ora: 16:05, 18 dec 2014 16795 40
Vlad Filat: „Obiectivul de bază trebuie să fie consolidarea societăţii”Interviu realizat cu Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat. Subiectele discuției: negocierile pentru crearea alianței de guvernare și situația post-electorală.

Întrebare: Dle Filat, au trecut deja alegerile şi lucrurile par să revină la normal. Dar, totuşi, vreau să vă întreb: Cum aţi caracteriza Dvs. situaţia actuală? 

V.F.: Situaţia este complicată şi când spun acest lucru am în vedere, în primul rând, faptul că rezultatele alegerilor parlamentare au demonstrat că societatea noastră este una divizată. Să ştiţi că aceasta este o mare problemă, eu aş zice chiar că e principala problemă cu care ne confruntăm în prezent. Or, pentru a ne putea dezvolta în continuare, pentru a putea soluţiona problemele cu care se confruntă ţara în diverse domenii (cele ce ţin de procesul de integrare europeană, de funcţionarea instituţiilor democratice, drepturile omului sau din domenii cum ar fi: agricultura, sistemul financiar-bancar, educaţia etc.) noi avem nevoie de unitate la nivelul întregii societăţi.  

În alegerile care au trecut, ne-am bătut între noi şi era firesc să fie aşa. Dar alegerile au trecut şi noi trebuie să purcedem la soluţionarea problemelor stringente. Pentru aceasta însă, repet: avem nevoie de unitate, avem nevoie să consolidăm societatea în jurul unor scopuri comune.  

Întrebare: Stabilitatea în ţară şi atingerea obiectivului de consolidare a societăţii, de care vorbiţi Dvs., este direct dependentă de negocierile pe care le duc partidele ce intenţionează să creeze viitoarea coaliţie de guvernare, inclusiv PLDM. De aceea, nu pot să nu vă întreb: cum decurg negocierile? 

V.F.: Înainte de sa da un răspuns propriu-zis la întrebarea Dvs., aş vrea să fac o precizare importantă. Atunci când am început procesul de negocieri, am avut o înţelegere de principiu: obiectivul nostru este crearea unei coaliţii funcţionale, care să asigure Moldova cu o guvernare eficientă, dar nu apariţia în public şi încercarea de a transpune responsabilitatea pe umerii cuiva, urmărind anumite interese politice. Din păcate, această înţelegere nu e respectată de toţi participanţii la negocieri, iar ieşirile publice ale unora dintre actorii politici sunt păguboase şi contraproductive. 

Am convenit că vom comunica doar mesaje coordonate în comun şi, cel puţin noi, cei din PLDM, ne ţinem promisiunea. Cei care nu o respectă, nu fac decât să îngreuneze şi mai mult procesul de negocieri. Pentru că orice încercare de a arăta cu degetul spre cineva, de a condiţiona sau de a face pe cineva vinovat de ceva - doar blochează negocierile.  

Întrebare: Bine, dar acolo discutaţi şi de funcţii, de aceea e şi firesc că se fac încercări de a pune presiune publică, de a crea o anumită stare de spirit care să influenţeze negocierile. Zic, firesc, judecând prin prisma intereselor politice ale unui sau altui partid. Apropo, Dvs. ce funcţie vă doriţi? 

V.F.: Am declarat şi anterior şi acum repet: pe mine nu mă interesează funcţiile, ci ca să avem o guvernare funcţională, care să realizeze inclusiv şi obiectivul de consolidare a societăţii despre care am vorbit mai sus. Aceasta este poziţia mea, iar speculaţiile care se fac, pur şi simplu, nu mă interesează. 

Întrebare: Este doar o speculaţie sau e real că vă doriţi atragerea comuniştilor în viitoarea coaliţie de guvernare? 

V.F.: Numai nu eu pot fi bănuit de simpatii pro-comuniste! Ştiţi câte bătălii am dat cu comuniştii de-a lungul anilor şi ştiţi prea bine care a fost miza acestora! Dar, reieşind din realităţile pe care le avem astăzi, cred că e nevoie de un dialog serios şi responsabil cu cei din Partidul Comuniştilor, trecând peste divergenţele de ordin ideologic. Acest dialog e necesar pentru a realiza obiectivul de care am vorbit mai sus – consolidarea societăţii, asigurarea unităţii ei. Natura acestui dialog cu PCRM trebuie definită foarte clar şi abordată cu maximă seriozitate şi responsabilitate.

Totodată, este foarte important să menţionez că acest dialog nu trebuie să fie între PCRM şi unul din partidele pro-europene! Acest dialog trebuie purtat de PLDM, PD şi PL, pe de o parte, şi de PCRM, de cealaltă parte.  

Întrebare: De ce vorbiţi doar de comunişti? De ce nu-i invitaţi la dialog şi pe socialişti?  

V.F.: Partidul Socialiştilor nu e un partid de opoziţie, ci unul străin, pentru că reprezintă interese străine în Republica Moldova. Cei care promovează federalizarea Republicii Moldova, cei care sunt împotriva integrării europene, cei cărora nu le pasă de interesele reale ale cetăţenilor - nu au cum să contribuie la consolidarea societăţii. 

Apropo, Dodon trebuie să le explice astăzi cetăţenilor Republicii Moldova expulzaţi din Rusia de ce nu s-a ţinut de cuvânt? Doar el spunea că s-a înţeles la Moscova să nu mai fie nimeni expulzat. 

De asemenea, Dodon şi partidul său trebuie să le spună oamenilor unde vrea să ducă el Moldova? Oare el nu vede şi nu înţelege ce se întâmplă astăzi în Rusia? Eu sincer regret situaţia din Rusia, dar oare aşa viitor vede Dodon şi pentru Republica Moldova? 

Întrebare: Revenind la procesul de negocieri privind crearea unei noi coaliţii de guvernare, credeţi că veţi reuşi finalizarea negocierilor până la convocarea noului Parlament în prima sa şedinţă? 

V.F.: Contează nu viteza negocierilor, ci calitatea acestora. Eu îmi exprim încrederea că vom reuşi să depăşim această situaţie, care este mult mai complicată decât ar părea la prima vedere, şi să asigurăm Republica Moldova cu o guvernare de calitate în următorii patru ani.

Vă mulțumim!        


Comentarii (40)
 • +7 (13)
  In Parlamentul trecut au fost 57 de parlamentari care,au sustinut Guvernul Leanca dar,Filat nici n-a amintit de comunisti.Astazi cind,trebue sa faci majoranta(55 deputati) cu PL,ti-ai amintit de comunisti ca sa consolidezi societatea,ca societatea este divizata.Ma uit la vorbele spuse si nu pot crede ca,Filat are atitea fete.Am rabdat mult,mai rabdamputin sa vedem ce casa vei face si cu acest Guvern,doar Parlamentul exista deja.Spor la munca!

  Sunt cetățean activ
  • +6 (8)
   fiklat asta este apoogeul cinismului. ma intreb ce oare nu cunoastem noi, cetatenii de rind, ce anume ii face pe europeni sa sustina asa indivizi ca filat de ce oficialii din capitalele europene accepta astfel de tipi ca filat. eu imi raspund intr-un singur mod, este alegerea cetatenilor moldoveni , iar ei (europenii) respecta decizia noastra. si daca este asa , o fi adevarat cind se spune " asa popor, asa conducatori" ...
   • +7 (7)
    nu am avut incredere nici cat e negrul sub unghie in acest individ , ne-a mintiti de atatea ori , eram sigur ca ne minte si penultima data cand a zis ca nu va colabora cu PCRM . Acum acest individ vine si spune ca vrea colaborare cu comunistii pentru ca vrea sa consolideze societatea , deoarece este divizata . Cata obrazznicie in acest parvenit . Toate tarile din lume sunt divizate in minim doaua parti , de dreapta si stanga , pentru ca asa e normal sa fie doua politici , ca oamenii sa stie cum aleg . Ce vrei omule sa fiti un unic partid , iar noi sa ne aliniem ori de cate ori ti se va nazari ceva ? Omule pretindem ca suntem o tara democratica , au avut alegeri , avem parlament , avem cel putin in vorbe o coalitie europeana si avem opozitie . Ce dracu vrei , sa nu avem opozitie ? Opozitia e necesara chias si comunista , pentru a veghea la buna guvernare. Ce vrei tu , sa furi ca in codru si sa nu fii deranjat ? Cred ca acest om foarte periculos pentru societatea noastra trebuie sa
    • +5 (5)
     faca u pas in spate , sa-l ia cu el si pe Vlad si pe ambii Mihai si sa ne lase in pace , noi stim si vrem sa guvernam altfel . Nu avem nevoie de politicieni cu doua fete , care stau cu un picior in euroasia iar altul la Berlin . Nu avem nevoie de asa ceva . Oameni buni sa punem presiune pe verzii astea si sa le amintim ca au fost alesi sa guverneze tara , sa ne scape de corupti si ne duca ferm in UE . Sa fim curajosi si fermi .
    • +6 (6)
     ...pacatosii, - si PLDM dar si PD... Ce societatea inainte de alejeri era mai "consolidata" ? De ce n-au anuntat electoratul atunci ca vor sa "consolideze" societatea in felul acesta. Prin "aducerea" a comunistilor la guvernare? Chiar daca acumulau impreuna (PLDM+PCRM+PD) 30-35 % aveau mai mult respect... Cel putin erau cinstiti in intentiile lor.. Da asa PLDM si PD au prostit electoratul lor, ca nu vor face coalitie cu comunistii, de teama ca nu vor fi votati; Pe de alta parte si PCRM s-a temut sa divulge intentiile, la fel de teama ca electoratul lor nu-i vor vota. Iar acum, crezindune pe toti niste prostanaci, fac ce vor cu voturele noastre... Am mai spus-o, ca ei nu doresc in UE... Acolo sunt si se respecta niste reguli.. Nu se fura... Da ei cum sa se adapteze... Daca toata viata asa au trait?
   • 0 (0)


    NASOL PERSONAJ ACEST FILAT! ANTIPATIC, DEZGUSTATOR, IMORAL SI PLIN DE RINZA!

    LA PUSCARIE CU EL, PREFERABIL IN ACEEASI CELULA CU PLAHOTNIUC!
  • 0 (0)
   Sincer, nici n-am citit ce-a spus "Ghea Filea" caci stiu ca iarasi invirte cuvintele pe loc. Am vrut sa vad doar comentariile si dupa cite vad: emblema din piept "Cadavru Politic" si "Looser" nu i-o mai scoate nimeni. Ma bucur :).

   Sunt cetățean activ
 • +6 (12)
  Cu integrarea europeană văd că gata - deja obiectivul e consolidarea societății. Găinile au votat - găinile au primit stăpîn. Bavo moldoveni, ați demonstrat încă o dată că nu meritați Europa.
 • +4 (6)
  Eu cred mult in aceea ca,majoritatea parlamentarilor din PLDM(in afara de citiva,Strelet,Palihovici...)vor fi pentru dezvoltarea cursului european si daca vor incepe cit mai repede munca,poporul moldav va vedea cine trage innapoi si cine merge innainte.Succes PLDM si nu va faceti de rusine,orecum ADEVARUL va CISTIGA!!!!!

  Sunt cetățean activ
 • -5 (9)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Dl Filat a lasat sa intelegem ca haita PDmarsava face, in Padurea Diavoleasca, negoturi cu sleahta comunista. De altfel, coabitarea asta este batuta in cuie de prin 2013. Iata de ce ONG-istii ar trebui sa faca front comun anti-vampirul Plahoitniuc.
 • 0 (4)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • +8 (10)
   Poveste cu nouă neveste...

   Ia-l de mână pe Plaha și pleacă de bună voie (cât se mai poate).
 • +4 (4)
  Speram la crearea unei coalitii cu adevarat pro-europeana, cu o politica clara externa, precum si cu o structura interna lucrativain frunte cu persoane competente in toate structurile, care v-a reusi inlaturarea greselilor din anii precedenti sireintoarcerea increderii intregii soietati in biitorul european.

  Sunt cetățean activ
 • +4 (4)
  De risul gainilor. Societatea va fi mult mai consolidata daca in fata vor fi puse interesele tarii si nu ambitiile personale. Lasati masuratul sculelor si treceti la munca, ca o sa fie asa o "consolidare" de dodonism in Moldova la urmatoarele alegeri, ca n-o sa stiti incotro s-o apucati, si Australia va va parea aproape. Si acolo este diaspora din Moldova.
 • +3 (5)
  De ce nu va-ti excremat asa Domle inainte de alegeri/ / AAAA?
  • 0 (0)
   Pentru @adevar o.

   Ca sa poti face ceva, trebue sa ai din ce face, adica sa ai materie prima.

 • +3 (5)
  Care tara, care societate, moldovenii de la zarabotka sau batrinii cu pensii mizerabile, si copiii nimanui! Cum poate sa existe o societate cu judecatori si demnitari grasi, cu Range Rover de 40 - 60 mii euro, locul carora e la puscarie!
 • +1 (1)
  Q10 !

  O societate normala poate sa existe.

  Dar este nevoe de timp pentru a lecui aceasta societate, care pina acuma a fost un Gulag Komunist.

  Pentru a avea in viitor o societate prospera, trebue sa muncim -- PENTRU A O VINDECA !!!
  • +1 (1)
   Da acest 23-24 ani de independenta ce-am dormit? Uite unde au ajuns Tarile Baltice... Ori ai avut in vedere sa muncim pentru acesti 3 VLAIMIRI: Vasilevici, Nicolaevici si Gheorghevici ?
 • -5 (5)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  PL e cumpărat de plahotniuc și e riscant sa fie lăsat la guvernare ca va face PD prea puternic. Asa ca afara pl
  • +4 (4)
   Da crezi ca PLDM si PCRM nu sunt cumparate... ??? Acum se negociaza doar pretul !!! tinind cont ca PL are 13 glasuri, da PCRM 20+1...

   Teama este ca nu-i siguranta in toti de la PLDM..., ca demult era coalitia PDM+pldm+pcrm = PDCM (Partidul Democrat Comunist din Moldova)... si gata...de mers la Moscova...
 • +1 (1)
  Pentru cei care au uitat:

  1. 13 februarie 2013, la ora 14.00, prin vocea preşedintelui PLDM, Vlad Filat declară ieșirea din Alianţa pentru Integrare Europeană și denunţarea acordului AIE-2.

  2. Guvernul Filat, pe data de 5 martie 2013, primește vot de neîncredere din partea PCRM și PDM (54 de voturi).

  Moţiunea de cenzură pentru demiterea guvernului Filat e depusă de fracţiunea deputaţilor PCRM. Motivul invocat de PCRM - corupţia din cadrul Guvernului. PL și PLDM AU VOTAT ÎMPOTRIVĂ.

  3. La data de 25 aprilie 2013, Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, e revocat din funcţie cu votul PLDM, în comun cu PCRM, dar și câțiva liberali-reformatori (76 de voturi). PL și PDM NU AU PARTICIPAT LA VOT.

  TOATE ACELE EVENIMENTE CARE AU AVUT LOC PE PARCURSUL ANULUI 2013, ȘI MAI CU SEAMĂ CELE DIN ANUL 2014, CE AU FOST???

  CU SIGURANȚĂ AU FOST ACȚIUNI ALE GUVERNANȚILOR CE NU AU DUS LA CONSOLIDAREA SOCIETĂȚII, CI MAI DEGRABĂ LA DEZBINAREA EI.
 • +1 (1)
  MIHAI EMINESCU DESPRE CLASA POLITICĂ : ”Uzurpatori, demagogi, capete deşarte, leneşi care trăiesc din sudoarea poporului, fără a o compensa prin nimic, ciocoi boieroşi şi fudui, mult mai înfumuraţi decât coborâtorii din neamurile cele mai vechi ale ţării. De acolo pizma cumplită pe care o nutresc aceste nulităţi pentru orice scânteie de merit adevărat şi goana înverşunată asupra elementelor intelectuale sănătoase ale ţării, pentru ca, în momentul în care s-ar desmetici din beţia lor de cuvinte, s-ar mântui cu domnia demagogilor.”

 • -2 (2)
  Oferte de lucru pentru toti! Foarte multi oameni lucreaza cu noi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: madagi14@yahoo.com

  Sunt cetățean activ
 • -2 (2)
  Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: ivan_pusa@yahoo.com
 • +4 (4)
  Catre filia,filia cand vei deveni patriot sa pot spune ca faci ceva pentru tara,ca numai vorba din tine si tragi mereu la fratele tau mai mare velicaia parasa.?
 • +4 (4)
  imi este deja greata de acesti politicieni. Cum dracul se face ca un liliput ce a violat intregul sistem de justitie sa-i stea la cherem si sa-i aibe pe toti politicienii la CARANDASH. ca sa se vrea in postul de presedinte de tara. este o mizerie sa auzi de asa ceva. un agramat dar HOT si bandit de rasa ne freaca pe toti. va trebui sa iesim in strada si sa nu admitem ca asa ceva sa se intample.

  Sunt cetățean activ
 • +4 (4)
  societate deja e consolidata. ea sa saturat de mincinosi hoti proxeneti si ucigasi!
 • +5 (5)
  BA P ... La verde, cjiar nu vezi ca toata lumea iti spune ca esti hot, nu poti sa te ascunzi macar sa nu te prinda organele, chiar atata nesimtire ai? Va bateti joc de popor , dar voua nici nu va fluiera. inteleg dusmanii acestui popor, exe,plu- rusii , dar voi? Cine sunteti? Chiaburii vechi? feoda.ii/ Cine naiba sunteti? De unde v-ati adunat?

  Sunt cetățean activ
 • +5 (5)
  deamu ati consolidat-o cu o stabilitate comunista
 • +4 (4)
  Ba contezi tu, Filate cu Lupu, ca intindeti guma, ca sa nu intrati in UE, v-au speriat arestarile di tara vecina ale celor corupti. Daca nu aveati teama de nimic, daca ati fi fost curati, demult formati guvernul. Dar se vede clar, ca vreti s-o luati spre Uniunea Vamala, ca acolo coruptia este in plina floare.

  Sunt cetățean activ
 • +5 (5)
  Un potlogar, mincinos, amarit si cel mai scirbos politician.
 • +6 (6)
  Cit poate un om sa spuna minciuni, si sa fure, sa fure, si din nou sa fure?

  Cit de fatarnic si misogin poate fi acest "al vostru Vlad Filat"?

  Parcursul european... care parcurs? Alianta cu comunistii?

  Rusine! Porc, da nici porc nu esti!
 • +4 (4)


  Acest guvern nu este proeuropean.

  Europenii nu fura miliarde

  din buget, nu-si falimenteaza bancle, nu-si promoveaza neamurile

  incompetente si lacome in functii inalte de stat, nu-si supun cetatenii

  unui adevarat genocid, nu jefuiesc patrimoniul statului ca interlopii

  Filat si Sor, nu-si sugruma cetatenii cu preturi si tarife exagerate,

  dictate de catre firmele intermediare, care le apartin guvernantilor,

  nu-si lasa spitalele fara medicamente elementare.

  Nu se poate sa votezi o banda criminala, scopul suprem al careia este - JAFUL.

 • +1 (1)


  AVIND IN VEDERE DE CIND MUTRA ASTA MIRSAVA ATIRNA PE UNIMEDIA, SE POATE DE PESUPUS CA ACEST SITE A INCAPUT PE MINELE LUI.

  TROLLING-UL FILATELIST LA UNELE ARTICOLE DE PE UNIMEDIA ESTE PUR SI SIMPLU DEZUSTATOR.

 • 0 (0)
  OBIECTIVUL TAU PRINCIPAL TREBUIE SA FIE USCAREA PESMETILOR, LA DUBA ITI VOR PRINDE BINE
 • 0 (0)
  Lepadarea de PLDM: https://www.youtube.com/watch?v=uyBMh1lH2g0

  Sunt cetățean activ
 • 0 (0)
  Azi in Moldova mai rai ca comunistii sunt PLDMmistii))))

 • 0 (0)
  filipok, daca populatia pana la urma se consolideaza, o sa-iti infibga un harag in fund pana iti ese pe ochi, ai grija ce iti doresti ))))
 • 0 (0)
  un hot-Filat,al doilea hot Plahotniuc acesta este parlamentul nostru,votat de noi moldoboii  Sunt cetățean activ

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
Alte interviuri
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA