ora: 10:10, 18 apr 2014 3594
Autor: Cristina Buzovschi

(video) Snegur: E un nonsens să faci referendum pe subiectul limbii oficiale


Video se incarcă ...
(video) Snegur: E un nonsens să faci referendum pe subiectul limbii oficiale
Mircea Snegur, primul președinte al RM
Foto: UNIMEDIA

Nu are sens să organizezi un referendum național pentru a modifica articolul 13 din Constituție cu privire la denumirea limbii de stat. Pentru a soluționa această problemă este necesar doar de votul Parlamentului. De această părere este primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, care a participat aseară la emisiunea „Alb&Negru” de la UNIMEDIA.

Președintele consideră că orice speculații de ordin politic trebuie să înceteze, iar la bază problemei să fie abordarea științifică și decizia Curții Constituționale din 5 decembrie 2013.

„Aici politica nu are nicio însemnătate. Baza denumirii limbii este abordarea științifică. Academia de Științe, încă pe timpul președinției mele a clarificat această problemă pe deplin. Această problemă trebuie soluționată. Trebuie să fie modificat articolul și să fie scris așa cum a decis Curtea Constituțională. Cred că până la urmă așa și va fi”, crede Mircea Snegur.

Potrivit lui, nu trebuie de admis organizarea vreunui referendum la acest subiect. „E un nonsens, odată ce avem decizia savanților și a Curții Constituționale. Rămâne doar să fie votat în Parlament. Pentru asta trebuie ca forțele democratice să câștige alegerile din noiembrie curent. Dacă vor avea majoritate constituțională mă vioi apuca și eu să-i conving de necesitatea acestei modificări”, a adăugat sursa.

Snegur are și motive de bucurie. „Pe mine mă bucură faptul tineretul vorbește curat și frumos românește. Mie mi se umple inima de bucurie. Și politicienii din generația mea care s-au mai perindat prin politică și-au mai cizelat limba pe care o vorbesc”, a menționat primul președinte al statului Republica Moldova.

UNIMEDIA amintește că la 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a statuat că Declarația de Independență prevalează textului din Constituție. Astfel, limba română este limba oficială a Republicii Moldova, deoarece acesta este termenul precizat în Declarația de Independență a țării. Ulterior, liderul democraților, Marian Lupu, a propus organizarea unui referendum privind denumirea limbii de stat.

Ca și Mircea Snegur, nici Vladimir Voronin nu agrează idee desfășurării unui referendum la acest subiect. „Nu este bine să umbli cu limba-ncolo și-ncoace!”, a spus cel de-al treilea președinte RM în cadrul unei precedente emisiuni din studioul UNIMEDIA.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -9 (9)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Cel mai bun si pregatit Presedinte a fost Lucinschi. Snegur e un tradator si un idiot fara margini.
  • +3 (5)
   Lucinschi??? :-)))

   Nu-i Snegur cheie de biserica, dar cu Lucinschi ai dat-o-n bara :-)
   • +1 (3)
    O buna afirmatie ar fi ca nu am avut presedinti buni pana acum.
 • 0 (4)
  Snegur
  RIP
 • -1 (3)
  Mintalitatea a lui Snegur a ramas ca la brigadir de la colhoz sovetic.
 • +3 (3)
  da la subiectul crearii autonomiei gagauze, nu avea sens de facut un referndum?
 • +1 (3)
  Corect vorbiti acum,d-le presedinte Snegur! Dar era mult mai bine daca vorbeati astfel si atunci cand erati in exercitarea functiei...
  • 0 (0)
   Pentru cel care a pus minus: vezi materialele despre congresul "Casa Noastra - R.Moldova" din 1994,initiat de M.Snegur,care spunea atunci ca romanii si moldovenii sunt doua popoare diferite...
 • -2 (2)
  Are si Snegur pacatele lui. Insa doar pentru faptul ca el este presedintele care a avut curaj sa sfideze Rusia si sa ne elibereze prin "Declaratia de Independenta", el trebuie respectat.
  • +2 (2)
   Apropos si Timofti a avut curajul sa sfideze Rusia, un mare respect si lui.

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA