ora: 11:32, 06 oct 2017
Directorii institutelor academice propun soluții pentru implementarea reformei științei

La 4 octombrie 2017, a avut loc o ședință comună a conducerii Academiei de Științe a Moldovei cu directorii de institute din cadrul AȘM. Ședința a avut loc în contextul reformei în domeniile cercetării și inovării, adoptării modificărilor la Codul cu privire la știință și inovare și a consecințelor care pot surveni pentru institutele academice.

În dialog cu conducerea AȘM, directorii s-au arătat îngrijorați de viitorul incert al institutelor și colectivelor de cercetători. La rândul său, conducerea Academiei a subliniat întreg sprijinul pentru menținerea rețelei institutelor de cercetare în cadrul AȘM, poziție promovată, de altfel, consecvent în dialog cu autoritățile la toate etapele de promovare a reformei și susținută de experții europeni.
 
În acest sens, conducătorii institutelor au înaintat și formulat unele acțiuni principiale, axate pe realitățile existente, dată fiind votarea Legii în Parlamentul Republicii Moldovei:
- Cercetarea fundamentală și institutele de cercetare fundamentală, trebuie să rămână sub auspiciile Academiei de Științe;
- Promovarea unor amendamente la legea votată, până la intrarea acesteia în vigoare, care vor menține institutele de cercetare în cadrul AȘM;
- Demararea discuțiilor cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în scopul menținerii institutelor de cercetare și utilizare a acestora în cadrul Cluster-ului educațional-științific al Universității AȘM.
 
Pentru promovarea acestor acțiuni, în procesul de implementare a reformei și de asigurare a continuității acesteia, conducătorii au decis constituirea Consiliului Directorilor Institutelor de Cercetare.
 
La ședință au participat toți conducători de institute, 19 la număr.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM

Alte comunicate
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA