ora: 17:29, 15 mai 2015 7282 1
Interviu cu Galina Lișan, co-fondatoarea Academiei de business pentru copii „Prospera”De la reporter la prezentatoare TV, din mass-media în PR, iar acum deține propria afacere. Este vorba despre Galina Lișan, co-fondatoarea Academiei de business „Prospera” din Chișinău, femeia care tinde să schimbe sistemul de Educație din R. Moldova.

În cadrul unui interviu pentru UNIMEDIA, eroina noastră ne-a povestit care au fost provocările pe care le-a întâmpinat de-a lungul carierei, cât de greu este pentru o femeie să-și deschidă o afacere în R. Moldova și ce o motivează să progreseze pe această cale. 

 Galina a început să lucreze de la 16 ani atunci când s-a transferat din orașul Bălți să învețe la Chișinău. Pentru că avea cunoștințe avansate de limba engleză și îndrăgea copii, aceasta a decis să plaseze anunțuri și așa a început să predea copiilor de clasa I până în a-IV-a. După doi ani, la vârsta de 18 ani, atunci când s-a înscris la facultate a început să cocheteze cu Televiziunea.
 
 
A îndrăgit-o timp de trei ani unde a activat în calitate de prezentatoare. Ulterior, Galina a dorit să facă o schimbare și s-a angajat în cadrul unei agenții de PR unde a rămas timp de 10 ani. După ce a prins tot cu ce se „mănâncă” PR-ul, eroina noastră a decis împreună cu o colegă de a-și deschide propria afacere și anume Academia de business pentru copii și adolescenți „Prospera”- program unic de educaţie financiară pentru copii şi adolescenţi (7 – 17 ani). 
 
- Ați lucrat în media, PR și acum ați înființat propria afacere. Vreau să faceți o mică incursiune în trecut și să ne povestiți cum a fost acest drum? 
 
De fapt în viața noastră totul are loc în anumite circumstanțe. În cazul meu circumstanțele au fost dictate de „dorință” și „voință”, în general eu sunt de părere că trebuie să-ți urmezi visul. Am făcut jurnalism, am făcut PR timp de 10 ani în cea mai mare Agenție din țară. Am avut parte de o experiență inedită de comunicare cu persoane de rang înalt, dar după ce am născut, am dorit să fac o schimbare radicală în viață. 
 
Așa cum tot timpul mi-a plăcut să lucrez cu copii am decis că e timpul să deschid o afacere a mea, iar aceasta cu atât mai mult că acești copii care se nasc acum sunt diferiți, nu mai sunt ca noi, ei au nevoie de alte cunoștințe. Împreună cu partenera mea de afaceri am mers să vedem ce nou au pe piață colegii noștri din Ucraina și România. Aici ne-a surâs ideea de a deschide o școală de business pentru copii. 
 
 Pentru mine era ceva nou: Cum adică să învățăm copii ce înseamnă business-ul? Dar de fapt oamenii de afaceri sunt cei care au nu atât cunoștințe, cât abilități de comunicare cu oamenii, de a conduce o echipă, abilități de a gestiona resursele financiare. Astfel am procurat și am adaptat Programul de Educație Financiară și Gândire Antreprenorială din România și Ucraina la țara noastră. 
 
 
- Care au fost cele mai mari temeri când ați lansat această afacere? 
 
Nu am nicio temere. Împreună cu partenera mea de afaceri ne-am pus ca scop să încercăm: Va merge, bine, nu atunci nu. De fapt, noi am crezut în ceea ce facem. Am găsit profesori, am avut parte de traineri pentru profesorii noștri. Colegii noștri din media ne-au ajutat să mediatizăm ceea ce facem. Primul nostru eveniment pe care l-am organizat a fost tabăra de business. 
 
- Care a fost prima investiție?
 
Atunci când am început afacerea, adică cu trei ani în urmă, prima noastră investiție a fost de 2000 de dolari. Din acești bani am procurat programa,  iar alți bani au fost alocați pentru brand și birotică, video de promovare, design pentru site-ul nostru. Primul profit a fost imediat ce am lansat prima tabără de business,  iar ulterior deja devine tot mai greu și mai greu.  Atunci când tu vii cu ceva nou pe piață este interesant, oamenii manifestă curiozitate, dar cu timpul trebuie să depui efortul ca să menții această afacere. 
 
Pe lângă taberele pe care le organizăm anual, noi am lansat un program anual. Copii vin la noi în septembrie și pleacă în mai. Aceștia au lecții câte două ore în fiecare sâmbătă. De asemenea, orgnaizăm și excursii, mergem la întreprinderi, organizații și magazine mari. Astfel copii au posibilitatea să comunice la direct cu oamenii din afaceri, directori de companii. Cel mai emoționant moment să vezi cum directorii de companii și copii fac schimb de cărți de vizită. 
 
Actualmente avem 36 de copii împărțiți în cinci clase, de la 7 la 17 ani, cu predare în limba română și rusă. 
 
 
 
- Cât de greu își poate croi o femeie un drum în afaceri? 
 
Eu nu aș face o diferență de gen în acest sens. Sincer, în domeniul de afaceri în care sunt implicată eu, îmi vine greu să-mi imaginez un bărbat, pe motiv că acest lucru pretinde foarte mult timp, atenție, comunicare cu părinții și copii. Ca și în orice domeniu este important să știi cum să comunici, să găsești parteneri de afaceri. 
 
- Cum ați reușit să schimbați activitatea din cadrul unei campanii de PR-ul pe o afacere proprie? 
 
Foarte mulți jurnaliști pleacă din jurnalism în PR. În PR ai nevoie de relații și trebuie să știi să scrii. În PR apare posibilitatea ca tu să devii manager. Astfel când tu ai un proiect al tău pe care îl gestionezi, poți fi sigur că poți gestiona orice proiect din orice domeniu. În acest fel, treci din funcția de manager care gestionează proiecte ale unei companii în funcția de manager care își gestionează propriul proiect, propria afacere. 
 
 
- În prezent, cum vă vedeți prin prisma funcției pe care o aveți?
 
Eu cred că sunt un director democratic. Lucrez cu copii și asta îmi aduce o plăcere enormă. Sunt implicată la maxim în tot ceea ce fac. Este interesant faptul că la noi în fiecare zi trebuie să venim cu ceva nou și interesant, trebuie să fiu un generator de idei în continuu. O femeie director va fi mai sensibilă și mai atentă la cerințele angajaților. 
 
- Care a fost cel mai greu moment din carieră și cum l-ați depășit? 
 
Astfel de momente există mereu, iar asta cu atât mai mult cu cât ești un antreprenor implicat pe deplin.  Adică, eu în calitate de director sunt și manager și profesor și promotor de idei noi, adică sunt implicat în mai multe lucruri odată. Aceste procese depind foarte mult de tine. Foarte des ajungi la limită și spui: Gata, nu mai pot! Nu mai rezist. După fiecare proiect pe care îl faci ești la limită. 
 
- Ce te motivează și în ce măsură te obligă să mergi mai departe în pofida greutăților? 
 
Sunt genul de om care nu poate să nu facă nimic, trebuie mereu să fiu implicată în activități. Doar gândidu-mă la responsabilitatea pe care o am față de acești părinți și copii lor, revin imediat la realitate și continuu să lucrez.
 
- Crezi că delicatețea și acel simț caracteristic femeilor pot ajuta în business? 
 
Într-o oarecare măsură, da. Acest lucru funcționează atunci când oamenii sau partenerii de afaceri te cunosc, dar nu și atunci când totul este străin pentru tine. Atunci trebuie să conectezi acele calități bărbătești.
 
- Care este rețeta succesului tău? 
 
Am un partener de afaceri minunat. Împreună ne susținem reciproc. Dacă nu era ea, atunci proiectul nostru nu supravețuia trei ani. Ambele privim în aceeași direcție. Am o familie minunată care mă susține. Ca să mă înțelegi, eu nu am practic timp deloc, iar în acest moment familia mă susține. 
 
Se spune că perfecţiunea vine din lucrurile mici, iar perfecţiunea nu e un mărunţiş. Eu încerc să fiu foarte critică în ceea ce fac. Dacă mă apuc de un lucru, atunci trebuie să depun tot efortul pentru ca să-l fac bine, dacă nu îl faci la cel mai înalt nivel, mai bine lasă și nu fă nimic.  Nu tot timpul perfecționismul este în beneficiul tău. 
 
 
- Care sunt direcțiile în care doriți să evoluați?
 
Eu doresc foarte mult ca în țara noastră să schimbăm sistemul de Educației, atitudinea părinților în educarea copiilor etc. Eu doresc să contribui la aceasta, doresc să ajut la schimbarea modului de gândire și abordare în educarea copiilor. 
 
La noi în țară este binevenit ca să criticăm guvernarea și oricare sistem, dar eu aș dori să începem de la noi să schimbăm acest sistem care ar aduce inovații, de la fiecare antreprenor care are o afacere în domeniul Educației putem schimba viziunea asupra sistemului. Noi trebuie să pregătim acum alți copii, cu alte viziuni, alte profesii, alte domenii de activitate. 
 
- Cum vedeți reprezentarea femeilor la noi în țară: inferioară, superioară sau egală bărbaților? 
 
Aici probabil ar trebui să divizăm Chișinăul de restul țării. Este greu acum să schimbi modalitatea de gândire a femeilor care mereu au fost în umbra bărbaților. Acum trebuie să avem grijă de viitoarea generație să nu le transmitem  ceea de ce am avut parte. Din păcate observăm faptul că părinții nu-și învață copii cum să se comporte unii față de alții. Foarte mult contează și exemplul pe care copii îl văd la părinți. Astfel, în societate se creează două baricade: pe deoparte femeile pe același cântar cu bărbații și femeile, net inferioare bărbaților. 
 
Eu nu cred că există un creier de bărbat și un creier de femeie, există un sistem complex și fie el bărbat sau femeie poate reuși în business. Totul depinde de inteligența omului, de dorința de a învăța și a evolua. 
 
- Cum reușește și cum poate o femeie-lider din mediul de business să îmbine armonios responsabilitatea unei astfel de poziții cu viața de familie? 
 
Este o întrebare dificilă pentru fiecare femeie care este implicată în afaceri. Aici trebuie să înțelegem că un time-management ne va ajuta să le reușim pe toate. Trebuie corect să-ți gestionezi timpul. Trebuie cu o oră sau două să te trezești mai devreme. Pentru o femeie este foarte important ca să știe cum să-și organizeze corect timpul. 
 
- Daca ar trebui sa numiți o personalitate feminină care v-a inspirat în vreun mod sau a avut un rol important în viața/cariera/etc., care ar fi aceasta?
 
Am auzit, am citit și am văzut mai multe exemple de-a lungul carierei. Fiecare din acele femei m-a inspirat să fac ceva. De exemplu, unele principii de viață le-am preluat de la Margaret Thatcher, altele de la Coco Chanel. De principiu, eu nu am fani sau idoli și asta încerc să-i învăț și pe copii mei. 
 
Pentru mine, idolii mei sau femeile care inspire sunt cele inteligente, cele care au o expresie vie a feței, cele care sunt generatoare de idei, care au un țel în viață și fac tot posibilul ca să-l atingă.
 
 
- Ce sfat le dai tinerelor femei care vor să se implice activ in viata social politică sau in mediul de afaceri, dar au anumite temeri că nu vor reuși? 
 
Să-și asume riscul și să nu aibă frică de nimic. Vor pierde o anumită sumă de bani, Dumnezeu cu ei, contează investiția să nu fie mare. Eu aș recomanda să înceapă cu afacere mică, ceva care îți place și îți aduce experiență. Banii nu sunt scopul final, ci doar un instrument. La fel ca și în orice afacere trebuie să încerci să faci ceea ce îți place. În prezent, mulți oameni își transformă hobby-ul în afacere. Sunt oameni care cu greu refuză la un confort pe care îl asigură un loc de muncă stabil, gândește-te ce poți face în timpul liber. Pentru asta ai nevoie doar de dorință și voință ca să începi să faci ceva. 
 
Notă! Acest material este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia Programului.
 
Interviu realizat de Cristina Aramă
Fotograf, Igor Rotari. 

Comentarii (1)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
Alte interviuri
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA