(video) Stop Cadru: Incursiune în istorie marca Ghimpu-Voronin

Nici o ședință a Parlamentului nu se desfășoară fără un schimb de replici între coaliția de guvernare și opoziție. Astăzi, 29 mai, în timpul dezbaterii în plen a proiectului cu privire la modificarea bugetului de stat, a avut loc un schimb de replici între liberal-democrați și liberali, transmite UNIMEDIA.

Președintele fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț, a solicitat să ia cuvântul și a încercat să pună punct disputelor. „Întrebări față de raportor nu mai sunt și am trecut la faza unui bocet pre-electoral”, a declarat acesta, iscând un nou val de replici.
 
„Fostului și actualului Ivan Susanin, nu mințiți lumea. Sunteți niște...oameni care așteptați să se termine mandatul și să vă duceți de unde ați venit, acolo unde i-a dus Susanin pe nemți”, a replicat Mihai Ghimpu.
 
Liderul comuniștilor l-a corectat pe liberal. „Dle Mihai Ghimpu, a spus ca întotdeauna adevărul. Numai că a încurcat pe cine a salvat Ivan Susanin. Nu cu nemții Mișa, dar cu polonezii”, a precizat Vladimir Voronin.
 
„A fost o precizare de ordin istoric, iar ca adevărul să triumfe până la capăt, dl Ghimpu”, a spus speakerul Igor Corman, oferindu-i din nou cuvânt liderului PL.
 
„Dle Voronin, aveți dreptate, dar nu i-a salvat și i-a terminat. Aici e problema”, a conchis Ghimpu.
 
În Rusia, numele lui Ivan Susanin este bine cunoscut. Cu 400 de ani în urmă, cu preţul propriei vieţi, el l-ar fi salvat pe primul ţar din Dinastia Romanov, Mihail Fiodorovici. S-au păstrat mai multe versiuni ale acestei legende. Importanţa faptei săvârşite de ţăranul din Kostroma este şi ea tratată în mod diferit. Ivan Susanin, care a fost luat prizonier de polonezi, a fost torturat, potrivit documentului, însă nu a divulgat locul unde se ascundea ţarul. Legendele populare spun că înainte de a fi prins, Susanin i-a adus pe polonezi în mlaştinile din pădurile din Kostroma, unde aceştia au murit.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub