(video) Sintagma „limba moldovenească” a iscat noi dispute în Parlament

Ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Regatul Spaniei privind cooperare și asistență reciprocă în domeniul vamal, încheiat la Madrid în 22 octombrie 2013, a stârnit dispute astăzi în Parlament.

Liberalii au solicitat amendarea Acordului și înlocuirea sintagmei de „limbă moldovenească” cu sintagma „limba română”, relatează UNIMEDIA.

Viceministrul de Justiție, Nicolae Eșanu, a precizat că asemenea acorduri nu pot fi modificate, ele ori sunt ratificate ori nu sunt respinse. Acesta a punctat că textul Acordului este similar cu cel pe care Republica Moldova îl mai are cu alte 22 de țări.
 
„Amendamentul nostru, al fracțiunii noastre a Partidului Liberal este să fie înlocuită sintagma „limba moldovenească” de sorginte sovietică cu sintagma constituțională de „limbă română”, a menționat Valeriu Munteanu, făcând trimitere la decizia Curții Constituționale din 5 decembrie 2013, prin care limba română a fost declarată limba de stat în Republica Moldova.
 
Viceministrul Justiției a explicat că Acordul nu poate suferi modificări. „Acordul fiind semnat între două țări, nicio parte nu poate aduce amendamente la textul Acordului. Noi suntem în situația în care fie acceptăm ratificarea, ori respingem. Nu poate fi schimbată nicio virgulă din acest Acord semnat, fără acceptul celeilalte părți”, a punctat Eșanu. 
 
Și Mihai Ghimpu s-a aliniat la discuții. „Spania nu va fi împotrivă dacă va fi scris limba română. Astăzi s-a găsit în arhivele Vaticanului că nu limba latină este mama limbii române, ci limba română este mama limbii latine”, a declarat liberalul, trezind hohote în sectorul comuniștilor.
 
„Textul poate fi ratificat cu rezerve doar în cazul în care însuși textul Acordului prevede o asemenea posibilitate. Dacă nu este prevăzut așa ceva în textul Acordului, orice rezervă este percepută ca un refuz de a ratifica Acordul respectiv. În partea diplomatică aceasta este considerat un gest neprietenesc”, a accentuat Nicolae Eșanu.
 
Democratul Dumitru Diacov a propus să fie pus capăt discuțiilor și să se treacă la vot. „Propunem să mergem mai departe, să votăm, să ratificăm acest Acord. Eu i-am sfătui pe unii colegilor să nu-și piardă cunoștința când aud sintagma de limba moldovenească”, a spus deputatul PD.
 
În cele din urmă, proiectul de lege a fost propus votului și adoptat în ambele lecturi. De la vot s-au abținut liberalii și deputatul neafiliat Mihai Godea.

 

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI