(video) Sturza trage iar alarma: Statul riscă să piardă controlul unor active gajate la Banca de Economii

Fostul premier Ion Sturza trage un semnal de alarmă în ceea ce privește situația în sistemul bancar. El susține că mai multe companii de stat care au datorii la Banca de Economii ar putea trece în proprietatea băncii, din cauza datoriilor. Totodată, el afirmă că trei bănci comerciale din Moldova riscă să se retragă de pe piață, pentru că au un capital negativ. Declarațiile au fost făcute miercuri de Ion Sturza în exclusivitate pentru Agora.

„Este o temă fierbinte pentru Republica Moldova. Sunt unele nuanțe care analiștii și economiștii nu le iau în considerație atunci când vorbesc despre Banca de Economii. Este important să știm că astăzi la Banca de Economii există un stoc, creat artificial de datorii a companiilor de stat de un miliard și jumătate de lei, care sunt gajate cu activele companiilor de stat: Moldtelecom, fabrica de tutun și altele.

(video) Sturza trage iar alarma: Statul riscă să piardă controlul unor active gajate la Banca de Economii
Ion Sturza, fost prim-ministru al RM (Foto: agora.md)

Astfel, în caz de intrare în default sau incapacitate de a rambursa aceste credite, dar este foarte probabil, ramuri întregi sunt pasibile să treacă în proprietatea băncii, care este controlată astăzi de banca agent a Federației Ruse”, a declarat Ion Sturza. 

Totodată, sursa a spus că în Banca de Economii sunt peste două milioane de conturi ale cetățenilor Republicii Moldova, ceea ce reprezintă un activ extrem de puternic de influență din partea Federației Ruse. 

În același context, fostul premier a menționat că trei bănci din Republica Moldova riscă să se retragă de pe piață. „Nu vreau să le dau numele, au un capital negativ, care în caz dacă se retrag, banii care au fost aduși pentru a ridica partea de active din zona Federației Ruse, putem să avem o criză de sistem. Lucrurile sunt destul de complicate în sistemul bancar. Bineînțeles, că nu sunt tragice, ele sunt absolut gestionabile și sper că Banca Națională în conlucrare cu alte instituții ale statului vor ține situația sub control”, a adăugat el.

Vedeți declarațiile video pe Agora.md

Întrebat despre zvonurile cu privire la demiterea guvernatorului Dorin Drăguțanu, sursa a spus următoarele: „Eu cred că domnul Dorin Drăguțanu este extrem de inteligent, cu un potențial foarte mare și cred că atunci când s-a decis ca dumnealui să fie numit în funcția de guvernator s-a mizat pe aceste calități. Însă este o eroare să se considere că un soldat poți să-l pui peste noapte în funcția de general și să-i dai să conducă armata. Ca să conduci chiar și o bancă de dimensiunile Băncii Naționale a Republicii Moldova, ai nevoie de cel puțin zece ani de experiență, chiar mai mult, poate și 20 de ani de experiență în domeniul financiar, ai nevoie de o experiență de viață și de o stabilitate psihică profundă. Aici, cred că noi avem o problemă. În același timp, cred că ar fi o eroare ca astăzi să începem un proces de schimbare a guvernatorului BNM, cel puțin până la alegeri. Decontările vor fi, dar sper să fie după alegeri”, a declarat Ion Sturza.

UNIMEDIA precizează că omul de afaceri a fost invitat ieri la Chișinău să țină un discurs despre modele de guvernare, alături de Călin Popescu-Tăriceanu, președinte al Senatului României. Evenimentul a fost organizat de Institutul de Studii Liberale al PLR.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub