(video) Viziunea lui Sturza: Modelul economic potrivit pentru Moldova

În cadrul unei prelegeri publice susținute de fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, la Academia de Științe, a argumentat de ce modelul social al economiei europene nu este benefic pentru Republica Moldova. Potrivit sursei aceasta este problema de bază a Uniunii Europene, notează UNIMEDIA.

„Europa are 7% din populația lumii. Producția internă brută este 25% din PIB-ul mondial, dar Europa consumă 60 de procente din benficiile sociale ale lumii. 47 din PIB-ul UE se produce de sectorul public. Nu poate o economie cu așa parametri să confrunte problemele globale de competitivitate, prea greu este acest sector pentru UE. Iar aceasta dacă vorbim în comparație cu competitivitatea cu țările din Asia și SUA. Cuvântul cheie cu care se confruntă UE și ne vom confrunta și noi este problema în competitivitatea globală și deschisă. Bineînțeles că acest model a funcționat ca un compromis politic sau așa s-a cumpărat pacea socială timp de zeci de ani”, a declarat Sturza.

În acest context, fostul premier a menționat că în prezent Uniunea Europeană are datorii de circa 8,7 de trilioane dolari, prețul plătit pentru „pacea socială”.

Pub

„Sunt țări în zona de sud a Europei care nu vor rambursa niciodată creditele (Grecia, Spania, Italia, Cipru). Bineînțeles că ideea principală rămâne: convergență, coeziune, dar până la urmă lucrurile se limitează în UE la tarife ridicate, subvenții din partea statului și tot mai puțin piață liberă. Astăzi numărul de patente înregistrate în UE sunt la nivel de 20 la sută față de China și la 15 la sută față de SUA. Poate Republica Moldova să-și permite acest model social ? Nu. Noi nu avem resurse naturale, noi nu avem o economie competitivă pe care să putem să o distribuim”, a menționat ex-premierul.

Totodată, Sturza a subliniat că pentru Republica Moldova cel mai favorbil model rămâne modelul economic bazat nu pe consum, dar cel bazat pe ofertă. „Asta nu înseamnă că noi trebuie să mergem în contra sens cu Europa. Dar să sperăm că atunci când ne vom începe a integra practic în UE și nu virtual, eu cred că Europa își va schimba modelul economic”, a conchis sursa.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub