ora: 11:17, 21 feb 2014 7870
Autor: Cristina Buzovschi

(video) Sintagma „limba moldovenească” a iscat noi dispute în Parlament


Video se incarcă ...
(video) Sintagma „limba moldovenească” a iscat noi dispute în Parlament
Plenul Parlamentului
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Regatul Spaniei privind cooperare și asistență reciprocă în domeniul vamal, încheiat la Madrid în 22 octombrie 2013, a stârnit dispute astăzi în Parlament.

Liberalii au solicitat amendarea Acordului și înlocuirea sintagmei de „limbă moldovenească” cu sintagma „limba română”, relatează UNIMEDIA.

Viceministrul de Justiție, Nicolae Eșanu, a precizat că asemenea acorduri nu pot fi modificate, ele ori sunt ratificate ori nu sunt respinse. Acesta a punctat că textul Acordului este similar cu cel pe care Republica Moldova îl mai are cu alte 22 de țări.
 
„Amendamentul nostru, al fracțiunii noastre a Partidului Liberal este să fie înlocuită sintagma „limba moldovenească” de sorginte sovietică cu sintagma constituțională de „limbă română”, a menționat Valeriu Munteanu, făcând trimitere la decizia Curții Constituționale din 5 decembrie 2013, prin care limba română a fost declarată limba de stat în Republica Moldova.
 
Viceministrul Justiției a explicat că Acordul nu poate suferi modificări. „Acordul fiind semnat între două țări, nicio parte nu poate aduce amendamente la textul Acordului. Noi suntem în situația în care fie acceptăm ratificarea, ori respingem. Nu poate fi schimbată nicio virgulă din acest Acord semnat, fără acceptul celeilalte părți”, a punctat Eșanu. 
 
Și Mihai Ghimpu s-a aliniat la discuții. „Spania nu va fi împotrivă dacă va fi scris limba română. Astăzi s-a găsit în arhivele Vaticanului că nu limba latină este mama limbii române, ci limba română este mama limbii latine”, a declarat liberalul, trezind hohote în sectorul comuniștilor.
 
„Textul poate fi ratificat cu rezerve doar în cazul în care însuși textul Acordului prevede o asemenea posibilitate. Dacă nu este prevăzut așa ceva în textul Acordului, orice rezervă este percepută ca un refuz de a ratifica Acordul respectiv. În partea diplomatică aceasta este considerat un gest neprietenesc”, a accentuat Nicolae Eșanu.
 
Democratul Dumitru Diacov a propus să fie pus capăt discuțiilor și să se treacă la vot. „Propunem să mergem mai departe, să votăm, să ratificăm acest Acord. Eu i-am sfătui pe unii colegilor să nu-și piardă cunoștința când aud sintagma de limba moldovenească”, a spus deputatul PD.
 
În cele din urmă, proiectul de lege a fost propus votului și adoptat în ambele lecturi. De la vot s-au abținut liberalii și deputatul neafiliat Mihai Godea.

 

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -17 (19)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  На Украине радикалы нарушили перемирие и открыли огонь по правоохранителям При столкновениях в центре Киева уже погибли 77 человек. При столкновениях в центре Киева уже погибли 77 человек. В Киеве радикально настроенные сторонники оппозиции открыли огонь по сотрудникам правоохранительных органов, нарушив перемирие. Об этом сообщается на сайте МВД Украины. «По состоянию на 10.15 «мирные» протестующие цинично нарушили шаткое перемирие, открыв огонь из огнестрельного оружия в сторону правоохранителей на улице Институтской. Командование внутренних…
  • -6 (16)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   Numai sunt probleme in tara asta de rezolvat decit sa ne sfadim in ce limba vorbim. Principal sa o stim a vorbi si cu asta totul am spus.
   • -7 (15)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
    Eu sunt de aceeasi parere cu tine Lynch.
    Si Diacov a spus foarte corect sa se treaca la alta proiecte de dezbatut, ca nu o sa pierdem timp de facut dezbateri care nu vor aduce la nimic.
    Inca odata repep, trebuie de pus accentul pe problemele economice ale tarii.
    • -6 (14)
     Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
     Deputatii Parlamentului trebuie sa se axeze in primul pe prinacipalele probleme din tara. Si aici ma refer la problemele economice, sociale etc. Trebuie de venit cu idei care sa aduca un progres societatii.
     Dezabaterile acestea intr-adevar sunt inutile si fara nici o logica. Doar timp pierdut.
     • -7 (13)
      Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
      Desigru ca trebuie de pus accent pe problemele cu care se confrunta tara.
      Dau 100% ca pe oamenii din sate asa le este totuna cum se numeste limba cit timp nu au un salariu decent.
      Mai bine deputatii ar veni cu idei si ar sustine proiectul democratilor cu privire la creare pe intreg teritoriul tarii a magazinelor sociale.
      • -8 (10)
       Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
       Nu ar mai strica daca in cazului proiectului propus de cei din PDM inca anul trecut, toti deputatii sa-l voteze, indiferent de culorile politice.
       Nu ar strica sa se vorbeasca si despre locuintele sociale - proiect deasemenea propus de PDM.
       • +6 (8)
        mai ducetiva intrun loc cu tot cu democratii vostrii, ati zacalibit lumea cu mesajele voastre platite
        • -6 (8)
         Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
         Diacov stie ca este ales de popor pentru a para interesele nationale si nu cele personale sau ale altor tari precum o fac unii, de aceea si vine cu replici, destul de obiective care ar trebui sa le trezeasca constiinta celor din PL si sa se mai gindeasca si la activitate eficienta dar s anu bata pasul pe loc.

         Sunt cetățean activ
         • +5 (7)
          Conducerea constient provoaca diferite scandaluri de genul acesta si nu numai,ca sa ne abata de la problemele adevarate.Slugile astea jigoase a rusilor de 20 de ani au aceias tactica.Acum,cind este momentul ideal sa scoatem armata de ocupatie ruseasca,ei se ocupa de limba moldoveneasca si fustele jurnalistilor.
          Cu jigodiile astea tradatoare si hoate nu iesim din mizerie inca 20 de ani.
          PL-unicul! partid al poporului.in resc niste golani care n-au nici cele mai elementare conceptii de patriotizm,se tin numai de tradat si furat.Majoritatea sint dusmanii moldovenilor
      • +5 (7)
       mai mancurtilor , cum adica va este tot una in ce limba vorbim ? Pentru ce am luptat pe strazi incepand cu anul 1988 ? Pai voi astea chiar ati tampit cu tutul , tradatori de neam ce sunteti . Vai si amar de capul vostru , descreerati ce sunteti .
       • 0 (2)
        Din cauza ca majoritatea moldovenilor is lasi si tradatori, ca ieseanu si diacov, ne vom contra inca 1000 de ani in ce limba vorbim, popor prost...
  • +3 (3)
   ПО ВСЕМ ДАННЫМ ПОСТУПИВШИМИ С ПРИДНЕСТРОВЬЯ,РОССИЯ ПОСРЕДСТВОМ РОГОЗИНА ВЫСЛАЛА СНАЙПЕРОВ КОТОРЫЕ БЫЛИ ПОМЕЩЕНЫ НА НЕКОТОРЫЕ ЗДАНИЯ И ОСУЩЕСТВЛЯЛИ ОТСТРЕЛ МИТИНГУЮЩИХ.ОДНАКО В ПРОЦЕССЕ ОНИ ПУТАЛИ МИТИНГУЮЩИХ С СИЛОВИКАМИ ОТЧЕГО В РЯДЫ СИЛОВИКОВ ПОЯВИЛИСЬ ЖЕРТВЫ.
 • -17 (19)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Люди умирают с голода, а у эти все лимба ..
  • +12 (14)
   Bai tampitule, cu sarcazmul asta lui ma-ta sa-i vorbesti!!! Si invata romana, sau pleaca de unde ai venit - in Siberia!!!
  • +8 (10)
   Eu nu inteleg. Iarasi heroglife urate. Cer traducere Va rog frumos caci vad ca " cartitele" ne-au invadat. Sunt peste tot! Ne gauresc solul. Cred ca spera sa ne prabusim.
   ----Stimati "Rusofoni" - Nu va deranjati caci bazele actualei societati moldovenesti devin tot mai solide si degraba o sa va invatam si un pic de cultura------ Mie imi pare intradevar rau ca nu v-am invatat pana acum dar inca nu-i tarziu, inca mai aveti sperante -------

   Sunt cetățean activ
  • +11 (13)
   ...vãd cã nu mai mori "с голода", dar mai trãiesti animalã nesemtitã ce esti... iti trimite cumva Putin pensie socialã?!;-)
   • +5 (7)
    "nesemtitã" sau "nesimtitã", tot animal rãmâi ;-)
  • +6 (6)
   А умирают с голода, потому что Кремль до сих пор не дает нам развиваться и держит нас на коротком поводке, используя инструменты внедренные еще советской пропагандой и социальной инженерией.
   .
   Вот тебе лично, какая нафиг разница как свой язык называют коренные жители Молдовы, которые тут живут далеко не в втором или даже пятом поколении, а намного дольше!?
  • +3 (3)
   bai Rogozi , de ce nu te duci in rusia ca acolo toti se lafaie in frisca , pana mea de venetici ce sunteti . Acasa ca va expirat viza .
 • +5 (7)
  Serios ? si pe ce site rusesc ai citit asa ceva ?
  Daca ai sa incerci sa citesti stirile agentiilor ucrainesti si nu rusesti ai sa vezi ca lume are un pic alte culori fata de celea relatate de "rasha".
 • -8 (12)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Ce asta e principalul acuma? Uitati-va la Ucraina. Va trebue sa rascoliti prostiile aceste cu limba sa nenorociti lumea? Si la acel cu limba si la acel fara limba o sa le fie rau pe urma. Toate limbile Dumnezeu le-a dat si toate sint totuna. In Ucraina tot de la asa prostii sa pornit si la ce au ajuns.
  • +3 (3)
   Pentru mancurți și alte slugi ale Kremlinului, desigur, nu e asta principalul. Și nu doar acum nu e principal, ci întotdeauna!
   .
   Pederaștii de la Kremlin vor cu dinadinsul să conserveze staus-quo-ul, situație forțat impusă încă de propaganda sovietică.
   .
   Ei, dar tu știi asta, kazaciok de pe Volga, așa-i? :)
 • +4 (6)
  Rusi au utilizat toate mijloacele de a va indeparta de fratii vostri,romanii, pentru a ramane in sfera lor de influienta, de preferinta ca cetateni de categorie inferioara.
  Asa au nascocit limba moldoveneasca diferita de cea romana, fascismul romanesc,scrierea in slavona,lucruri care se perpetuiaza si astazi in mintile
  zombate ale unor moldoveni.

  Sunt cetățean activ
 • +11 (17)
  Lucinskii, Diacov, Voronin....la pensie cu voi, mancurtilor!!!
  • +5 (7)
   Diacov se crede mai înțelept ca toată academia de științe, este un mancurt născut prin siberia și el jita ne învață cum se numește limba străbunilor noștri ?
 • +3 (7)
  Un parlament intreg sa devina idiot cu totul, datorita lui DIACOV? Agentul KGB sub acoperire la ambasada URSS de la Bucuresti? Ministrul vostru de justitite sau de externe trebuia sa ia legatura pe cai diplomatice cu Guvernul regal al Spaniei si sa arate motivele constitutionale schimbate pentru care se cere acest lucru !! ATAT!! ATITUDINEA ESTE ANTIROMANEASCA fara nicio scuza !! Afara cu r. moldova din UE!! AM spus/spunem de mii de ori si inca o sa mai spunem : NU FACEM IMPORT DE COMUNISTI , COMUNISM si antiromani in TARA NOASTRA!! RESPECTATI-VA PROPRIA CONSTUTIE. PARTIDUL DEMOCRAT condus de DIACOV si LUPU este antiromanesc fara niciun dubiu!! VOtati=l daca doriti sa nu intrati in UE!! Romania si poporul roman nu vor fi de acord cu atitudini antiroamensti in UE!! Intelegeti odata pentru totdeauna !! ORI in VEST cu ROMANIA,ori in EST cu RUSIA!! ALTERNATIVA NU EXISTA, DECAT ALT ZID AL BERLINULUI LA PRUT! Aveti ultimele examene: RECENSAMANTUL si alegerile europarlamentare din Romania
 • +5 (7)
  ....................../´¯/)
  ....................,/¯../
  .................../..../
  ............./´¯/'...'/´¯¯`•¸
  ........./'/.../..../......./¨¯
  ........('(...´...´.... ¯~/'...')
  ..........................'.../
  ..........''............. _.•´
  ..........................(
  .............................. pentru Diacov mancurtul !
 • +2 (2)
  muiacov ii curva curvelor si sluga porcilor!!!
 • +2 (2)
  Alolingvul înrăit
  A mai lansat o mostră.
  Strigă ca un zăpăcit:
  „Ia za limbu nostră”.
 • 0 (0)
  o sa fie limba moldoveneasca, cand o sa fie si limba americana, limba braziliana :)
  sa fim seriosi.

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA