ora: 10:49, 06 mar 2017 19097
Autor: Redactia UNIMEDIA

(video) Vlad Plahotniuc: Suntem pentru schimbarea sistemului electoral. Vom promova votul uninominal


(video) Vlad Plahotniuc: Suntem pentru schimbarea sistemului electoral. Vom promova votul uninominal
Foto: privesc.eu

Vlad Plahotniuc a susținut primul său briefing de presă în calitate de lider al Partidului Democrat din Moldova. Dânsul a anunțat că vor propune legislativului schimbarea sistemului electoral și anume alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale. 

„Am decis împreună cu colegii din PDM să sprijinim reformarea sistemului de alegere a deputaţilor în Parlament şi să promovăm în societate şi în forumul legislativ idea votului uninominal. Voi anunţa soluţia pe care am propus-o colegilor şi care a fost acceptată, în această iniţiativă privind schimbarea sistemului electoral, vom introduce pentru prima dată în Moldova posibilitatea ca cetăţenii să le retragă înainte de termen mandatul deputaţilor care nu îşi fac datoria”, a precizat democratul.


Plahotniuc a vorbit și despre o altă inițiativă și anume că diaspora să fie reprezentată în parlament de deputații săi: „Cetăţenii din străinătate nu-şi pot face auzită vocea în ţară. Vom introduce pentru prima dată ca diaspora să aibă proprii deputaţi în Parlament: oameni care provin din diasporă, care să le înţeleagă problemele şi să-i ajute. Asta înseamnă control real al clasei politice şi asta propunem noi prin sistemul de vot uninominal”.

UNIMEDIA amintește că săptămâna trecută Președintele PLDM, Viorel Cibotaru, președintele PPDA, Andrei Năstase, și președintele PAS, Maia Sandu au susținut o conferință de presă prin care și-au exprimat dezacordul privind inițiativa guvernării de a schimba sistemul electoral. 

 

 

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +5 (5)
  Hai că ne-au băgat-o!
 • +5 (5)
  Dacă o face și pe asta, atunci chiar noapte bună Moldova...
 • +5 (5)
  Sarmana Tara, din captiva vrea sa te faca total captiva
 • +4 (4)
  Spurcaciunea si mizeria..............
 • +5 (5)
  Unde-i miliardul?
 • 0 (4)
  Ideea cu deputații diasporei nu e chiar așa rea, dar întrebarea e: unde e țeapa?
  Din câte țin minte, inițiativa guvernului pd de a prosti diaspora în 2016, a demonstrat că diaspora disprețuiește guvernul pd și-l consideră direct vinovat de dezastrul din țară.
  Apoi, presimt că toată clounada asta are legătură cu dorința non-președintele dodon, ca trnsnitria(rusia) să participe la alegeri.
  • +4 (4)
   Teapa e ca in diaspora se voteaza la nivel de 8-10%, dar ei ar putea pune 1-2 deputati. Si atunci pot sa voteze si 200 000 de oameni, ca mai mult de un reprezentant n-o sa ai in parlament.
 • +2 (4)
  Nu uitati ca Romania a trecut prin asta si sau ales un card de deputati cu mult mai multi decat era nevoie si sau intors la votul pe listele de partid.Sa nu sa se accepte votul uninominal este o mare tampenie.
 • +3 (5)
  am belit-o.
  Parerea mea e ca mai bine sa ramana la votul universal si sa mai mareasca oleaca pensiile si salariile inainte de alegeri asta le va garanta 10-15% din electorat. Da ei vor sa ne futa la maximum, adica nici salarii, nici pensii, dar si sa ramana la putere. Niste gandoni.
 • +4 (4)
  Un partid (?) cu ponderea la limita de accedere in Parlament (PD) nu are dreptul sa dicteze conditiile sau sa schimbe sistemul electoral la dorinta proprie! A spus recent si presedintele Comisiei de la Venetia - Gianni Buquicchio,ca schimbarea sistemului de vot poate fi facuta doar printr-un larg consens.In conditiile cand partidele care au sustinerea majoritatii alegatorilor - PSRM,PPDA,PAS (s-a vazut la recentele alegeri!) sunt contra acestei modificari,ar insemna dictatul unui partid minoritar (PD) asupra societatii.
 • +3 (3)
  Pentru Republica Moldova, un sistem uninominal este foarte periculos, indiferent de felul cum o să fie gândit. Un sistem uninominal avantajează majoritățile locale și dezavantajează minoritățile locale, dar, pe țară, acele minorități locale pot reprezenta un număr foarte mare, care nu o să aibă reprezentanți în parlament. Și nu mă refer doar la minorități naționale, mă refer la niște grupuri de oameni care au ceva în comun, anumite idealuri comune. Neglijarea lor, duce, pe termen lung, la creșterea tensiunilor în societate. Dacă ne dorim o dezbinare și mai mare a societății, ăsta o să fie încă un motiv să se întâmple. O altă întrebare e câte mandate se vor acorda regiunilor cu statut special? Ce se va întâmpla cu alegătorii ce nu se află la locul de reședință, nu mă refer la diasporă? Există multe semne de întrebare.
 • +2 (2)
  Aș fi putut accepta un sistem uninominal, după o reformă veridică administrativ-teritorială, unde ar exista o republică împărțită în 3-5 regiuni, dar nu pe criterii etnice, ci mai mult economice, unde fiecare din aceste regiuni și-ar alege reprezentații în parlament. Uninominal nu trebuie să însemne că fiecare sat sau oraș își alege deputatul său. Uninominal ar trebui să însemne că fiecare regiune își alege câțiva reprezentați în parlament, iar aceștia ajung acolo cu niște proiecte în mână, deja prezentate alegătorului, și care conțin niște soluții pentru problemele acelor regiuni.
 • +3 (3)
  Daca Plahatniuc reuseste sa schimbe sistemul electoral asa cum vrea,ca sa cumpere mai lesne deputatii,atunci nu mai vedem noi zare de miliard furat sau Aeroport ! Adio Kroll,adio miliard !
 • -1 (1)
  Felicitari dom Plahatniuc!!! Sper sincer ca veti reusi sa calariti aceata tarisoara inca multi ani inainte. Fie chiar dvs. personal, fie prin intermediul aliatului, excelenta sa, domul Dodon. Multa sanatate de la Vlad Filat!!! El scuceste tare dupa voi.
 • 0 (0)
  Vrea sa ne fericeasca tot mai mult

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA