ora: 12:16, 20 ian 2014 2396
Autor: Cristina Buzovschi

(video) Reprezentanții Comisiei de la Veneția vin la Chișinău pentru a discuta modificarea Codului Electoral


Video se incarcă ...
(video) Reprezentanții Comisiei de la Veneția vin la Chișinău pentru a discuta modificarea Codului Electoral
Poză simbol
Foto: rtv.net
Reprezentanții Comisiei de la Veneția vor veni într-o vizită de trei zile la Chișinău. Subiectele principale ce urmează să fie abordate sunt proiectul de modificare a Codului Electoral și introducerii votului electoral mixt, precum și conceptul de reformare a procuraturii, notează UNIMEDIA.
 
Mai multe detalii la subiect a oferi președintele Parlamentului, Igor Corman.

„Mâine, poimâine, reprezentanții Comisiei de la Veneția se vor afla aici, în Republica Moldova. Vor avea discuții cu conducerea tuturor grupurilor parlamentare. De asemenea, pe alte platforme - cu Comisia Electorală Centrală, cu biroul Consiliului Europei, cu reprezentanții diferitor organizații la solicitarea dumnealor”, a menționat democratul. 

Igor Corman a precizat că pentru ca modificarea Codului Electoral să aibă loc până la alegeri este nevoie de două lucruri: de consens politic și avizul pozitiv al Comisiei de la Veneția. „Eu nu vreau să anticipez anumite lucruri. Evoluția la acest subiect va depinde de consensul în cadrul majorității parlamentare. Ca să fie operate astfel de modificări este nevoie de sprijinul majorității parlamentare și altul, avizul Comisiei de la Veneția”, a subliniat speakerul.
 
În agenda discuțiilor, pe lângă proiectul de modificarea a Codului Electoral și introducerea sistemului electoral, va fi abordat și subiectul reformării Procuraturii. Oficialii europeni vor mai purta discuții cu președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, și ministrul Justiției, Oleg Efrim.
 
UNIMEDIA precizează că europenii se arată sceptici în privința modificării Codului Electoral într-un an electoral. Modificările propuse de democrați vizează, pe lângă introducerea votului uninominal, prevede micșorarea pragului electoral pentru partide de la 6% la 4%. Anterior, atât comuniștii, cât și liberal-democrații au declarat că Republica Moldova nu este pregătită pentru votul uninominal.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +1 (3)
  DAR POPORUL NIMENI NU-L INTREABA
  • +1 (3)
   Poporul nu este de acord!!! banditilor! La greva
   • -4 (6)
    Poporul este pentru adoptarea sistemului mixt. Nu stiu de und e ai luat-o ca ar fi impotriva. Mai mult ca sigur ca sunt pentru. Oamenii vor sa cunoasca pe cine voteaza. Vor sa-si cunoasca deputatii in fata ca multi din ei ocupa functia numai cu scopul de apromova prorpiile interese.
    • +2 (4)
     asa la banditiii acestea le va fi mai usor sa cumpere oamneii - cite 50 mii la fiecare - si tu ai 50 de voturi pentru a fura mai departe
     • -5 (5)
      Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
      Pentru ce sa aiurim acuma...
      A spus ca cineva va aplica votul chiar la moemnt. Tindem in UE, dar nu vrem sa luam in calcul ideea ca in majoritatea statelor membre UE exista o asemenea practica de vot. Oamenii voteaza persoana si nu partidul in majoritatea cazurilor.
      • -5 (5)
       Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
       Nici nu trebuie sa existe dubii ca poporul n-ar sustine un asemenea sistem de vot. Anul trecut un sondaj a aratat ca majoritatea cetatenilor R.Moldova sustin un astfel de vot. Il sustin pentru ca vor sa-i cunoasca pe deputati in fata, direct. Sa stie cine si cum lucreaza, cum promoveaza interesele personale. Sa stie lumea cine umbla cu masinele de stat, care sunt platite din buzunarul cetatenilor.
       • +3 (3)
        sondajul facut la comanda! sa credeti numai voi in el...
        lepadaturi platite
 • -1 (7)
  Нельзя менять правила игры во время самой игры . Не удивлюсь, что еврогеи и на это закроют глаза. Еврогейцы - двуличные твари .
  • -3 (5)
   Acest sistem inca anul trecut a fost adoptat numai ca cineva l-a anulat. Poporul este pentru aplicarea unui asemenea sistem de vot la alegerile parlamentare. Voi oare nu vedeti ca oamenii vor sa aleaga direct candidatul in deputati. Sa-l stie la fata, sa cunoasca cine-i reprezinta in parlament.
  • +1 (1)
   Parca sunteti niste homosexuali latenti. Vedeti peste tot numai ghei si sunteti bolnavi de victimizare excesiva.
   Noroc ca cunosc si rusi normali, altfel as fi crezut ca sunteti o natiune pierduta
 • +1 (3)
  Foarte obraznica conducere! Lumea le da din deget sa nu se ocupe cu prostii ,i-ar ei ca niste needucati o tin una si una.

  Sunt cetățean activ
 • -2 (4)
  Vreai sa spui ca sa oferi cetatenilor posibilitatea de a alege direct pe reprezentantii sai, astfel fiind un control mai eficient asupra deputatilor, este o prostie? Voi cind ultima data ati mers prin teritoriu sa vedeti ce vorbeste lumea? Sa vedeti ce pareri au despre acest sistem mixt.
  • +3 (3)
   Ce-i cu sistemul asta mixt? Ori este uninominal pur, ori vot universal clasic.
   Si cu cetatenii dinafara cum facem? Ei mai au voie sa voteze? La ce circumscriptii si in ce conditii?
   Felicitari, ati reusit ce n-au reusit kommii, le-ati ingradit dreptul de vot la gasterbaiteri.
   Si inca o chestie, i se spune tara nu teritoriu. Am fost de sarbatori Nord-Sud in vizite la rude si prieteni - nimeni nu va mai sustine. Vina este inclusiv a voastra, astia care incercati manipulari ieftine cu poporul iubitor de conducatori mandri.
 • 0 (0)
  ce facem cu tpansnistria inasa caz,domnilor.Acolo n-o sa puteti crea nici o circumscriptie

  Sunt cetățean activ
 • 0 (0)
  Trebuie de facut proteste in fata cladirii unde vor veni acestia de la Venetia ca de aratat ca poporul nu vrea alegeri mixte, si in plus vrea vot direct pentru presedinte, adica de catre popor, cum ne-au promis AIE in 2009!!!! Nu ne mai mintiti atata!

  Sunt cetățean activ
 • 0 (0)
  PLDM în electorala din 2010 a promis sistem electoral mixt.Acuma poporul nu este pregătit.Of, tare ne mai țin de proști.La alegerile din toamnă veniți cu pliantele electorale a partidelor di parlament. Nu ai îndeplinit ce ai promis nu te votez.

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA