ora: 11:58, 19 oct 2015
PLDM a sesizat Curtea Constituţională

Fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova a depus o sesizare la Curtea Constituţională, prin care solicită controlul constituţionalităţii Hotărârii Parlamentului nr. 172 din 15.10.2015 privind încuviinţarea ridicării imunităţii parlamentare a deputatului Vladimir Filat.

În documentul prezentat înaltei curţi sunt specificate încălcările admise de legiuitori la adoptarea hotărârii în cauză. În speţă, sunt menţionate: violarea prezumţiei nevinovăţiei, stipulată în Constituţia Republicii Moldova, încălcarea mai multor prevederi ale Legii despre statutul deputatului, Regulamentului Parlamentului, Legii privind actele legislative, a Convenţiei Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, etc.

 

 „Acordarea cuvântului Procurorului General, de către Preşedintele Parlamentului, pe marginea acestui subiect, cât şi enunţarea cererii de ridicare a imunităţii de către Procurorul General violează expres procedura parlamentară consfinţită în art.10 alin. (2) al Legii despre statutul deputatului în Parlament şi art. 95 alin.(2) şi (3) al Regulamentului Parlamentului. Fapt care, în consecinţă juridică, a viciat întreaga procedură de adoptare a Hotărârii Parlamentului pentru ridicarea imunităţii. Sintagma de „trimitere în judecată penală” a unei persoane care încă nu este pusă sub învinuire penală, este nimic altceva decât violarea flagrantă a prezumţiei nevinovăţiei – consfinţită în articolul 21 al Legii Supreme a Republicii Moldova”, se menţionează în sesizare.

 

În aceste condiţii, fracţiunea PLDM solicită Onoratei Curţi de Jurisdicţie Constituţională examinarea de urgenţă a sesizării privind controlul constituţionalităţii Hotărârii Parlamentului nr. 172 din 15.10.2015 cu privire la încuviinţarea ridicării imunităţii parlamentare a deputatului Vladimir Filat şi suspendarea acţiunii acestui act juridic până la soluţionarea în fond a cauzei.

FORUMUL MASS-MEDIA 2017
Interviu
Igor Meriacre, expert în asigurarea accesibilității, director executiv al Asociației “MOTIVAȚIE” din Moldova: Statul procedează exact ca un agent economic care vrea să dezvolte afacerea sa, dar nu vrea să investească în ea Igor Meriacre, expert în asigurarea accesibilității, director executiv al Asociației “MOTIVAȚIE” din Moldova: Statul procedează exact ca un agent economic care vrea să dezvolte afacerea sa, dar nu vrea să investească în ea

Accesibilitatea este punctul de reper în tot ceea ce numim astăzi incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități. Dreptul la un spațiu public accesibil este un drept fundamental prin care pot fi exercitate și celelalte drepturi. Lipsa accesibilizării constituie discriminare, iar asigurarea condițiilor de accesibilitate este necesară nu doar pentru persoanele cu dizabilități, dar și pentru vârstnici, copii, părinți ce își transportă copiii în cărucior sau brațe, femei gravide sau persoane cu o dizabilitate temporară. Astfel, numărul de persoane afectate de lipsa condițiilor de accesibilitate este triplu față de numărul persoanelor cu dizabilități.

Caricatura
PUB
Privesc.EU
Jurnal de rețete
Expresul
ALTFEL.MD - Știri #Altfel
Martor Ocular
Curs valutar
Curs oficial BNM 14 August 2018
MDL:
EUR 1 18.7943 -0,1113 EUR:
USD 1 16.5159 0,0261 USD:
UAH 1 0.6041 0,0001 UAH:
RON 1 4.0337 -0,027 RON:
RUB 1 0.2423 -0,0044 RUB:
Arhiva
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA