(video) Voronin: „Regret că nu am semnat planul Kozak”

După ce acum zece ani fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a respins „planul Kozak”, astăzi liderul PCRM declară că regretă că acel memorandum nu a fost adoptat. Potrivit liderului PCRM, acea soluție propusă de administrația prezidențială de la Kremlin ar fi permis reîntregirea țării. Declarații în acest sens au fost făcute de către Vladimir Voronin în cadrul emisiunii „Politica” de la TV7, transmite UNIMEDIA.

„Eu regret că nu am semnat acel document. Nu vreau să ofer multe detalii, dar regret că acel plan nu a prins contur. La fel cum regret că nici după zece ani de la acele evenimente nu ne-am reintegrat țara”, a spus președintele PCRM.
 
Întrebat cum ar fi procedat acum, dacă ar fi avut posibilitatea să se întoarcă cu zece ani în urmă, comunistul a răspuns evaziv: „Este o întrebare complicată și nu este un răspuns definitiv”.
 
UNIMEDIA reamintește că la 17 noiembrie 2003, Dmitri Kozak, pe atunci adjunctul șefului administrației președintelui Rusiei, Moscova a propus Chișinăului un Memorandum pentru soluționarea conflictului transnistrean. Documentul reprezenta un proiect de Constituție federală a Republicii Moldova. Cu rolul activ al Rusiei, Transnistria și Găgăuzia urmau să obțină statut special, ce le-ar fi permis să blocheze proiectele de legi pe care le-ar considera dezavantajoase, iar trupele rusești ar fi staționat în stânga Nistrului încă 20 de ani. Atunci Vladimir Voronin a refuzat să semneze „planul Kozak”.
 
Într-un interviu din iunie 2013 pentru Russia 24, Voronin a declarat că Transnistria trebuie să devină o republică autonomă, cu toate împuternicirile pe care le presupune acest statut. „În 2003, împreună cu autoritățile ruse, ne-am apropiat destul de mult de soluționarea problemei transnistrene. Este vorba despre atribuirea Transnistriei a statutului de republică autonomă, cu toate împuternicirile pe care le presupune acest statut, dar în componența Republicii Moldova. Asta presupune o reprezentanţă largă în toate instituțiile statului, inclusiv Guvern și Parlament. Aceste criterii au fost menționate în proiectul de soluționare a problemei transnistrene din 2003”, a spus atunci comunistul.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub