ora: 17:06, 20 iul 2017 11992
Autor: Marcela Zămosteanu

(video) Siegfried Mureșan, despre votarea sistemului mixt: E o pierdere ireversibilă de credibilitate pentru Republica Moldova


(video) Siegfried Mureșan, despre votarea sistemului mixt: E o pierdere ireversibilă de credibilitate pentru Republica Moldova
Foto: UNIMEDIA

Votarea sistemului mixt de către Parlament e o pierdere ireversibilă de încredere pentru Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute de europarlamentarul Siegfried Mureșan în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

Acesta susține că conducerea țării ar fi trebuit să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția și să nu încalce îndrumările instituțiilor europene.

„Când delegații din Republica Moldova, președinte de Parlament, președinte de partid, premier, au fost la Bruxelles li s-a spus: implementați avizul Comisiei de la Veneția integral, nu modificați legislația electorală, ci țineți cont de toate recomandările. Astăzi au modificat legislația electorală neținând cont de toate recomandările Comisiei de la Veneția, adică au încălcat ceea ce de la cel mai înalt nivel li s-a spus în Europa în ultimele săptămâni”, a declarat Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul a vorbit și despre consecințele votării proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral și că, mâine dimineață, urmează să fie înștiințați despre decizia de la Chișinău toți președinții și premierii statelor UE.

„E o pierdere ireversibilă de credibilitate pentru Republica Moldova. Mâine dimineață la ora 9:00, toți premierii și președinții țărilor UE vor avea pe masă informări cu privire la votul de astăzi și în acele informări va scrie următorul lucru: „o majoritate de conjuctură formată în Parlamentul Republicii Moldova, 74 de parlamentari, care nu este o majoritate naturală, rezultată din urma ultimelor alegeri, a votat în mod netransparent modificarea legislației electorale încălcând astfel avizul Comisiei de la Veneția și a avertismentele tuturor celorlalte instituții internaționale”.

Situația este extrem de serioasă, de aceea și insituțiile vor reacționa doar după o analiză detaliată a situației, reacția va fi extrem de clară și fermă, dar nu vă așteptați la reacții intempestive. Vicepreședintele Comisiei Europene a spus extrem de clar: implementați toate recomandările Comisiei de la Veneția, însă această acțiune este o încălcare a tuturor avertismentelor venite de la nivel european în ultimele săptămâni”, a afirmat eurodeputatul român.

Cât despre solicitarea Partidului Popular European către Comisia Europeană de a opri finanțările către Republica Moldova, Mureșan afirmă că ar fi posibilă a astfel de acțiune, dat fiind faptul că PPE-ul este un partid care conduce Uniunea Europeană.

Președintele Daul, a solicitat înghețarea asistenței marcofinanciare pentru Republica Moldova, pentru că anterior a spus că această asistență va putea veni doar dacă legislația electorală se modifică ținând cont de recomandările Comisiei de la Veneția, transparent, consensual după o dezbatere cu sprijinul opoziției. Nu s-a întâmplat acest lucru. Această solicitare are o greutate politică excepțională, mai ales că regulile jocului au fost cunoscute de autoritățile din Republica Moldova”, a conchis Mureșan.

UNIMEDIA menționează că astăzi Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectură finală proiectul de lege cu privire la schimbarea sistemului elecoral. Cu votul a 74 de deputați a fost adoptat sistemul de vot mixt, după ce la ședința Parlamentului din 5 mai, Legislativul a votat în prima lectură comasarea proiectelor cu privire la sistemul uninominal, propus de PDM și mixt, propus de PSRM.

Proiectul prevede ca 51 de deputați să fie aleși în baza circumscripțiilor electorale uninominale, iar 50 de deputați - în baza listelor de partid. 

Anterior speakerul Andrian Candu a declarat că proiectul va fi supus votului în a doua lectură doar după ce va fi avizat de Comisia de la Veneția.

Ulterior Comisia de la Veneția a publicat avizul privind proiectul de lege care se referă la modificarea sistemului de vot actual în sistem mixt. Organul consultativ nu recomanda ca în condițiile actuale Republica Moldova să modifice sistemul electoral.

De asemenea, europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat anterior că dacă Parlamentul va vota proiectul de lege privind votul mixt, asistența macrofinanciară 100 de milioane de euro pe care Uniunea Europeană anunța că urmează să le acorde Republicii Moldova, ar putea să fie anulată.

Partidul Popular European a venit cu un mesaj în care denunță schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova și condamnă cu vehemență ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția de către legislativul de la Chișinău.

Astăzi câteva mii de oameni, printre care liderii partidelor de opoziție și susținătorii acestora, s-au adunat în fața Parlamentului manifestându-și nemulțumirea față de modificarea sistemului de vot.

Tot în fața Parlamentului s-au adunat și susținători ai votului mixt, care au plecat imediat ce Legislativul a votat proiectul de lege în lectură finală.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -13 (17)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  REPUBLICA MOLOTOVA dă foc Europei ! OPRITI-O! Pana nu e prea tarziu ! ZIDUL PE PRUT ACUM!!! Fara Rusia la frontierele Romaniei ! JOS COMUNISMUL !!
  • +11 (15)
   Zidul pe ma-ta. Nu vorbi in numele romanilor ca nu ii reprezinti.
   • -10 (16)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
    Oamenii destepti au dat jos zidul de la Berlin,ce au despartit un neam.Acelasi zid este si pe Prut.
   • -8 (14)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
    Caderea zidului dintre Coreia de Nord/Sud nu o doreste partidul comunistilor din Coreia de Nord.
    Caderea zidului de pe Prut nu o doresc partidele moldoveniste si hotii,ce se tem de Unire ca dracul de tamaie.
    • +9 (9)
     Bre,@Titirez are in vedere re-instalarea zidului pe Prut,a sarmei ghimpate (intelege cum vrei),nu spre unire cheama!
  • +5 (5)
   Un mare "multumesc" Romaniei (si SUA) pentru sustinerea acordata regimului lui Plohis,din ianuarie 2016 pana in prezent...
   Cu ajutorul lor acum vom intoarce protapul spre est si totodata ei au obtinut o scadere a simpatiilor cetatenilor din R.Moldova in adresa acestor state! Romania a actionat "bine",dar era de asteptat,ascultand de asa experti ca Dungaciu,care in ianuarie 2016 slavea stabilitatea lui Plohis,iar acum 1-2 luni a inceput sa critice acapararea statului R.Moldova de catre proxenet.Spune acum ceea ce oamenii simpli intelegeau inca pana la instaurarea guvernarii mafiote...
 • +4 (4)
  Eu numai inteleg nimic, europenii le-au dat de inteles ca nu, ei totusi au votat.
  • -2 (2)
   Astea-s enigmele sufletului molotovenesc. Cand toți din împrejurimi spun că-i albă, ai noștri.... o sulă.... e neagră. Nu e destul ca nu ne vedem pe globul asta pământesc, dar fudulie cât toată Rusia.
   Lipsa educației generează astfel de momente jenante.....ce să-i faci....
 • +10 (10)
  Da ce-i de înțeles aici... Și PD-ul și PSRM sunt prorusi... , numai că PD nu se afișeasă, pentru a minți pe cei care nu-l acceptă pe Dodic. Da într-un final, și PD și PSRM au același scop: să trăim așa cum am trăit de la 40 încoace...
  • -16 (16)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   de proprusi de sunt cei din PD, tocmai in fiecare saptamana sint in vizzite ba la Washington ba l Bruxel
   • +7 (7)
    Multi sefi de trib canibali iubesc sa-si tina averile si familia prin EU-US. Gandon de exemplu ii casatorit cu cetatean roman si isi face vacantele prin Austria. Boratura lui Plaha vine cu avion privat din Italia.
    Da' Aeroportul l-o vandut la rusi, interconectarea energetica cu EU ii blocata, gazul si electricitatea se cumpara de la rusi/teroristi separatisti.
 • -11 (13)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  În țara asta mai sunt oameni normali la cap? Lăsați-o vă rog cu isteria asta, cine mă poate convinge că Plahotniuc nu va cumpăra deputați aleși pe lista partidului DA, Maia Sandu sau PLDM (oooof am uitat că jumătate din ăștea deja s-au corupt). Eu sunt pentru uninominal, nici mixstul nu-mi place, se alege deputatul direct, după asta se vinde lui Plahotniuc sau altcuiva, eu îl cunosc personal pe acest deputat că e de la mine din localitate, el anterior mi-a cerut votul, eu după ce el sa vîndut îi dau la moacă, mă răcoresc, plătesc o amendă pentru violență și gata. Dar ce pot eu să-i reproșez celu-i vîndut care a fost ales pe listă? Oare ce-i care susține-ți votul pe liste, vă credeți voi pe voi ce vă doriți
 • +10 (10)
  Ce cacat de propaganda gandonista.
  Tu sa vezi primarul pe strada si n-ai curaj sa ii zici ceva. Cine ti-s consilierii votati la tine in sat stii?
  Se apuca el sa dea la bot deputatilor. Erou de tastatura.
 • -12 (12)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Consilierii sunt votați tot pe listă, de se îngrozește lumea după alegeri cînd află cine sunt consilierii validați. Dar dece nu poți să-i zici nimic primarului dacă îl întîlnești pe satradă? Și eu știu că primarii primesc critici zilnic direct de la cetățeni, nu-i nici o problemă. Propagandă gandonistă mă poate numi doar un ratat, iar la bot deputaților le poți da direct, iar dacă nu ai curaj, le dai măcar la modul figurat. Terminați isteria legată de votul mixtului, lucrați cu oamenii, convingeții să facă alegeri corecte la scrutine, în rest puteți rămîne eroi de tastatură.
 • +6 (6)
  cei de la conducere au averi de milioane de euro. credeti ca ii freaca pe ei declaratiile celor din UE? pentru ei este important sa-si inmulteasca averile si atat.

×
Integrare Europeană
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA