ora: 14:30, 23 mai 2013 5663 6 Autor: Cristina Buzovschi

(video) Vești bune pentru agenții economici! Procedura de obținere a facturilor fiscale, simplificată


Video se incarcă ...
(video) Vești bune pentru agenții economici! Procedura de obținere a facturilor fiscale, simplificată
Foto: UNIMEDIA
Veste bună pentru agenții economici. Procedura de obținere a facturilor fiscale a fost simplificat, astfel încât să nu mai existe acele cozi interminabile la organele fiscale din țară. Proiectul propus de socialiștii Igor Dodon și Ion Ceban a fost aprobat astăzi, 23 mai, în lectură finală de către Parlament, transmite UNIMEDIA.

Astfel, facturile fiscale se vor elibera doar în baza prevederilor art. 112 din Codul Fiscal, fără solicitarea altor acte suplimentare de către autoritățile fiscale. Eliberarea actelor se va efectua în termeni expres stabiliți de lege - până la 3 zile.

„Aceste prevederi legale interzic organului fiscal să includă aleator, sau de sine stătător, să solicite suplimentar documente suplimentare, neprevăzute de lege. Anterior, Fisc-ul putea să decidă acest lucru printr-un ordin intern”, a specificat pentru UNIMEDIA deputatul Igor Dodon, subliind că astfel agenții economici aveau cheltuieli suplimentare și pierdeau timpul în zadar.

În urma aprobării acestui proiect de lege, spun autorii, a fost debirocratizat procesul de obținere a facturilor fiscale. „Agenții economici au întâmpinat probleme majore la începutul acestui an, atunci când au încercat să obține documente de la organele fiscale. Erau cozi enorme. Acum legea prevede termen foarte clar, de câteva zile, nu de câteva zeci de zile până acum, pentru eliberarea facturilor fiscale”, a menționat liderul PSRM.

Amintim că UNIMEDIA a difuzat o știre despre cum agenții economici sunt forțați să stea în cozi interminabile la FISC pentru a obține facturi fiscale. Potrivit unui calcul aproximativ, 300 de companii cheltuie în mediu pe lună zeci de mii de ore doar pentru acest proces.

FISC-ul a reacționat la știrile publicate de UNIMEDIA. Instituția a anunțat un nou mod de organizare pentru eliberarea actelor de evidență fiscală. Pentru a asigura comoditatea contribuabililor, Serviciul Fiscal de Stat a efectuat schimbări de amplasare a Centrului de eliberare a facturilor fiscale şi a formularelor cu regim special. Vezi aici detalii.

Comentarii (6)
 • +1 (1)
  Tot mai bine, dar cozilr vor dispărea numai după întroducerea facturilor electronice..
 • +1 (1)
  Dar tipografiile ce vor face? In tarile normale facturile se scriu pe foile cu antet si probleme nu-s.
 • +1 (1)
  Este o decizie populista!
  Fiscul tot timpul a avut , are si va avea ASI pentru a proceda conform scenariului: FACI RAU - PRIMESTI CADOU/!
  Ca exemplu astazi ei iti elibereaza facturi cu mult mai putine decit ai nevoie si te pomenesti peste citeva zile tot la usa lor.
  La noi a ajuns ca economia este stopata (frinata) de decizii aberante ai unor functionari de stat care se gindesc toate ziua ce sa mai inventeze ca sa ne faca viata mai complicata.
  PS. La noi banii sunt mai putin protejati decit facturile fiscale. Cind arati vre-o factura la un strain el cade in extaz si crede ca i-am eliberat vre-o actiune la vre-o intreprindere. Dar cind mergi in Germania , Franta,Olanda si ei o factura de la ei ai impresia ca hirtia de la WC -u este mai buna.
  Cam ati complicat lucrurile si se vede clar ca facturile au devenit un business profitabil.
 • +1 (1)
  In realitate problema e cu muult mai ampla si nu numai cu facturile fiscale, organele imputernicite cu obligatiea de a dirija procesul de colectare a impozitelor , ca: Vama, IFPS, primariile, aceste organe ar trebuie sa se consolideze , in procesul de colectare a taxelor, accizelor ,impozitelor, ca in realitate, ce se intimpla, din cauza , ca fiecare institutie, cu baza sa de date, se perde firul activitatii agentilor economici, apare posibilitatea sa activeze a intrprinderelor fantome, a eschivarii de la plata reala a impozitelor,
  si in interesul tarii este de a consolida lucrul acestor organe, daca dorim un rezultat mai bun in activitate acestor organe, da initiative de genul e foea asta, da-o incolo, credca sunt depasite de timp si in afara de batutul pasului pe loc, nu aduc nici un rezultat ,pe scara tarii.
 • -1 (1)
  Draga Unimedia unde-s comentatorii PLDM-ului de pe site sa puna minusuri acestui articol,se vede de la o posta ca sunteti politizati,cum nu atare filat in reportaj totul este pe linia de plutire!!!!
 • -1 (1)
  Fiscu-ul apartine lui Filat,cum acesta are numai oameni Incompetenti in echipa si sunt Corupti NU sau ghindit la un asemenea proiect spre binele cetatenilor cum trimbiteaza ei prin tara ca se ghindesc la binele cetateanului,bravo Igor Dodon!!!

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Economic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA