ora: 16:20, 19 noi 2013 3662
Autor: Cristina Aramă

(video) Viziunea lui Sturza: Modelul economic potrivit pentru Moldova


Video se incarcă ...
(video) Viziunea lui Sturza: Modelul economic potrivit pentru Moldova
Foto: voceabasarabiei.net

În cadrul unei prelegeri publice susținute de fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, la Academia de Științe, a argumentat de ce modelul social al economiei europene nu este benefic pentru Republica Moldova. Potrivit sursei aceasta este problema de bază a Uniunii Europene, notează UNIMEDIA.

„Europa are 7% din populația lumii. Producția internă brută este 25% din PIB-ul mondial, dar Europa consumă 60 de procente din benficiile sociale ale lumii. 47 din PIB-ul UE se produce de sectorul public. Nu poate o economie cu așa parametri să confrunte problemele globale de competitivitate, prea greu este acest sector pentru UE. Iar aceasta dacă vorbim în comparație cu competitivitatea cu țările din Asia și SUA. Cuvântul cheie cu care se confruntă UE și ne vom confrunta și noi este problema în competitivitatea globală și deschisă. Bineînțeles că acest model a funcționat ca un compromis politic sau așa s-a cumpărat pacea socială timp de zeci de ani”, a declarat Sturza.

În acest context, fostul premier a menționat că în prezent Uniunea Europeană are datorii de circa 8,7 de trilioane dolari, prețul plătit pentru „pacea socială”.

„Sunt țări în zona de sud a Europei care nu vor rambursa niciodată creditele (Grecia, Spania, Italia, Cipru). Bineînțeles că ideea principală rămâne: convergență, coeziune, dar până la urmă lucrurile se limitează în UE la tarife ridicate, subvenții din partea statului și tot mai puțin piață liberă. Astăzi numărul de patente înregistrate în UE sunt la nivel de 20 la sută față de China și la 15 la sută față de SUA. Poate Republica Moldova să-și permite acest model social ? Nu. Noi nu avem resurse naturale, noi nu avem o economie competitivă pe care să putem să o distribuim”, a menționat ex-premierul.

Totodată, Sturza a subliniat că pentru Republica Moldova cel mai favorbil model rămâne modelul economic bazat nu pe consum, dar cel bazat pe ofertă. „Asta nu înseamnă că noi trebuie să mergem în contra sens cu Europa. Dar să sperăm că atunci când ne vom începe a integra practic în UE și nu virtual, eu cred că Europa își va schimba modelul economic”, a conchis sursa.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • 0 (0)
  Daca cu 10-ani in urma la noi se investea in scoala IT, in scoala tehnologiilor informationale, cine stie, poate ca azi in RM era vreo companie care sa produca un anti virus bun, softu-uri cerute pe piata, o alta companie care sa produca niste microscheme, daca era pus si baza in domeniul nano-tehnologiei atunci da, erau si locuri de munca si bani la buget... economia RM putea fi vie
  Da asa, doar emisiunea bastina, doar jinica, pe urma scarchineala unde exportam niste vin si tot asa batem pasul pe loc si ne invirtim pe acelasi loc plin de glod
 • 0 (0)
  Daca in MD erau niste conducatori in sensul deplin al cuvantului, daca se mai limita ranza celor care se pretind "lideri", daca nu s-ar fura pentru a fi transferat peste hotare, daca tot guvernantii ar plati impozite reale din ceea ce detin astazi, daca ar sta la puscarie cei care au incurcat buzunarul propriu si bugetul statului... etc etc. Model economic ideal nu exista! Iar pentru Moldova, dupa ce a fost distrus tot ce mai putea produce ceva de calitate, toate uzinele au fost distruse si vandute la pret de nimic... Cine a beneficiat? Bine ca le-au dat un voucher si le-au spus: Asteapta, vei fi bogat! In MD trebuie adusa din exterior o echipa de specialisti in diferite domenii, fara nici un dubiu! Un singur om, chiar sa fie cel mai mare patriot, nu mai poate face nimic in MD.
 • 0 (0)
  Modelul economic bun - este bazat pe o justitie corecta si garantata, pe o politica stabila si investitii in studii si domeniul de cercetare, inovatii. Pentru toate astea este nevoie de suport politic. Este aberant sa distingi politica tarii si economia ei. Pentru a avea asa o politica, la conducerea MD trebuiesc oameni de calitate, cu valori umane...
  Personal, nu mai cred in nici un parazit de la guvernarea de azi. Toti fura ca in codru in MD.
  .
  Mi se creaza impresia ca ultima vreme Sturza apare des cu declaratii marete. Nu inteleg unde au fost recomandarile si modelel economice timp de peste 20 de ani. Sau totul se reduce la un PR...parca i se pregateste terenul pentru revenirea in politica din MD. Interesant, va prelua conducerea unui partid anume sau va face coalitii?
 • 0 (0)
  indiferent de parerea despre Sturza, dar ceea ce spune el este foarte adevarat!!!
 • 0 (0)
  In primul rind, azi Europa se reconstrueste masiv; in al doilea rind valorile europene sint pina ce etalon p-u omenire.
  Si in al treilea rind lectia este organizata la momentul cel mai nepotrivit.(Sturza ramine Sturza)
 • 0 (0)
  are dreptate omul !
  bravo!

×
Economic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA