(video) Vasile Nedelciuc: Moldova poate presta servicii de calitate pentru alte țări, iar unul dintre ele este IT-ul

Directorul companiei Endava a fost invitat în studioul UNIMEDIA și a discutat cu Dumitru Ciorici despre oportunitățile din domeniul IT și șansele Moldovei de a se afirma în acest domeniu.

Sursa a vorbit care în viziunea sunt domeniile pe care ar trebui să se concentreze economia moldovenească, ce beneficii oferă un loc de muncă în domeniul IT și ce trebuie să facă un tânăr pentru a reuși în acest sector. 

IT, agricultură sau altceva?

Vasile Nedelciuc consideră că Moldova trebuie să investească mai mult în dezvoltarea afacerilor din domeniul serviciilor. Potrivit lui, pentru aceasta nu e nevoie de mari investiții, însă câștigurile ar fi considerabile, mai ales că serviciile pot fi exportate pe alte piețe. Un exemplul este IT-ul. 

Vasile Nedelciuc: „Noi suntem o țară mică. Lumea crede că prin agricultură noi vom răzbi. Trebuie să-i dezamăgesc pe mulți, acest sector nu aduce bunăstare pentru majoritatea populației. Până la 15 la sută din populația multor țări lucrează în acest domeniu, ceea ce nu e foarte mult. Când ne uităm la posibilitățile curente ale unei țări ca Moldova, vom observa că piața serviciilor este una care trebuie explorată mai mult. Ori, domeniul IT este unul care presupune antrenarea în activități a unor oameni talentați, are au gândire logică, care sunt perseverenți. Acești oameni îi poți ține în țară dacă le oferi un lucru interesant și îi plătești corespunzător. În IT nu e nevoie de mult - de un laptop și conexiune la Internet. (...) Poți face treabă foarte bună, prestând servicii de calitate pentru alte țări. Sectorul IT e un loc nelimitat de extindere. Este loc pentru toți în acest domeniu, fără frica că cei din Lvov sau altă regiune ne vor lua locul”, a spus sursa. Întrebat despre alte sectoare, Nedelciuc a menționat transportul, servicii bancare, etc. „Trebuie să ne orientăm pe servicii precum transport, curierat, logistică. Aici intră și serviciile bancare, telefonia mobilă, domeniul construcțiilor. Aici intră și IT-ul. Pentru că avem tineri talentați, ei ar trebui implicați în aceste sectoare. La fel, trebuie să analizăm opțiunea ca aceste servicii să fie livrate la distanță, fie adusă materie primă aici, procesată, și livrată în afara țării. Având clienți din afara țării, ai șansa să fii plătit bine”, spune omul de afaceri. 

De ce e nevoie pentru dezvoltarea sectorului IT

Vasile Nedelciuc: „E nevoie de educarea tinerilor, stimularea fiscală a sectorului și cunoașterea limbilor străine, care să ne ajute în comunicare cu partenerii externi. La fel, e necesar ca în universități, cel puțin 20-30 la sută din seminare să fie ținute de profesioniști angajați în companii importante. (...) Da, oamenii buni sunt vânați. Noi ne-am învățat să lucrăm într-un mediu concurențial. Unii cresc atât de mult, devin atât de talentați, încât aripile lor îi fac să meargă în alte țări. Așa e viața”.  

Ce salarii se plătesc în domeniul IT din Moldova 

Vasile Nedelciuc: „Fără IT nu există progres. Atunci când e criză, băncile investesc cel mai mult în sistemele informaționale. (...) Toți cei care au norocul să lucreze în companii gen Endava pot fi ca ambsolvenți de Harvard, Cambridge, ei pot fi angajați oriunde. Companiile care lucrează pentru piața internă oferă salarii între 5 și 15 mii MDL, însă cele care sunt orientate pentru piața externă pot oferi salarii de peste 15-20 mii MDL”.  

Politică sau biness. Unde s-a simțit mai bine Vasile Nedelciuc

Vasile Nedelciuc: „Ca o persoană care a trecut prin sistemul comunist, umilit de el, am considerat atunci că trebuie să fac ceva ca să ajut neamul să scape de această nenorocire și m-am încadrat în politică. Am fost convins și de colegi. Am lucrat 11 ani în domeniu, crezând că pot face o schimbare substanțială. Credeam pe atunci că se poate mai repede de ajuns în UE. Am spus că, dacă nu încerc să reușesc și altceva, voi rămâne un politician care să cânte în strună unui magnat. Atunci am mers în sectorul privat, am avut norocul să iau legătura cu un investitor britanic de primă mână, excepțional și am reușit să facem ce n-am reușit în politică - am creat o companie care are reprezentanțe în capitalele tuturor provinciilor românești. Așa toți angajații Endava pot călători liber în aceste centre. Apoi am muncit cu occidentalii, care nu aplică standarde duble. Endava mi-a adus și-mi aduce mult mai multă satisfacție. Faptul că am fost implicat la dezvoltarea statului, primele demersuri spre occident, oricum sunt importante. Păstrez și emoții pozitive și regrete pentru că nu am fost conșitenți de oportunități, iar în rezultat am rămas în urma statelor baltice".

Pentru a vizualiza interviul integral urmăriți imaginile video anexate.  

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub