ora: 16:53, 07 dec 2015
Consiliul Ministerial al OSCE încurajează avansarea negocierilor de reglementare a conflictului transnistrean în formatul 5+2

Consiliul Ministerial al OSCE, care s-a desfășurat, în perioada 3 și 4 decembrie, la Belgrad, a adoptat o Declarație cu privire la negocierile de reglementare a conflictului transnistrean în formatul 5+2.

Textul adoptat de țările membre a fost pregătit de către reprezentanții Serbiei, care deţine în acest an președinția în exercițiu a OSCE, precum şi ai Rusiei, Ucrainei, Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene și Republicii Moldova.

Delegația țării noastre la reuniunea Consiliului ministerial al OSCE a fost condusă de viceprim-ministrul, ministrul în exercițiu al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, iar în procesul de negocieri a Declarației a fost reprezentată de viceprim-ministrul în exercițiu, Victor Osipov. Oficialii moldoveni au salutat poziția consolidată a membrilor OSCE cu privire la reglementarea confictului transnistrean, fiind un factor necesar pentru impulsionarea negocierilor pe direcția tuturor celor „trei coșuri” tematice, în special, pentru identificarea unei soluții politice finale.

Potrivit textului declaraţiei, reglementarea transnistreană rămâne o prioritate pe agenda OSCE, iar țările membre reiterează necesitatea de a obține o soluționare cuprinzătoare și pașnică a conflictului, având la bază suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și un statut special pentru Transnistria, care va garanta pe deplin drepturile politice, economice și sociale ale populației. În Declarație se subliniază necesitatea de a avansa activitatea Conferinței permanente pe problemele politice în cadrul negocierilor pentru reglementarea transnistreană în formatul 5+2. În context, se solicită ca părțile să se angajeze în proces fără întrerupere și cu Reprezentanți politici cu puteri depline.

De asemenea, Declarația îndeamnă părțile ca în procesul de negocieri să intensifice eforturile privind promovarea măsurilor de consolidare a încrederii și securități, iar mediatorii și observatorii să dubleze eforturile pentru a obține progres în identificarea unei soluții plenare a conflictului transnistrean.

Statele participante ale OSCE au reconfirmat importanța consolidării încrederii între cele două maluri ale Nistrului şi au salutat exemplele pozitive de pe parcursul anului curent, precum întâlnirile la nivel de lideri.

Alte comunicate
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA