ora: 10:27, 08 mai 2014 5553
Autor: Dumitru Ciorici

(video) Sturza trage iar alarma: Statul riscă să piardă controlul unor active gajate la Banca de Economii


(video) Sturza trage iar alarma: Statul riscă să piardă controlul unor active gajate la Banca de Economii
Ce este gajat la BEM
Ion Sturza, fost prim-ministru al RM
Foto: agora.md

Fostul premier Ion Sturza trage un semnal de alarmă în ceea ce privește situația în sistemul bancar. El susține că mai multe companii de stat care au datorii la Banca de Economii ar putea trece în proprietatea băncii, din cauza datoriilor. Totodată, el afirmă că trei bănci comerciale din Moldova riscă să se retragă de pe piață, pentru că au un capital negativ. Declarațiile au fost făcute miercuri de Ion Sturza în exclusivitate pentru Agora.

„Este o temă fierbinte pentru Republica Moldova. Sunt unele nuanțe care analiștii și economiștii nu le iau în considerație atunci când vorbesc despre Banca de Economii. Este important să știm că astăzi la Banca de Economii există un stoc, creat artificial de datorii a companiilor de stat de un miliard și jumătate de lei, care sunt gajate cu activele companiilor de stat: Moldtelecom, fabrica de tutun și altele.

Astfel, în caz de intrare în default sau incapacitate de a rambursa aceste credite, dar este foarte probabil, ramuri întregi sunt pasibile să treacă în proprietatea băncii, care este controlată astăzi de banca agent a Federației Ruse”, a declarat Ion Sturza. 

Totodată, sursa a spus că în Banca de Economii sunt peste două milioane de conturi ale cetățenilor Republicii Moldova, ceea ce reprezintă un activ extrem de puternic de influență din partea Federației Ruse. 

În același context, fostul premier a menționat că trei bănci din Republica Moldova riscă să se retragă de pe piață. „Nu vreau să le dau numele, au un capital negativ, care în caz dacă se retrag, banii care au fost aduși pentru a ridica partea de active din zona Federației Ruse, putem să avem o criză de sistem. Lucrurile sunt destul de complicate în sistemul bancar. Bineînțeles, că nu sunt tragice, ele sunt absolut gestionabile și sper că Banca Națională în conlucrare cu alte instituții ale statului vor ține situația sub control”, a adăugat el.

Vedeți declarațiile video pe Agora.md

Întrebat despre zvonurile cu privire la demiterea guvernatorului Dorin Drăguțanu, sursa a spus următoarele: „Eu cred că domnul Dorin Drăguțanu este extrem de inteligent, cu un potențial foarte mare și cred că atunci când s-a decis ca dumnealui să fie numit în funcția de guvernator s-a mizat pe aceste calități. Însă este o eroare să se considere că un soldat poți să-l pui peste noapte în funcția de general și să-i dai să conducă armata. Ca să conduci chiar și o bancă de dimensiunile Băncii Naționale a Republicii Moldova, ai nevoie de cel puțin zece ani de experiență, chiar mai mult, poate și 20 de ani de experiență în domeniul financiar, ai nevoie de o experiență de viață și de o stabilitate psihică profundă. Aici, cred că noi avem o problemă. În același timp, cred că ar fi o eroare ca astăzi să începem un proces de schimbare a guvernatorului BNM, cel puțin până la alegeri. Decontările vor fi, dar sper să fie după alegeri”, a declarat Ion Sturza.

UNIMEDIA precizează că omul de afaceri a fost invitat ieri la Chișinău să țină un discurs despre modele de guvernare, alături de Călin Popescu-Tăriceanu, președinte al Senatului României. Evenimentul a fost organizat de Institutul de Studii Liberale al PLR.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • 0 (8)
  Dupa cum se vede chiar si Sturza intelege situatia si nu invinuieste pe Dragutanu de nimic, este clar ca pe Dragutanu il ataca cineva din spatiul politic si dupa cum se vede cam pe nedrept.

  Sunt cetățean activ
  • -1 (3)
   În guvernarea actuală există multă lume bună, care în alte împrejurări ar fi făcut minuni din țara asta, e vorba și de Drăguțan, dar și de Leancă, dar și muți, mulți alții, care au fost încleștați de sistem și îl acceptă așa cum este, pentru că altfel ar zbura din el imediat. Dar cu regret asta nu e bine, că au acceptat realitatea, poate ca ar fi fost mai bine să fie mai bărbați, să lupte până la capăt, și zburând din sistem să se unească intr-o forță nouă care să aducă schimbarea adevărată.
  • +2 (6)
   Sau nu esti informat, sau esti platit sa comentezi aiurea aici.
   Dragutanu este omul lui Plahotniuc si indeplineste acolo doar ordinele stapinului sau.
   • -1 (7)
    Cum sa nu faceti voi iar spume la gura si sa nu il atacati din nou pe Plaha, ba voi realizati ca nu e in stare fizic omul asta de cite voi il atacati.

    Sunt cetățean activ
    • 0 (6)
     Nu are Plaha nimic nici cu BNM, nici cu Dragutan si nici cu BEM-ul, si cei care inteleg citusi de putin lucrurile stiu asta de mult.

     Sunt cetățean activ
     • +1 (7)
      Straniu... ma mai interezez din cind in cind de politica si cind si dau vad cite un coment de tipul acesta "omul lui Plahotniuc" "Plahotniuc e de vina" si asa mai departe, se pare ca aceasta personalitate tare incurca cuiva si acesti cineva se pare ca-s comunistii. De cind a intrat Plahotniuc in politica comunistii au avut numai de pierdut.
      • +2 (2)
       Gilceava asta s-a creat artificial in jurul la Dragutanu si s-a incercat a spune cum ca e omul nu mai stiu a cui si nu mai stiu ce... dupa cum se vede este cineva ce tare rivneste functia acestuia si deja se speculeaza in diferite directii atacind pe toti la rind.
       • +1 (1)
        Asta tot ii aiureala si isterie inzadar, cred ca acum avem o guvernare mai buna ca oricind si asta cred pentru ca am vazut rezultate concrete, economia a crescut si modernizarea tarii merge in toi. Iar cei ce incearca sa-l atace pe Dragutanu sau pe Plaha sau pe Filat cred ca o fac din simplu motiv ca e campanie electorala.Dar in campanie electorala se inventeaza orice numai pentru a mai arunca vre-o piatra in ograda vecina.

        Sunt cetățean activ
       • -1 (1)
        Filea și Plaha au furat banca de stat apoi au vândut-o pe bucăți și pe degeaba. Acum e târziu de facut fum. Plaha și-a luat banii și clar că nu mai are nici o treabă...
        • 0 (0)
         Miie mii interesant cam cuie ii este convinabil sa bage in societate aceste idei expuse de tine mai VIF? Cel mai logic ar fi ca esti un comunist afurisit ce inca mai spera ca astfel murdarind guvernarea se va putea intoarce la conducere. Insa nu... zilele voastre au expirat, a venit timpul pentru modernizare si democratizare!

         Sunt cetățean activ
        • +1 (1)
         Vif, eu zic ca Plaha a mai luat si banii de la Chase, si Bank of America, plus a cumparat Luna si jumate din Jupiter, iar acum se gindeste sa puna mina pe Apple si BMW Group, hai bre ca e ridicol ceea ce faceti

         Sunt cetățean activ
         • +1 (1)
          fcmd, eu am inteles ca Plaha a privatizat Colosseumul, Statuia Libertatii si Turnul Eiffel, acum a interzis accesul la toti si se plimba numai el pe acolo :D :D

          Sunt cetățean activ
   • +1 (1)
    Nu sunt informat, și sunt plătit să-i critic pe toți... Vorbeam în comentariu despre calitățile profesionale ale multor persoane din actuala guvernare, și tocmai afirmam că au căzut pradă sistemului. Nu cunosc cine și al cui om e. Probabil Plahotniuc, dar și alții, are în jurul său suficientă lume pricepută, instruită, școlită. În general, toate astea nu încurcă să fii și corupt.
    • +1 (3)
     Da dar una e sa spui despre cineva ceva si sa o faci de mult timp si asta e sa vii cu argumente si dovezi concrete, si asta nu la tine ma refer, la altii care vin pe aici si arunco ori lanseaza tot felul de declaratii tari si gogosi politice.

     Sunt cetățean activ
 • -1 (1)
  Rusia nici nu trebuie să trimită armată peste noi, și așa ne-a avut cum a vrut. Să declari la televizor că ești eruopean și să ne vinzi rușilor e tragic. Filat și Plahotniuc, treziți-vă, sunteți niște naivi până la urmă, pentru că afacerile voastre sunt în pericol, cu Rusia nu aveți nicio garanție , numai în Europa se respectă dreptul de proprietate privată. O să rămâneți cu fundul gol, și nu o să vă apere nimeni, pentru că îi trădați pe toți, și pe alegători, și pe investitorii străini, și chiar propria familie o trădați.
  • -1 (3)
   Ulinici acum (dar poate si ponti-Filat) e intr-o mare dilema: daca face totul posibil ca RM sa adere la UE, va trebui sa raspunda in fatza legii pentru tot ce a facut..si sa stea ani buni la racoare....cu Rusia- parca ii este mai convenabil,dar nu e in siguranta nici acolo: stie ca Putin e imprevizibil: azi il amnestiaza pe Hodorkovski,maine il baga la zdup pe Ulinici...
   Asa ca ei prefera,ca si comunistii,sa stea cu fundu in 2 luntri...dar la un moment dat nu vor putea sa se mai cracane atita,se vor scufunda.
   • +3 (3)
    Ei hai, de asta dar PD-ul depune atita efort in calea europeana a tarii da??? Eu inteleg ca tot ce e legat de Plaha prinde la public, da nici chiar asa fiti oleaca mai cu imaginatie dar si cu logica, nu se leaga lucrurile intelegiti???

    Sunt cetățean activ
    • -1 (1)
     Ce efort depune PD,care e partener strategic cu Edinnaya Rossia?
     Efort de a da rusilor aeroportul Chisinau,BEM,etc?
     • +2 (2)
      PD a partener si cu PSD-ul din Romania, e membru cu drepturi depline a internationalei socialiste, si cu multe alte partide din tarile UE care au o doctrina social-modecrata, colaborarea schimbul de experienta la nivel de partid e necesar daca te consideri un partid serios.
      Asta nu e argument ceea ce spui tu dar pare mai mult a salivare de emotii si ura sovinista, in fine nu apar PD-ul dar incerc sa gindesc logic si rational.

      Sunt cetățean activ
      • 0 (0)
       "PD a partener si cu PSD-ul din Romania"
       Cu asta ai mai demonstrat odata cine sinteti.
       Parteneti cu Putin,cu Ilici Iliescu....
       Spune-mi cine e prietenul tau,si iti spun cine esti tu.
  • +2 (4)
   Eu una nu inteleg cum poti sa interzici cuiva sa cumpere ori cuiva sa vinda actiunile care ii apartin???? Cum???
   Este o lista intocmita de BNM in care sint indiccati tarile regiunile care prezinta risc, in acea lista FR nu exista, voi intelegeti ori nu????
   Si daca interzicea era ilegal, dadeau aia RM in judecata la un tribunal international si le plateai si didivente ori daune....Linistiti-va daca nu intelegeti nimic

   Sunt cetățean activ
 • -3 (3)
  nui de vina asta, nui de vina celalalt, toti tac si cind deja sa facut fiecare delcara ca na stiu, ca nui responsabiliatea lui, intrebati-l pe acela e.t.c
  ori aproape toti is prosti si o mica parte hitri, ori toti se hranesc din asta
  ce nu-i clar?!
  de la bun inceput, de ce BEM a dat credit unora necredibili si cind BEM a dat credit unui X, acel X cea pus in gaj?! sa vedem oficial!
  pe urma sa mai vedem cind Telecom, Tutun CTC a luat credit, ce-au facut ei cu acele credite?! sa vedem oficial!
  • -3 (3)
   BEM a vindut actiunile rusilor ca nu si-a rambursat creditele, atunci cui a dat BEM aceste credite si cea luat in gaj ca garantie????????
   • +2 (2)
    Nu BEM dar actionarii de la BEM, care au tot dreptul sa faca acest lucru, a vindut o firma din Rusia altei firme din Rusia, ce sa schimbat per ansamblu???? Nimic, de asta nici nu inteleg de ce atita zarva in zadar

    Sunt cetățean activ
  • +2 (4)
   Acum nu se vorbeste de credite, acum se vorbeste de tranzactia de actiuni, si daca sinteti atit de liberali care au principii democrate imi spui te rog cum poti sa interzici cuiva sa vinda iar altuia sa cumpere????

   Sunt cetățean activ
 • -2 (2)
  Acuma dacă tot au preluat rușii totul, de ce să nu-i tragem în țeapă noi pe ei, dacă companiile astea de stat sunt falimentare, și au datorii enorme, să rămână rușii cu datoriile, iar ce mai este bun pe acolo să fie cumva transferat la alte întreprinderi. Doar e posibil așa ceva, înainte de a da întreprinderele băncii, să fie înstrăinate activele (da, nu e legal acum, dar în alte cazuri se face, când e vorba de interese personale, se pot lichida întreprinderi, se pot face multe lucruri). Încă un moment important, de ce să ne folosim în continuare de BEM pentru achitarea pensiilor și salariilor, ce alte bănci nu pot face asta?
  • +1 (3)
   Asta tot ii aiureala si isterie inzadar, cred ca acum avem o guvernare mai buna ca oricind si asta cred pentru ca am vazut rezultate concrete, economia a crescut si modernizarea tarii merge in toi. Iar cei ce incearca sa-l atace pe Dragutanu sau pe Plaha sau pe Filat cred ca o fac din simplu motiv ca e campanie electorala.Dar in campanie electorala se inventeaza orice numai pentru a mai arunca vre-o piatra in ograda vecina.

   Sunt cetățean activ
 • 0 (0)
  D-ul Sturza,a aspus clar:Nu poate un sergent(abea ridicat in grad de sergent)sa conduca o armata intreaga,adica,sa-l pui in post de general!El are nevoe de cel putin 10 ani de munca pe tarimul bancilor(am in vedere de Draigutan aista,care o face pe desteptul si numai).In ceea ce,priveste bancile din Moldova,apa-i toate bancile au esire la Moscova si nu trbue de dat vina concrect,ca-i Plahoniuc,Filat,Lazar,Leanca si altii.Ei,TOTI ce-i de la conducerea Moldovei, de mai bine de 4(patru)ani--SINT TOTI VINOVATI.Moldova,intr-o zi(dar la BEM) sint peste 2 milioane de agenti,ce au conturi deschise,vom pati exact, ce s-a intimplat si cu banii(rublele) nostrii(dar lumea a avut poate miliarde de ruble),l-a destramarea USSR,din banmcile de economii din Moldova.Eu n-am motive ca,de pastrat banii in bancile Moldovei,este un lucru de increzut.Cum sintem noi,moldovenii,ce-a pati vecinul,voi pati si EU;dar,n-ar trebiu sa fie asa,ar trebui sa ne vedem drepturile,innainte de-a intra in faliment.

  Sunt cetățean activ

×
Economic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA