței de avocat. Adică, sunt destul de complicate. În a doua etapă – în baza unui discurs public.

La etapa a treia are loc simularea unui proces de judecată. Participanții sunt împărțiți în două echipe, a câte trei persoane. Echipele primesc un caz, pe care trebuie să-l rezolve și să-l prezinte în fața juriului. Juriul este format din persoane independente, cu notorietate în domeniul nostru. De exemplu, din componența juriului de anul trecut au făcut parte Gheorghe Amihalachioaie, fostul președinte al Uniunii Avocaților, Petru Railean, unul dintre foștii conducători ai Judecătoriei Economice și Tatiana Carpov - notar public.

La ediția din acest an s-au înscris circa 100 de persoane. Anul trecut, pentru ultima etapă a concursului au fost selectate 6 persoane. Câștigătorii au fost invitați să facă un stagiu de practică de două luni în cadrul companiei noastre. Le-am creat locuri de muncă, fiecare tânăr a avut pe tot parcursul stagierii un curator din partea companiei. În rezultat, două persoane din cele 6 au primit invitația de a face parte din compania noastră, astfel începându-şi cariera alături de echipa noastră.

Care este scopul concursului?

Orice conducător, din orice domeniu vă va spune că în țara noastră există un mare deficit de cadre profesioniste. Și asta în situația când oamenii spun că nu-și pot găsi un loc de muncă. Dar atunci este nevoie de specialişti buni, majoritatea conducătorilor se confruntă cu aceeași problemă – de a găsi un profesionist, pe care ar putea să-l angajeze. Pentru a concilia interesele angajatorilor și a celor care doresc să muncească, am decis să creăm acest concurs.

Unul dintre scopurile concursului este de a le demonstra tinerilor că ei sunt solicitați pe această piață, că sunt așteptați şi că există persoane care sunt gata să le aprecieze intelectul, dar nu legăturile de rudenie sau mărimea portofelului.

Câștigătorii concursului vor putea să facă un stagiu de practică în compania noastră și la AmCham. Posibilitatea de a activa în cadrul acestor instituții cu renume este o bună motivație de a participa.

Cum un stagiu de practică într-o companie cu experienţă îi poate ajuta pe tinerii jurişti să-şi dezvolte cariera?

Este foarte important în ce atmosferă de lucru va ajunge tânărul după absolvirea facultăţii şi ce lucruri practice va învăţa. Pentru tinerii înscriși la concurs, aceasta este o super-oportunitate. Înveți profesia, cunoști oameni, îți testezi forțele și devii conștient de propriile capacități. În cazul în care nu ești ruda cuiva, nu ai scaunul de judecător transmis prin ereditate sau marital, dar ești un tânăr cu perspectivă și cu potenţial, trebuie să participi la astfel de concursuri. Dacă aș fi student, aș face totul ca să ajung în finala acestui concurs. Atât noi, cât și AmCham încercăm să creăm o atmosferă profesionistă, în care se pune preț pe abilităţile intelectuale și care investește în formarea cadrelor sale.

Organizaţi concursul împreună cu ELSA Moldova, iar în calitate de partener aveţi Camera de Comerţ Americană din Moldova. Care este motivaţia acestor organizaţii cu renume de a se implica şi de a susţine concursul?

În ceea ce o privește pe ELSA, instituţia se ocupă de domeniul său direct de activitate – susținerea dezvoltării abilităţilor și crearea de oportunităţi pentru tinerii juriști.

Noi și AmCham, însă, avem mai multe obiective. În primul rând, este o formă prin care ne manifestăm poziția civică. Concursurile sunt un fel de mecanisme ale societății civile, care ne permit să identificăm cei mai activi și talentați tineri, care doresc să se dezvolte. Dar nu într-o atmosferă de cumătrism și corupție, dar din contul cunoştinţelor, abilităţilor şi a inventivităţii lor. În plus, atât noi, cât şi partenerul nostru suntem interesați și în recrutarea personalului. Să identificăm tineri cu adevărat talentați, pe care am putea ulterior să-i angajăm.

Este foarte important să le arătăm investitorilor străini – care, deseori, sunt decepționați de faptul că nu pot găsi specialiști profesioniști – că în țara noastră există persoane care corespund cerințelor lor, de altfel, nu foarte înalte. De exemplu, una dintre cerințe este ca oamenii să cunoască cel puțin trei limbi străine, română, rusă şi engleză. Pentru partenerii noștri în acest concurs este important să vadă că şi în țara noastră se desfășoară astfel de procese, cum ar fi, de exemplu, Concursul Național al Tinerilor Juriști. Peste hotare, oamenii participă la concursuri încă din copilărie, ca să aibă posibilitatea de a se manifesta.

Atât compania noastră, în calitate de entitate comercială, cât şi AmCham, care este o organizaţie neguvernamentală formată din structuri comerciale, avem interese comune – să schimbăm în bine domeniul de afaceri din țara noastră.

Oferiţi consultanţă mai multor companii locale şi internaţionale cu operaţiuni în Moldova, inclusiv investitori străini. Cum aţi caracteriza mediul de afaceri din Moldova?

 „Brodsky Uskov Looper Reed & Partners” este una dintre cele mai notorii companii juridice şi de consulting din Moldova. Printre clienții noștri sunt multe companii internaţionale cu renume, cum sunt Coca Cola, Austrian Airlines, Turkish Airlines, Bayer, Nestle, Imperial Tobacco, Wrigley, Crucea Roşie, Corpul Păcii etc. Suntem membri activi ai comunităţii de afaceri, deseori formulăm recomandări privind legile deja adoptate sau în proces de consultare. Propunerile pe care le facem, nu sunt opinia companiei, ci reprezintă poziția comună, obiectivă, a jucătorilor comunităţii de afaceri. La rândul său, AmCham este recunoscută ca o instituţie ce reprezintă interesele businessului din Moldova. Discutăm împreună cu ei multe acte normative, după care expediem recomandări guvernului, care, de multe ori, ține cont de ele.

Situaţia mediului de afaceri din Moldova nu este una critică sau mai proastă decât în Ucraina, de exemplu. Dar este clar că rămânem mult în urma României. Nu mai vorbesc de majoritatea țărilor europene. Chiar dacă Guvernul întreprinde mai multe măsuri pentru a îmbunătăți mediul de afaceri din Moldova, de facto, atât investitorii străini, cât şi oamenii de afaceri locali continuă să se confrunte cu mai multe probleme care le îngreunează activitatea. Din acest motiv, consider că activitatea companiei noastre, dar și cea a AmCham este foarte importantă.

Ce impedimente există în calea desfăşurării normale a business-ului şi ce cred investitorii?

Investitorii se așteaptă la îmbunătățirea climatului de afaceri, care se exprimă inclusiv prin posibilitatea de a găsi pe piață cadre profesioniste. Atunci când investitorii sunt invitaţi să vină în țara noastră, se subînţelege că vor găsi aici suficienți profesioniști pe care îi pot angaja. Din păcate, nu este chiar așa. Situația de acum 10-15 ani nu mai este actuală.

În prezent, instituțiile noastre de învățământ pregătesc formal un număr foarte mare de oameni, dar care nu sunt deloc adaptați la economia modernă. Aș compara educația din țara noastră cu un automobil Zaporojeț, în timp ce întreaga lume utilizează deja automobile electrice.

Între timp sistemul educaţional pregăteşte jurişti cu note de 9 şi 10 în diplome, dar care nu-şi pot găsi un loc de muncă. Cum contribuie Concursul Naţional al Tinerilor Jurişti la creşterea nivelului profesional al absolvenţilor?

Concursurile de acest tip compensează neajunsurile sistemului educaţional. Nu am încredere în diplomele cu note de 9 şi 10, nici dacă au fost obţinute pe merit. În baza căror cunoştinţe a fost evaluat studentul? În baza manualelor care erau învechite încă înainte de a fi tipărite? Notele bune nu înseamnă că ai în faţă un profesionist.

Din acest motiv, este foarte important când în CV-ul unui student sau absolvent sunt menţiuni despre participarea la concursuri. Aceasta vorbeşte angajatorului că persoana este ambiţioasă şi caută oportunităţi de a se dezvolta. În cazul în care este finalist sau învingător al unui concurs naţional, chiar dacă îi lipseşte practica juridică, cel mai probabil, CV-ul său nu va trece neobservat.


Comentarii (0)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
Alte interviuri
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA