(video) „Unionismul” a iscat un schimb de replici dure între aleșii din Parlament

Un nou schimb de replici acide a avut loc între deputați. Totul a pornit de la propunerea deputatului PLDM, Maria Ciobanu, de a ține un minut de reculegere în memoria președintele Sfatului Țării al Republicii Democratice Moldovenești, Ion Inculeț, unul dintre promotorii Unirii din 1918, relatează UNIMEDIA.

Astăzi, 5 aprilie, se împlinesc 129 de ani de la nașterea lui Inculeț. Însă, în picioare s-au ridicat doar deputații din partea PLDM și PL, reprezentanții PD și PCRM au rămas pe scaune. Acest fapt i-a nemulțumit pe liberali care au ținut să-i dojenească pe democrați.

„Eu înțeleg că comuniștii nu recunosc contribuția basarabeanului nostru, Ion Inculeț, care a fost unul din artizanii unirii de la 1918, dar pe colegii noștri de la Partidul Democrat chiar nu pot să-i înțeleg. Dacă o să continuați așa, sunt sigur că nici peste 129 de ani, nimeni nu o să se ridice să vă comemoreze”, a enunțat deputatul PL, Valeriu Munteanu.

Apropo-ul nu a fost trecut cu vederea de democrați. „Eu vreau să amintesc că se ridică în memoria unei persoane la data decedării, dar nu la ziua de naștere. Și pentru un începător jurist, care dorește să fie mare „начальник” (n.red - șef) în justiție. Vreau să vă sugerez să nu luați exemplu de la liderul dvs, care citește morală tuturor. Învățați-vă să fiți jurist și să vă căutați de treabă, dar nu să citiți morală altora. Uitați-vă singuri ce faceți. Asta este un sfat foarte bun”, a replicat Dumitru Diacov. Liderul fracțiunii PD a făcut referire la faptul că Munteanu tinde să ocupe poziția de președinte al Comisiei Juridice , numiri și imunități.

În contextul ping-pongului care a avut loc între colegii din fosta Alianță de guvernare, Igor Dodon i-a îndemnat pe deputații din Partidul Democrat să susțină inițiativa de a interzice marșurile unioniste, activitatea organizațiilor și partidelor „care vin întru distrugerea statalității Republicii Moldova”. În continuare a urmat un schimb de replici între socialist și liderul PL.

„Dl care bate cu bidonul Rusiei în independența și integritatea Republicii Moldova, statul tău nu este RM, ci Rusia. Așa că: „ чья бы корова мычала” (n.red. - „Cine ar spune”). Voi, bănuiesc, sunteți agenții FSB-ului rusesc și vreți să distrugeți independența. Unioniștii cunosc foarte bine că pentru a face unirea este nevoie de acest stat. Voi bateți în unioniști ca să distrugeți acest stat și nu să se producă unirea”, a declarat Mihai Ghimpu.

„Pentru cetățeanul cu barbă de la microfonul nr.5. Noi înțelegem paranoia de primăvară. Noi înțelegem că ieri se arunca asupra jurnaliștilor și azi asupra altora. Însă, unirea dumneata o să o faci cu colegii din „palata nr.5” (n.red. - salonul)”, a ripostat Dodon.

Speakerul Marian Lupu a chemat deputații să aibă un comportament mai decent.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub