ora: 17:36, 08 dec 2015
Proiectul Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor a ajuns la final

Ministrul în exercițiu al Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula, a participat la ceremonia de finalizare a Proiectului Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED), alături de Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit. 

În discursu său, ministrul a menționat că proiectul ACED a impulsionat elaborarea politicilor în domeniul agriculturii și a determinat ridicarea nivelului de competitivitate a produselor agroalimentare moldovenești, modernizarea sectorului agricol și susținerea agriculturii cu valoare adăugată înaltă. Ministrul a specificat aportul ACED în promovarea produselor agroalimentare moldovenești pe piețele internaționale.

„Datorită proiectului ACED am putut să aducem în Republica Moldova exemple de bună organizare a fermierilor, de bună organizare a asociațiilor producătorilor agricoli. Am avut posibilitatea să ajustăm legislația la standardele internaționale. Un suport deosebit a fost acordat Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor în instruirea inspectorilor fitosanitari din țară. Laboratorul fitosanitar din cadrul întreprinderii de stat ”Centrul de Carantină, Identificare, Expertize de arbitraj și Dezinfectare a producției” a fost echipat în întregime cu utilaj de laborator de ultima generație. Vreau să menționez că până la sfârșitul anului 2015 laboratorul urmează să fie acreditat la standardul ISO 17025, devenind astfel unicul laborator fitosanitar acreditat internațional nu doar din Moldova ci din întreg spațiu CSI (cu excepția țărilor baltice)”, a declarat Ion Sula.  

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a adus mulțumiri și a dat asigurări că fiecare cent oferit din partea poporului american deja își are roadele în realizările  producătorilor agricoli din Moldova. Ion Sula a precizat că rezultatele obținute pe parcursul celor 5 ani de implementare a proiectului ACED, urmează a fi multiplicate pe tot teritoriul RM. Proiectul Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED) este un program cu o durată prevăzută de 5 ani, cofinanţat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi Corporaţia „Millennium Challenge Corporation” (MCC).

Obiectivul principal al acestui proiect constă în sporirea succeselor sectorului agricol moldovenesc în producerea şi comercializarea produselor cu valoare adăugată înaltă. Programul este constituit din patru componente de bază:  dezvoltarea relaţiilor de piaţă, instruire în procesele de producţie, asistenţă tehnică și mediul de afaceri.   

Alte comunicate
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA