(video) Reproșurile liberalilor și precizările Ministerului Educației cu privire la BAC-ul din 2013

Partidul Liberal condamnă intenția din acest an a Ministerului Educației de a concentra peste 28 mii de elevi în doar 100 centre de BAC și monitorizarea absolvenților în timpul examenelor cu camere de supraveghere. Liberalii susțin ideea contracarării fenomenului copiatului din timpul examenelor de bacalaureat, însă vin cu alte sugestii, în opinia lor, mai puțin stresante, relatează UNIMEDIA.

Reprezentanții PL consideră că elevii vor fi supuși unui presing psihologic și vor fi ținuți în condiții inadecvate, prin sălile de sport. Această practică se asociază cu experienţa defectuoasă din vara anului 2009 cînd bacalaureatul a fost folosit drept formă de şantaj şi intimidare, iar  copiii au susţinut examenele în condiţii dezumanizante, fiind concentraţi cu sutele în săli de sport sau cantine şcolare”, a sugerat deputatul PL, Corina Fusu.

Viceministrul Educației, Igor Grosu, a precizat că în mediu vor fi câte 285 de candidați în fiecare centru de BAC și nu va fi vorba de supraaglomerări.

„Atunci când am selectat instituția, am ținut cont de capacitatea ei. Așadar, este vorba de instituții de învățământ cu capacitatea de peste 1200 de elevi. Examenele se vor petrece în sălile de studii, în sălile de festivități și sportive. Nu vor fi 500 de elevi într-o singură încăpere, așa cum s-a menționat”, a nuanțat sursa.

Totodată, Maia Sandu a precizat că în țările din occident există experiențe similare, cu camerele de supraveghere din incinta sălilor de examen, iar impactul asupra elevilor a fost analizat și nu există motive de îngrijorare.

„Ministerul Educației, prin aceste acțiuni, dorește să pună în valoare elevii care au dat dovadă de sârguință, performanță, care au cunoștințe și să-i demotiveze pe cei care intenționează să fraudeze, să copieze la examene. Înțelegem interesul sporit pentru examenele de BAC, dar în același timp rugăm să ne abținem de la declarații și speculații politice. Acestea doar sustrage atenția elevilor, profesorilor și părinților de la pregătirea pentru examene”, a punctat ministrul în exercițiu.

Cât despre propunerea PL ca elevii prinși în timp ce trișează să nu aibă posibilitatea să susțină în mod repetat examenul de BAC decât peste o perioadă de 5 ani, reprezentanții de la minister au spus că aceasta poate fi analizată, însă deocamdată este considerată mult prea radicală. „Noi anul trecut al avut 133 de candidați care au fost surprinși copiind. Asta ar însemna, că ei nu ar trebui să aibă șansa de a susține repetat în sesiunea următoare,ci doar peste 5 ani. Este o idee care poate fi discutată, dar noi considerăm că este prea dur. Asta ar însemna să răpești 5 ani de zile din viața unui tânăr, din anii cei mai productivi”, a replicat Igor Grosu.

UNIMEDIA precizează că în sesiunea 2013, vor susține examene de bacalaureat 28.497 de candidați în 100 de centre (30 de centre în municipiul Chișinău și 70 în țară). În fiecare sală de examen vor fi camere de luat vederi. În acest sens au fost cheltuite deja peste 7 milioane de lei pentru procurarea tehnicii necesare.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub