ora: 16:24, 09 apr 2013 8122
Autor: Cristina Buzovschi

(video) Reproșurile liberalilor și precizările Ministerului Educației cu privire la BAC-ul din 2013


Video se incarcă ...
(video) Reproșurile liberalilor și precizările Ministerului Educației cu privire la BAC-ul din 2013
Pro și Contra
Poză simbol
Foto: ionut-puerava.blog.com
Partidul Liberal condamnă intenția din acest an a Ministerului Educației de a concentra peste 28 mii de elevi în doar 100 centre de BAC și monitorizarea absolvenților în timpul examenelor cu camere de supraveghere. Liberalii susțin ideea contracarării fenomenului copiatului din timpul examenelor de bacalaureat, însă vin cu alte sugestii, în opinia lor, mai puțin stresante, relatează UNIMEDIA.

Reprezentanții PL consideră că elevii vor fi supuși unui presing psihologic și vor fi ținuți în condiții inadecvate, prin sălile de sport. Această practică se asociază cu experienţa defectuoasă din vara anului 2009 cînd bacalaureatul a fost folosit drept formă de şantaj şi intimidare, iar  copiii au susţinut examenele în condiţii dezumanizante, fiind concentraţi cu sutele în săli de sport sau cantine şcolare”, a sugerat deputatul PL, Corina Fusu.

Viceministrul Educației, Igor Grosu, a precizat că în mediu vor fi câte 285 de candidați în fiecare centru de BAC și nu va fi vorba de supraaglomerări.

„Atunci când am selectat instituția, am ținut cont de capacitatea ei. Așadar, este vorba de instituții de învățământ cu capacitatea de peste 1200 de elevi. Examenele se vor petrece în sălile de studii, în sălile de festivități și sportive. Nu vor fi 500 de elevi într-o singură încăpere, așa cum s-a menționat”, a nuanțat sursa.

Totodată, Maia Sandu a precizat că în țările din occident există experiențe similare, cu camerele de supraveghere din incinta sălilor de examen, iar impactul asupra elevilor a fost analizat și nu există motive de îngrijorare.

„Ministerul Educației, prin aceste acțiuni, dorește să pună în valoare elevii care au dat dovadă de sârguință, performanță, care au cunoștințe și să-i demotiveze pe cei care intenționează să fraudeze, să copieze la examene. Înțelegem interesul sporit pentru examenele de BAC, dar în același timp rugăm să ne abținem de la declarații și speculații politice. Acestea doar sustrage atenția elevilor, profesorilor și părinților de la pregătirea pentru examene”, a punctat ministrul în exercițiu.

Cât despre propunerea PL ca elevii prinși în timp ce trișează să nu aibă posibilitatea să susțină în mod repetat examenul de BAC decât peste o perioadă de 5 ani, reprezentanții de la minister au spus că aceasta poate fi analizată, însă deocamdată este considerată mult prea radicală. „Noi anul trecut al avut 133 de candidați care au fost surprinși copiind. Asta ar însemna, că ei nu ar trebui să aibă șansa de a susține repetat în sesiunea următoare,ci doar peste 5 ani. Este o idee care poate fi discutată, dar noi considerăm că este prea dur. Asta ar însemna să răpești 5 ani de zile din viața unui tânăr, din anii cei mai productivi”, a replicat Igor Grosu.

UNIMEDIA precizează că în sesiunea 2013, vor susține examene de bacalaureat 28.497 de candidați în 100 de centre (30 de centre în municipiul Chișinău și 70 în țară). În fiecare sală de examen vor fi camere de luat vederi. În acest sens au fost cheltuite deja peste 7 milioane de lei pentru procurarea tehnicii necesare.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -1 (5)
  Chiar e asa de greu tehnic de a bruia semnalul GSM si 3G in raza institutiei unde se desfasoara examen-ul de BAC?

  Sunt cetățean activ
  • +8 (10)
   cei care au invatat sistematic nu trebuie sa aiba griji sau probleme...este o idee buna
   • +6 (6)
    Gimpu cu coada lui peste tot ca nicuratul! Doamne la virsta acasta minte nui mai dai dar macar scapîne de el. În afară de bani omul acesta numai vede nimic, însuși gura cei vorbește..Păcat?
    • +5 (5)
     Salut aceasta decizie a Ministerului Educatiei, intr-adevar, ultima vreme se mareste numarul diplomelor cumparate.
     Sper ca va fi o metoda eficienta. Ma bucur ca este unul din putinele ministere care iau exemplu din alte tari mai dezvoltate. Bravo.
   • +5 (7)
    +1
    IDEEA trebuia realizata inca 20 de ani in urma.
    Acum BAC_ul (in scoala mea si in scolile verisorilor mei) reprezinta un instrument pentru estorcare de bani.
    Elevii se pregatesc din start de COPIAT.
    Nivelul studiilor preBAC in Moldova se orienteaza la CAPACITATEA DE A COPIA (!!!)
    E o tragedie degradarea studiilor in Tsara.
    Trebuie de dezradacinat.
    Salut Initiativa Ministerului Educatiei.
    E TIMPUL.
    • 0 (0)
     Rammstein - Amerika
     http://www.youtube.com/watch?v=4NAM3rIBG5k
    • +2 (4)
     Da e opresiune grea camere, asistenti etc dar asta e rezultatul ca nu se mai invata la scoli toti cauta sa copie dar nu a invata, pe vremea mea telefoanele inca nu erau asa de raspindite la elevi incit sa poti sa copii si telefonezi cuiva si lumea mai invata cite ceva dar acum e o nebunie dupa COPIAT telefoane ultra moderne, tablete, casti microspice si fel de fel de device-uri care iti permite sa copii, sustin ca trebuie sa fie bruiat semnalul gms (desi unii smecheri o sa gaseasca laternative ca radio undele, wifi etc), camere numaidecit trebuie dar si cu cei care verifica testele tot trebuie de luat masuri ca tare le mai place sa diminueze notele cu aspecte pur subiective.
     • +4 (4)
      Da, DAR
      BAC_ul e un examen optional, destinat sa identifici shi promovezi oamenii cu capacitatsi PESTE medie.
      Cei ce au muncit facind studii trebuiesc apreciatsi shi promovatsi, asta-i menirea BAC_ului.
      ----
      Eu cred ca tu shi totsi cei sanatoshi n-ar vrea sa fie lecuitsi de MEDICI care nu shtiu sa invetse, DAR shtiu sa impinga bani unde le trebu shi sa-i stoarca de la pacientsi..?
 • +7 (11)
  Mie imi place ideea cu Bacul cine e cinstit e cinstit si da examenul asa cum
  trebuie , conform capacitatilor lor dar cei ce se tem si stau cu mița în sac
  si acum din timp o cauta pe Motive
  iar Ghimpu incearca sa atraga ceva electorat cu aceaste afirmatii
  • +2 (2)
   de atras nu are cum , vrea sa pastreze ceea ce a pierdut deja
 • +5 (9)
  Liberalii incearca disperat sa mai atraga ceva tineret de partea lor... dar asta nu o sa ii ajute!
  Ajunge cu faradelegile, blaturile si cumatrismul din tara - totul trebuie sa fie cinstit!
  PL tine mere cu dracii, daca nu ii una ii alta...
 • +3 (5)
  Prin comportamentul sau furibund, clona neobolsevica Ghimpu demonstreaza ca nu-i pasa de viitorul acestei tari. Daramite de cadrele scolite in Occident. Sau, poate, pe fundalul grandomaniei si urii devastatoare, tinteste acest scaun, desi, ca formatiune hotomana si prapastioasa, e pe moarte.
 • +1 (5)
  детский сад
 • -1 (7)
  Cum ramane cu PRIVACY?
  Eu nu sunt de acord ca la copilul meu să se belească toți pedofilii!
  System go to hell and give people privacy back, right now!
  • +2 (6)
   Tineti-l acasa si uita-te doar tu la el. Odata ce a pasit pragul scolii, trebuie sa se conforme cerintelor institutiei si la ce merge copilul intra-colo. Poate sa stam acasa pe soba si sa luam bacul? Trebuie odata si odata sa se faca regula in tara asta, doar se vede ce specialisti au iesit in ultimii ani. Fara schimbari nu e posibil.
   • 0 (6)
    Voi ați făcut locuri de muncă pentru domeniile în care predindiți că faceți regulă? spuneți elevilor că au un viitor de poveste în țară dacă vor învăța ce vă vrea osul și ei vor învăța. Ce salarii se dau în cercetare? știi?
   • +1 (5)
    salariu - fix 800 lei!
 • +2 (6)
  cred ca camerele de luat vederi sunt buni atat pentru elevi , cat si pentru profesori.In felul asta vor lua bac-ul numai cei care merita iar profesorii vor fi impedicati sa ia mita
  • -1 (5)
   Și o să-ți bage în programă ce vor costele viermilor a tot știutori. O să programeze (îndobitocească) lumea cum o să vrea oasele unora. De la istorie, matematică până la biologie, chimie. Occidentul are nevoie de oameni proști, nu de inteligență! Asta este doar un "test de stres". Se pare că cineva s-a afumat, copiatul este doar un pretext!
  • 0 (4)
   Voi nu vedeți ce aveți afară? bănci = cămătărie, schimburi valutare cu prime EXTRA prin asta statul tolerează robia peste hotare, simboluri = marketing. Voi vreți să trăiți în așa sistem? Colectivizarea este bună în cazul agriculturii nu și în cazul învățământului!
  • 0 (4)
   Eu aș fi de acord cu camere numai în cazul în care se pun termocamere și nu camere video obișnuite!
   • -1 (5)
    sincer nu sunt un bun cunoscator , parerea mea a fost asa la prima vedere , dar nu resping niste observatiile voastre destul de pertinente.Poate e bine de luat in calcul si faptul ca romanii-basarabeni sunt un pic mai timizi si prezenta camerelor iar putea afecta. Stiu una ca trebuie facut ceva ca elevii buni sa fie apreciati la justa lor valoare , iar cei repetenti sa nu ajunga sa ne guverneze , asa cum se intimpla acum
 • -3 (7)
  Unimedia ne invita la discutie. Oricum Stapanul lor, filea, nu ii pasa de parerea voastra. Ei au nevoie sa vanda niste camere de filmat la pret exagerat pentru a isi finanta electorala verzii.
  Nu cred ca e ok sa montezi camerele dar e timpul ca profesorii sa fie platiti sa ca sa isi poata face treaba si sa nu eie mita.
 • -2 (8)
  Numai in Romania si in Moldova se practica o asa salbaticie. Inveti,inveti 11 ani,sunt perduti o sumedenie de ani,bani,nervi,si la urma esti supus unui test inuman,salbatic,injositor,discriminator,ca apoi...sa te duci sa vinzi cartofi la piata. Bacalaureatul sub camere de luat vederi,nu se deosebeste cu nimic de supravegerea in lagarele de concentrare sau in puscarii. La noi moldovenii ne este in sange,ca sa ne batem joc unul de altul.
  • +3 (3)
   aberezi.
   salbaticia mare este o evaluare nationala functie de veniturile parintilor si nu de cunostintele elevului.
   Sa-ti raspund pe puncte:
   - la liceu am fost 32 de absolventi, vreo 6 nu au continuat studiile, 5 am urmat specializari de inginerie, 2 medicina, restul - drept si economie. Din 26 cu facultati, in domeniul lor lucreaza 2 medici, 1 drept+ 1 economie, si 4 din inginerie. restul au umplut Italia si Spania
   - facultate: 17 absolventi, 12 s-au angajat ca ingineri mecanici in primul an dupa absolvire, restul diverse (1 a inceput o afacere in sevicii, 2 s-au maritat si facut casnice) 2 plecat prin Italia.
   Asa ca las-o cu vandutul cartofilor la piata, fiecare isi face viitorul dupa cum il duce capul
 • +6 (6)
  e clar ca buna ziua ! ghimpu are anu ista nepoti cae dau bacu !!
 • 0 (2)
  rusine Politia
  http://curaj.tv/reportaj/social/patimi-cu-epoleti-la-poarta-pietei-centrale/
 • 0 (0)
  Bine , aici se impun aceste restricții dure dar oare ele nu ar trebui să fie puse în dependență de modul de predare a profesorilor, pe ei cine îi controlează, o bună parte din ei sunt total necompetenți , cum vreți să dea BAC-ul fără copiat !
 • -1 (1)
  .......... punetiva voi magarilor mai intii camere in toate cabinetele si sa transmita online mereu, sa vada lumea cum lucrati cum luati mita , cum musamalizati, cum va corupeti, si dupa sa cereti ca elevii sa fie supravegheati cu camere,
  Doi, mai itii voi incercati sa dati examenele .
  Trei incercati macar cit de cit sa investiti in invatamintul din tara , aveti bani multi dar ii furati pe toti,
  eu 12 ani cit am fost in scoala si in liceu am cumparat cartile de pe banii parintilor , si voi aiuriti aici ca ministeru lucreaza ministeru vostru e o bate de joc.
  faceti ordine si dupa asta incepeti sa terorizati populatia.
 • 0 (0)
  de aici vine schimbarea ori suntem destepti ori nu mai suntem..:))))) ghimpu spion comunist cu tot cu partidul lui....:))))
 • 0 (0)
  Dacă nu sar fi putut copia pe cînd învăța Ghimpu,nu mai termina el școala și universitatea. E clară poziția lui.
 • 0 (0)
  gimpu isi perde ,,electoratul,,si deaceia urla.so terminat cu el,mai are un an blegul

×
Social
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA