Vizita lui Rogozin nu este văzută cu ochi buni de liderii coaliției de guvernare

Preconizata vizită a vicepremierului rus Dmitri Rogozin la Chișinău și Tiraspol, care nu a fost coordonată cu autoritățile constituționale din țară, trezește neliniște în rândul coaliției de guvernare. Reprezentanții partidelor cheamă cetățenii la prudență, să nu se lase provocați de eventualele încercări de destabilizare a situației, relevă UNIMEDIA.
 
Liderii Coaliției Pro-Europene s-au arătat practic la unison deranjați că această vizită a lui Rogozin nu a fost coordonată din timp, la nivel oficial, cu Chișinăul.
Vizita lui Rogozin nu este văzută cu ochi buni de liderii coaliției de guvernare
Dmitri Rogozin, vicepremier rus (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

„Să vă spun drept, dispunem deocamdată de puține informații asupra programului dlui Rogozin. Dar, am convenit că diplomația moldovenească se va documenta la maxim posibil, fiindcă asemenea vizite ale demnitarilor, într-un fel sunt binevenite, pe de altă parte, ele trebuie să fie coordonate cu țara gazdă. Sunt niște cutume, niște uzanțe diplomatice și oficiale, care trebuie să fie aplicate”, a accentuat președintele PD, Marian Lupu.
 
Nici liberal-reformatorii nu văd cu ochi buni această vizită. „Cred că nu prea este binevenită această vizită, fiindcă poate fi calificată ca și o provocare. Ar fi fost bine să fi fost coordonată cu autoritățile oficiale și legale ale Republicii Moldova. Sperăm să nu se declanșeze alte elemente colaterale prilejuite de această vizită. Să avem suficient discernământ și maturitate intelectuală, mă refer la cetățenii Republicii Moldova, ca să ne păstrăm calmul”, a chemat co-președintele PLR, Ana Guțu.
 
Același gând a fost exprimat și de liderul formațiunii. „Este important ca noi să dăm un mesaj de calmitate populației, să nu se lase provocați, pentru că sunt și forțe care încearcă să destabilizeze situația. Mă rog, toate aceste panglici ale Sfântului Gheorghe, care sunt fluturate și au deja o altă simbolistică decât cea inițială. Sub aceste panglici, în anumite regiuni estice vedem ce se întâmplă - au loc vărsări de sânge. Această zi trebuie să fie într-adevăr o Zi a Memoriei și nu a reglărilor de conturi, a demonstrării mușchilor. Rogozin este tipul care este. El pe pagina sa de Facebook lansează diferite interpretări care nici nu sunt demne de un funcționar de acest rang. Trebuie să trecem prudent peste aceste momente”, a adăugat Ion Hadârcă.
 
„Această vizită nu este efectuată la timp. Mai mult că expunerile dlui respectiv au avut și un caracter de lipsă de respect față de Republica Moldova. A avut și un comportament așa, mai obraznic în anumite situații. Noi ar trebuie mai puțin să ne concentrăm pe eventualele declarații ale dânsului”, a menționat la rândul său, liderul PLDM Vlad Filat.
 
Anterior, Ministerul de Externe l-a convocat pe reprezentantul Rusiei în Transnistria, Farit Muhamedsin, pentru a oferi explicații în legătură cu anunțul privind prezența lui Dmitri Rogozin la sărbătorirea Zilei Victoriei. Ministrul Natalia Gherman a declarat că nu a primit vreo informație oficială cu privire la vizită lui Rogozin la festivitățile care vor marca, pe 9 mai, sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. 
  
Rogozin, emisarul președintelui rus Vladimir Puțin pentru Transnistria, a declarat săptămâna trecută că a acceptat o invitație la eveniment din partea liderilor separatiști de la Tiraspol.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub